Seyahat Sağlığı, Eğitim ve Değerlendirme Çalıştayı
ANTALYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünce düzenlenen "Seyahat Sağlığı, Eğitim ve Değerlendirme Çalıştayı", ikinci gününde bazı katılımcıların konuşmalarıyla devam etti.
Kemer'deki bir otelde gerçekleştirilen çalıştayda konuşan Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı Seyahat Sağlığı Biriminden Dr. Cemal Ayazoğlu, "sıtma ve sıtma profilaksisi" konusunda bir sunum yaptı.
Sıtmanın hayati tehlike arz eden bir hastalık olduğunu belirten Ayazoğlu, 97 ülkede sıtma bulaşma riski bulunduğunu, her yıl 125 milyondan fazla insanın bu ülkeleri ziyaret ettiğini ifade etti.
Her yıl seyahatten dönen yaklaşık 10 bin kişinin hastalandığına dair raporlar olduğuna işaret eden Ayazoğlu, şöyle konuştu:
"2013'te dünyada 198 milyon sıtma vakası olurken, 584 kişi bu hastalıktan ölmüştür. Dünya Sağlık Örgütü, 2000-2013 arasında sıtmayı yüzde 75 oranında azaltmak için program yapmış ama bölgeler arasındaki farklılıklar nedeniyle yüzde 30'a ulaşabilmiştir."
- "Sıtmadan ölümlerin yüzde 90'ı Afrika'da"
Ayazoğlu, Sahraaltı Afrika'da sıtma hastalığının bulaşma riskinin 270 kat daha fazla olduğuna dikkati çekerek sıtmadan kaynaklanan ölümlerinin yüzde 90'ının Afrika'da gerçekleştiğini vurguladı.
Sıtmadan ölenlerin yüzde 78'inin 5 yaş altı Afrikalı çocuklar olduğunu anlatan Ayazoğlu, "Sıtma, seyahat eden çocuklar için hayatı tehdit eden bir hastalıktır çünkü parazitemi, çocuklarda çok hızlı ilerlemekte. Sıtma, çocuklarda ilk bir saat içerisinde ateşlenmeye, iki saat sonra terleme ve halsizliğe, 12 saat sonra komaya, 24 saat sonra ise ölüme neden olmaktadır" diye konuştu.
- "Sivrisinek, en çok insan ölümüne neden olan hayvandır"
Ayazoğlu, sıtma parazitinin akşam karanlığında dişi anofel sivrisineklerinin ısırmasıyla bulaştığını aktararak sivrisineğin en çok insan ölümüne neden olan hayvan olduğunu bildirdi.
Dünyada 400 çeşit anofel sivrisineğin olduğunu söyleyen Ayazoğlu, şunları kaydetti:
"Bu çeşitlerden 80'inin sıtmayı bulaştırma etkisi vardır. Bir dişi sivrisinek, 1,6 kilometre uzağa gidebilir. Bu nedenle havaalanlarının çevresinin dezenfekte edilmesi gerekiyor. Sıtmaya neden olan sivrisinekler, genelde kırsal kesimlerde olmasına rağmen Afrika'da bazı şehirlerde de görülmektedir. Havaalanı etrafında yaşayan insanlarda zaman zaman havaalanı sıtması görülebilir."