Seyahat Sağlığı, Eğitim ve Değerlendirme Çalıştayı

14 Aralık 2015 Pazartesi

ANTALYA (AA) - Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen "Seyahat Sağlığı, Eğitim ve Değerlendirme Çalıştayı" Antalya'da başladı.

Kemer ilçesindeki bir otelde gerçekleştirilen çalıştayın açılışında konuşan Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, uluslararası öneme sahip halk sağlığını risklerinin Türkiye'ye girmesini önlemek amacıyla uluslararası giriş noktalarında gerekli her türlü sağlık tedbirinin alındığını söyledi.

Halk sağlığını etkileyecek etkenlere karşı alınacak kontrol önlemlerini belirmenin genel müdürlüklerinin görevi olduğunu anlatan Hatipoğlu, dünyada ülkesi dışına çıkan 1 milyardan fazla insan olduğuna dikkat çekti.

Türkiye'de yurt dışına çıkan insan sayısının yaklaşık 9 milyon olduğunu dile getiren Hatipoğlu, "Gelişen ticari, kültürel ve sosyal durumlarla yurt dışına çıkan insan sayısı her geçen gün artmaktadır. Hac ve umre gibi toplu çıkışlar olmaktadır. Bu çıkışlarda önceden alınmayan tedbirler ve yapılmayan aşılar ölüme kadar gidebiliyor" diye konuştu.

Hatipoğlu, Türkiye'nin, dinamik bir seyahat sağlığı için en iyisini yapamaya çalıştığını ifade ederek, 2 yıl önce göreve geldiğinde Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun kendisine, dünyanın neresinde bir vatandaşımız varsa ona dokunmak zorunda olduklarını söylediğini aktardı.

Hüsem Hatipoğlu, bu düşünceden hareketle Türkiye'nin, seyahat sağlığında çağ atlayarak dünyada birinci olduğunu kaydetti.

Sağlık Hizmetleri Daire Başkanlığı Seyahat Sağlığı Birimi'nden Cemal Ayazoğlu da seyahatlerin çok çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirdiğine dikkati çekerek, bu sağlık sorunlarının giderilmesinin iyi bir planlama ve kontrol önlemlerinin alınmasıyla azaltılabileceğini vurguladı.

Konuşmaların ardından Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğünün yaptığı çalışmalar hakkında sunum gerçekleştirildi.

"Seyahat Sağlığı ve Değerlendirme Çalıştayı", 16 Aralık Çarşamba günü sona erecek.  Çalıştayda, havalimanlarındaki sağlık işlemleri, güvenli seyahat, havayolu ile seyahatlerde tıbbi problemler, seyahat sağlığı, seyahat ve hastalıklar, aşılama ve seyahat aşıları gibi konular ele alınacak.