İki kalp bir hayat
İZMİR (AA) - Kalp yetmezliği nedeniyle 1 yıldır yapay kalp ile yaşayan 16 yaşındaki Pelin Karabağ'a, Aydın'da yaşamını yitiren 16 yaşındaki bir gencin kalbi, Ege Üniversitesi (EÜ) Tıp Fakültesi Hastanesinde nakledildi.
EÜ'den yapılan açıklamaya göre, ailesiyle Bandırma'da yaşayan Karabağ, 8 yaşında çarpıntı şikayetiyle Bursa'daki bir hastaneye kaldırıldı.
Rahatsızlığının ilaçla geçeceği söylenmesi üzerine ailesiyle evine dönen Karabağ, geçtiğimiz yıl aynı şikayetle tekrar hastaneye başvurdu.
Karabağ, çekilen ekokardiyografinin ardından acil olarak ambulansla önce Balıkesir'e oradaki hastaneden de EÜ Tıp Fakültesi Hastanesine nakledildi.
Aynı gün kalp ve damar yoğun bakım servisinde tedavi altına alınan hastaya, yapılan tetkiklerde kalp yetmezliği tanısı konuldu.
Prof. Dr. Mustafa Özbaran, Prof. Dr. Tahir Yağdı ve Prof. Dr. Çağatay Engin'den oluşan ekip, geçen yıl 24 Şubat'ta günü Karabağ'a yapay kalp cihazı taktı.
Yapay kalp cihazı ile 1 yıldır yaşayan Pelin Karabağ, okulunu da aksatmadı.
- Kalp Aydın'dan geldi
Aydın'da yaşamını yitiren, ailesi tarafından organları bağışlanan 16 yaşındaki bir erkeğin kalbi, Karabağ'ın vücuduna uyduğu tespit edilmesi üzerine acil olarak İzmir'e getirildi. Prof. Dr. Özbaran, Prof. Dr. Yağdı ve Prof. Dr. Engin'den oluşan ekip, bağışlanan kalbi başarıyla genç hastaya nakletti.
Nakilin ardından ilaç kullanmaya başlayan Karabağ'ın kalbinden operasyonla parça (biyopsi) alındı ve yapılan incelemede vücudun nakledilen kalbi reddetmek üzere olduğu belirlendi.
Hastaneye yatırılan genç kıza, yeniden kalp yetmezliği tedavisine başlandı. Aldığı ağır ilaçların ardından bu kez, Karabağ'ın bacağında pıhtı oluştuğu tespit edilerek buna ilişkin tedavi uygulandı. Pelin Karabağ'a yeniden biyopside bu kez vücudunun yeni kalbine uyum sağladığı anlaşıldı.
- Doktorlara teşekkür
Tedavisinin tamamlanmasının ardından hastaneden taburcu edilen genç kız, teşekkür etmek için nakli gerçekleştiren doktorları ziyaret etti.
Prof. Dr. Yağdı, kalp nakliyle yaşama tutunan Karabağ ve ameliyata ilişkin şu bilgileri verdi:
"Türkiye'de merkez haline gelen kliniğimizde yaptığımız kalp nakli ve yapay kalp nakli operasyonları ile kalp yetmezliği yaşayan hastaları yeniden hayata bağlıyoruz. Pelin de bu hastalarımızdan biri. Şu an sağlığı çok iyi durumda. Okula yeniden başladı. Kontrollerimize aksatmadan geliyor. Organ bağışının faydalarını her platformda anlatıyoruz. Genç kızın hikayesi, aslında organ bağışının önemini en iyi şekilde anlatıyor."
Hastanın takiplerini yürüten Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Zülal Ülger ise Karabağ'ın bir süre kalbi reddetme dönemi geçirdiğini ancak tedaviyle kalbin sağlıklı olarak çalışmaya devam ettiğini belirtti.
Doktorlarına minnettar olduğunu aktaran Pelin Karabağ ise "Onların sayesinde rahat ve özgürce nefes alabiliyorum. Kalp hastalığını yaşamaya başladığım gün kalp doktoru olmaya karar verdim. Ben de doktor olup, kalp hastalarına şifa vermek istiyorum." görüşünü kaydetti.