9. Yörük Türkmen Kültür Şenliği

29 Mayıs 2016 Pazar

MUĞLA (AA) - Muğla Valiliği, Muğla Büyükşehir Belediyesi, Menteşe Belediyesi ve Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının desteği ile Muğla Yörük Obaları Derneği tarafından, 9. Yörük Türkmen Kültür Şenliği düzenlendi.
Atalarından miras kalan kültürlerini yaşatmak isteyen Yörüklerin, yaz mevsimini geçirmek için Muğla, Denizli, Aydın, Isparta, Burdur, Antalya, Mersin yaylalarına doğru yolculuğu devam ediyor. Yörükler, at, deve, koyun, eşek ve keçileriyle ovalardan yaylalara, yaylalardan sahillere göçerek geleneklerini sürdürüyor.Muğla'da Yörük Obaları Derneği tarafından Düzeyn Yaylası'nda düzenlenen Yörük Türkmen Kültür Şenliği, Yörük dernekleri, federasyon ve konfederasyon ile yurt dışından temsilcilerin davul zurna eşliğinde geçit töreniyle başladı. Şenlikte Yörük kadın ve erkekleri yöresel çalgılar eşliğinde bölgelerine has oyunları sergiledi.Yörük şenliği kapsamında yaylanın farklı noktalarına kurulan kıl çadırlarda da Yörük kültürü, çalgıları ve yemekleri tanıtıldı.Etkinlikte yapılan Yörük ağalığı seçiminde 48 bin lira veren Mevlüt Çoban ise Yörük ağası oldu. Seçimi kazanan Çoban, Muğla Yörük Obaları Derneği üyeleri ile Zeybek oynadı.
- Yörük düğünü
9. Yörük Türkmen Kültür Şenliği kapsamında Hatice ve Ahmet Tepe çifti için Yörük düğünü yapıldı.Düğünde, yayladan davul zurna eşliğinde gelin evine giden damat tarafı, burada kıl çadır önünde oyunlar oynadı. Çadır önünde gelin alma, şeker kırma, çeyiz gönderme, gelin alayı karşılama, takı merasimi ve gelini uğurlama duası bölümleri etkinliği izleyen vatandaşların da beğenisini kazandı.
Gelin alma töreninde, gelin ata bindirilerek yayla yolundan erkek evinin bulunduğu çadıra getirildi. Şenliğe katılanlar da gelin alma merasimine katılarak gelin ve damada para taktı.
Şenlikte konuşan Muğla Valisi Amir Çiçek, Yörük ve Türkmenlerin binlerce yıllık tarihin yapı taşlarından olduğunu söyledi. Yörüklerin, tarihin hiçbir döneminde başka kültürleri, başka düşünceleri, başka inançları ötelemediğini ifade eden Çiçek, "Yörük, her şeyden önce seven, sevilen, hoşgörüsü olan, vatanına, milletine, bayrağına, toprağına bağlı kişidir. Örfünü ve adetlerini gelecek nesillere ulaştırmak için yaşantısını sürdürür" diye konuştu.Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün ise Yörük kültürünün unutulmaması açısından bu tür şenliklerin önemli olduğunu, şenliğe katılımın da her yıl daha da arttığını bildirdi.Muğla Yörük Obaları Derneği Başkanı Orhan Akcan da Yörük kültürünü en iyi şekilde yaşatmak için çaba gösterdiklerini söyledi.Amaçlarının kaybolmaya yüz tutmuş geleneği yaşatmak olduğunu vurgulayan Akcan, Yörük kültürünün doğasına, atasına, bayrağına sahip çıkan bir kültür olduğunu kaydetti.Konuşmaların ardın Başkan Akcan, Muğla Valisi Çiçek, Büyükşehir Belediye Başkanı Gürün ve Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş'e Yörük heybesi verdi.