Çiğli Belediyesinde "usulsüzlük" iddiası
İZMİR (AA) - AK Parti Çiğli Belediyesi Meclis Grup Başkanvekili Mesut Demirkaya, Çiğli Belediyesinin geçen yıl yapılan bazı alımlarda 10 milyon liraya yakın usulsüzlük yapıldığını iddia ederek, gereğinin yapılmaması halinde sorumlular hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını belirtti.
AK Parti İzmir İl Başkanlığında basın toplantısı düzenleyen Demirkaya, Çiğli Belediyesinin 2015 yılına ait gelir ve gider ile ilgili denetim komisyonu raporuna muhalefet şerhi koyduğunu söyledi. Demirkaya, 300 klasörlük 10 bin belge üzerinde yaptıkları incelemede birçok olumsuzluk tespit ettiklerini iddia etti.
İnceledikleri belgelerde tanzim ve diğer tarihlerin boş bırakıldığını belirlediklerini savunan Demirkaya, talep edilen malzemelerde özellik belirtilmeden genel ifadeler kullanıldığını dile getirdi. Demirkaya, alınan tekliflerde marka, model, tip, cins, sayısal değer ve ölçünün yer almadığını da ileri sürerek, bazı faturaların adresi tespit edilemeyen firmalar üzerinden yazıldığını bildirdi. Demirkaya, Maliye Bakanlığı ve Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) çağrıda bulunarak, gerekli çalışmaları başlatmasını istedi.
Demirkaya, digital gösterge tamir takımı, çimento, yangın tüpü, fotokopi makinası, bilgisayar gibi ürünlerin alımı ile klima ve araç tamiri gibi konularda usulsüzlükler yapıldığını iddia eden Demirkaya, "Türkiye’nin neresine giderseniz gidin çimentonun perakende fiyatı 12 liradır. Bir firmayla, fiyatı 23 liradan 5 bin torba çimento alımı için protokol yapılmış. Yani iki kat fiyatla" dedi.
En uygun ve ucuz olanın alınması gerekirken burada tam tersi en yüksek fiyat olanının alındığını belirten Demirkaya, şunları söyledi:
"Ben bir taneyi 12 lira aldım, toptan aldığınızda bu fiyatın daha da aşağıya düşmesi lazım. Mesela 500 ya da 600 bin metrekarelik alanda ot biçme işlemi gerçekleştirilmiş. Çiğli’de böyle bir yer aradım, bulamadım. Firmayı araştırdım, halk tabiriyle adresinde bulunmayan bir firma olduğu, böyle bir firmanın bulunmadığı anlaşıldı."
SGK nezdinde çalışan sigorta işçisinin çok komik rakamlarda olduğunun görüldüğünü de savunan Demirkaya, "Ayrıca pudra şekeri, tarçın, susam, çörek otu mahlep, kakao gibi şeyler alınmış. Merak ettim 'ne işe yarar bunlar' diye. 'Pastane mi açıyoruz acaba' dedim. Daha et falan var. Dana rosto, piliç, patates, şeker var. Belediye bunları ne yapar? İzah ederlerse memnun oluruz." ifadesini kullandı.
Demirkaya, Çiğli Belediyesinin usulsüz işlemler sonucunda devleti yaklaşık 10 milyon liralık zarara uğrattığını öne sürerek, İlçe Belediye Başkanı Hasan Arslan'ın denetim komisyonu raporuyla ilgili hiçbir yaptırımda bulunmadığını, gereğinin yapılmaması halinde suç duyurusunda bulunacaklarını kaydetti.