"Beyazıt Ramazan Sohbetleri"

08 Haziran 2016 Çarşamba

İSTANBUL (AA) - Türkiye Diyanet Vakfınca bu yıl 35. kez düzenlenen Türkiye Kitap ve Kültür Fuarı kapsamında gerçekleştirilen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri" devam ediyor.

Beyazıt Devlet Kütüphanesinde yapılan etkinliğe, Yazar Mehmet Kamil Berse konuk oldu.

Berse, Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nin (ESKADER) katkılarıyla düzenlenen "Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nde şehir kültürü ve medeniyet olgusunu anlattı.

Son dönemde yaşanan terör olaylarından dolayı yaşadığı üzüntüyü dile getiren Berse, "Allah'a sığındığımız kadar inançlarımızı yerine getirmemiz getiriyor. Ramazanın coşkusuyla, ibadet aşkıyla beraber, birlik olalım. Biz ancak birlik olursak bütün saldırılara karşı koyabiliriz." dedi.

Türk-İslam medeniyet inşasında Faith Sultan Mehmet'in büyük payı olduğunu aktaran Berse, şunları söyledi:

"Şehirlerin gönlünü almak medeniyet ve estetikle olur. Her öğrencinin bir meşgalesi olmalı, sanatla, edebiyatla uğraşmalıdır. Böyle olsun ki medeniyetimiz çifte kavrulmuş olsun. Böyle olmazsa tek düze bir medeniyet oluruz. İnsanların yontulması için ariflere ihtiyaç vardır. O arifler dergahlarda yer alırlardı ve insanların ruh hallerini yontarlardı. Biz de bugün buna benzer çalışmalar yaparak bu arifleri örnek almalıyız."

Fatih Sultan Mehmet'in eğitim faaliyetlerine büyük önem verdiğine değinen Berse, "Fethe müesser olan Sultan Fatih'in ilk yaptığı iş Ayasofya'yı ibadete açmak olur. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'un bir dünya şehri olmasını istemiştir. Bunun için Ayasofya'nın çevresine medrese kurar." diye konuştu.


- "Dünyanın ilk ve tek en büyük AVM'si Kapalıçarşı'dır"

Mehmet Kamil Berse, Fatih'in yaptırmış olduğu Kapalıçarşı'nın medeniyet inşasında önemli bir aşama olduğunu belirterek, "Dünyanın ilk ve tek en büyük AVM'si Kapalıçarşı'dır. Burada ticaret gün ışığında yapılır. Kusur işlememek için gün ışığı gözetilir. Mesai saatleri de güneş ışığıyla doğru orantılıdır. Böyle incelikli durumlar üzerine kuruldu medeniyet." ifadesini kullandı.

Kitap ve kitapçılık sevdası olan bir ailede yetiştiğini söyleyen Berse, şöyle konuştu:

"Ben İstanbul'da doğdum. Benim ağabeyim kitaba çok meraklıydı. Rahmetli Serdengeçti kitaplarının dağıtımını ağabeyim yapardı, sonra Sahaflar Çarşısı'nda sahaf açtı. Kitap kokusunu, tozunu hiçbir şeye değişmem. Sahaflar Çarşısı'nda Muzaffer Ozak, Şemsettin Yeşil gibi arif insanlar vardı. Ben çocuktum o zamanlar kitap taşırdık kitapçılara. Bizlere hediye olarak kitap verirlerdi. O yıllarda böyle bir atmosferde bulundum."

Sahaflığın Osmanlı döneminde Bursa'da başladığını ifade eden Berse, "Daha sonra Fatih döneminde Kapalıçarşı'nın bir bölümünde sahaflara yer veriliyor. Sahaflar ilim adamlarının ayaklarına gider, sipariş alırlardı. Sonra bu siparişleri ilim adamlarına sağlarlardı. Onların kar payı yüzde 10'du. Şimdiki sahaflar öyle değil." dedi.

"Beyazıt Ramazan Sohbetleri"nde yarın konuşmacı olarak yazar Fahrettin Gün yer alacak.