RUMELİSİAD 4. Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi

30 Mayıs 2016 Pazartesi

BURSA (AA) - Rumelili Sanayici ve İşadamları Derneği (RUMELİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kılıkçıer, "Türkiye'nin 2023 hedeflerinde kişi başına düşen milli gelirimizin 25 bin dolara çıkması, ihracatımızın 500 milyar dolara yükselmesi ne kadar önemliyse, balkan ülkelerine yapılan ihracatın 50 milyar dolara çıkarılması o kadar önemlidir" dedi.RUMELİSİAD tarafından bu yıl Merinos Atatürk Kongre ve Kültür Merkezi'nde 4'üncüsü düzenlenen Uluslararası Balkan Ekonomi Zirvesi'ne Yunanistan, Makedonya, Kosova ve diğer balkan ülkelerinden çok sayıda iş adamı katıldı. Etkinlik öncesinde balkanlardan gelen iş adamları Bursalı iş adamlarıyla ikili görüşmeler yaptı.
Zirvenin açılış konuşmasını yapan RUMELİSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Erol Kılıkçıer, hedeflerinin Balkan ülkelerine yapılan ihracatın 50 milyar dolara çıkarılması olduğunu söyledi.Balkan ülkelerine yapılan ihracatın önemine değinen Kılıkçıer, şöyle konuştu:"Türkiye'nin 2023 hedeflerinde kişi başına düşen milli gelirimizin 25 bin dolara çıkması, ihracatımızın 500 milyar dolara yükselmesi ne kadar önemliyse, balkan ülkelerine yapılan ihracatın 50 milyar dolara çıkarılması o kadar önemlidir. Bize verilen destekler neticesinde yüzlerce iş adamını bir araya getirdik. RUMELİSİAD 300'ü aşkın üyesiyle, yılda 1 milyon 500 bin doları aşan ihracatıyla ve 60 bin kişiyi aşan istihdamı ile Bursa'nın en önemli sivil toplum kuruluşlarından bir tanesidir. Balkanlardaki tüm temaslarımızın dayanağı İslamiyettir. Bu anlamda balkan ülkelerine katkılar sağladık. Biz balkanlar için ülkemiz ve Bursa için varız. Doğduğumuz topraklara ne kadar saygıyla bağlıysak, doyduğumuz yere de ondan daha fazla bağlıyız."
Bursa Ticaret Odası (BTSO) Başkanı İbrahim Burkay ise Balkanlardaki dost ve akrabalarımızla ticaret ağını genişleterek o bölgeyi Avrupa Birliği'ne yük olmaktan kurtarmak istediklerini kaydetti.
Burkay, BTSO'nun Balkanlara ihracatın artması konusunda çaba sarf etiğine değinerek şöyle devam etti:" Nasıl Türkiye'nin dış ticareti son 10 yılda 4 katın üzerinde artış sağladıysa, balkanlara olan ihracatımızı 4 katında üzerine taşımalıyız. Balkan coğrafyasına yönelik 50 milyar dolar ihracat hedefimiz var. Yine bu coğrafyada Türk yatırımlarının önemli yatırımlar gerçekleştirmesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde bu adımların hepsi birer birer atılacak. 37 bin üyemiz ile Bursa Sanayi ve Ticaret Odası bu kuruluşların öncülüğünü yapıyor. Türkiye'nin en büyük sanayi ve ticaret odasını yönetiyoruz. Son 3 yıldır Türkiye'de en fazla Uluslararası Rekabeti Geliştirme Projesi (UR-GE) üreten odayız. Her bir projenin bakanlıktan 4 milyon dolar desteği var. Şu anda 10 projede 40 milyon dolar desteği Bursa iş dünyasına sunduk. Bu projelerin içerisinde yer alan firmalarımız, dünyanın pek çok ülkesinde farklı etkinlikler yapıyor."
- 3. Göktürk uydusunu
Göktürk projesinde Bursalı firmalar olarak yer almak istediklerine dikkati çeken Burkay, şunları kaydetti:"Türkiye'nin ilk Gökmen'i Bursa'dan çıkacak dedik. Bugün TÜBİTAK 850 milyon dolar bütçe ile 3. Göktürk uydusunu, tamamen milli teknoloji ile uzaya fırlatacağı proje üretiyor. Bursa olarak bizim hedefimiz 3. Göktürk uydusunun platformunda Bursalı firmalar olarak yer almak, hem de bu uyduya yollayacağımız astronot olan Gökmen'in de Bursa'da yetişmesini sağlamaktır. Şu anda biz 140 milyon lira bütçeli BTSO, TÜBİTAK, Bilim Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız ve Büyükşehir Belediyesi'nin de katkılarıyla Bursa'da bir proje ortaya koyuyoruz. Uzay temalı bilim merkezi ortaya koyacağız. Şirketlerimiz, ülkenin hedefleriyle doğru orantılı strateji izlediğinde başarıyı yakalamamak mümkün değil."