Çek Cumhuriyeti'nde "ebru" rekoru kırıldı
İSTANBUL (AA) - Çek Cumhuriyeti'nde 37 ülkeden 191 sanatçı, kumaş üzerine yaptıkları 84 bin 864 metrekarelik ebruyla dünya rekoru kırdı.
Ebru sanatçısı Atilla Can, AA muhabirine yaptığı açıklamaya göre, Çek Cumhuriyeti'nde 5 Haziran'da 37 ülkeden 191 sanatçının katılımıyla kumaş üzerine yapılan 84 bin 864 metrekarelik ebrunun, Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandığını belirtti.
Can, Çek Cumhuriyeti'nden rekor denemesinin yapıldığı "Ebru Patchwork Projecktt" projesine katılmak üzerine davet aldığını ifade ederek, "Yaklaşık 7 aydır bu projenin olması için çaba harcanıyordu. Çok meşakkatliydi, çok vakit aldı ama aynı zamanda heyecan vericiydi." dedi.
Ebru sanatçısı Can, rekorun Çek sanatçılar Şarka Duran ve Xenia Sulimenko'nun ev sahipliğinde kırıldığını aktararak, proje kapsamında, Çek sanatçılar tarafından birçok ülkedeki ebru sanatçılarıyla temas kurulduğunu kaydetti.
Her ülkedeki sanatçılara adlarına özel yapılmış kumaşlar gönderildiği bilgisini veren Can, şunları söyledi:
"Dünyanın çeşitli ülkelerindeki ebru sanatçıları da kendilerine yollanan kumaşı değerlendirdi, kendi teknik ve becerilerini kullanarak kumaşları ebruladı. Daha sonra sanatçılar yaptıkları eserleri Çek Cumhuriyeti'ne gönderdi. Şarka Duran, aylarca postadan gelen yüzlerce ebruyu her gün hiç yılmadan aldı ve özel bir teknikle birleştirdi."
Can, kendisinin de katılımıyla 5 Haziran'da Guinness görevlileri eşliğinde 37 ülkeden yüzlerce ebru sanatçısının ortaya koyduğu 84 bin 864 metrekarelik ebruyla en çok katılımlı ülke, kıta ve sanatçı kategorisinde dünya rekorunun kırıldığını ifade etti.
Yurt dışında ebru ile ilgili çalışmalara destek olmaktan mutluluk duyduğunu vurgulayan Can, şunları paylaştı:
"Ebru sanatı, yıllar süren çabalarım sonucu 2014'te UNESCO tarafından Dünya Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındıktan yani Paris zaferinden sonra dünyanın birçok ülkesinden sanatçı, onlarla birlikte etkinlik yapmam için bana davette bulunuyor. Ebru sanatını öğrenmek, bilgi alışverişinde bulunmak, tecrübelerimizden faydalanmak istiyorlar."
Can, yurt dışından gelen davetlere elinden geldiğince katılmaya çalıştığını dile getirerek, "Ebru sanatımızın inceliklerini anlatmaya çalışıyorum. UNESCO fikrimin başarı ile sonuçlanmasından sonra, kültürel diplomaside önemli bir rol aldığımı söylüyorlar." diye konuştu.
Dünyanın çeşitli ülkelerinde savaşlar olduğuna, insanların birbirini anlamaktan gittikçe uzaklaştığına değinen Can, şu değerlendirmeyi yaptı:
"Akıl maddeyi, kalp manayı fetih içindir derler. Biz sanatçılara düşen misyon uluslararası platformda sanatı kullanarak kültürel miraslarımızı tanıtmak, gönüllere girebilmek, manayı fethetmektir. Eğer bir ülke sizi, ülkenizi ve sanatınızı temsil etmeye çağırıyor ve sonrasında ise dilini bilmediğiniz insanlar tarafından gözyaşları ile uğurlanıyorsanız, bu doğru bir iş yaptığınızın göstergesidir diyebilirim."
Ebru sanatçısı Can, yurt dışında yaptığı çalışmalarda Türkiye adına kültür elçiliği yapmaktan onur duyduğunun altını çizerek, "Kültürel diplomasiye katkıda bulunmanın hazzını inanın hiç bir şeyde yakalayamazsınız." dedi.