5. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi

26 Mayıs 2016 Perşembe

MERSİN (AA) - Lojistik Derneği (LODER) Başkanı Mehmet Tanyaş, lojistik köy konusunun mutlaka çözülmesi gerektiğini belirterek, bu yönde büyük bir beklenti içerisinde olduklarını söyledi.

Mersin Valiliği ve Mersin Büyükşehir Belediyesi destekleri, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO), Mersin Deniz Ticaret Odası (MDTO), Lojistik Derneği ve Toros Üniversitesi işbirliğinde "Karma taşımacılık" ve "Doğu Akdeniz'de lojistik" temasıyla düzenlenen 5. Ulusal Lojistik ve Tedarik Zinciri Kongresi, Divan Otel'de başladı.

LODER Başkanı Tanyaş, açılış töreninde yaptığı konuşmada, tedarik zincirini oluşturarak Türkiye'nin rekabet gücünü artırmayı hedeflediklerini belirterek, bu konuda lojistik köylerin çok önemli olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin binlerce köyü olduğunu ancak bir tane lojistik köyü bulunmadığını vurgulayan Tanyaş, şunları kaydetti:

"Bu durumun düzelmesini umuyoruz. Lojistik köy olayının mutlaka çözülmesi lazım. Devletten beklediğimiz en büyük olay bu. Mersin'in de ilk başlattığı konulardan, 2 bin 800 dönüm olarak hatırlıyorum. Zaragoza ise 17 milyon metrekare. Avrupa'da 100 tane var. Biz tedarik zinciri ve kümelenme bazlı lojistik köyleri nasıl çözeceksek çözeceğiz yoksa demiryolu falan bizde hiçbir zaman iş yapmayacak. Ancak biz lojistik köyleri kurar ve bunlar arasında ring atan demiryolu seferlerini başlatırsak, Türkiye'de demiryolunun payı 4,5-5, devletin öngördüğü 25'e olmadı 20'ye öyle geliriz. Yeni Başbakanımız zaten lojistik kökenli bir insan, bu işleri çok iyi bilir. Herhalde bu işleri çözecektir diye düşünüyoruz."

Vali Özdemir Çakacak da Mersin'in, bölgesinin önemli bir ticaret merkezi olduğunu vurgulayarak, Çukurova Bölgesel Havalimanı, Akdeniz Sahil Yolu, Mersin-Adana karayolunun genişletilmesi projeleri tamamlandığında ilin ulaşım altyapısının önemli oranda güçleneceğini anlattı.

Çakacak, Türkiye'de yapımı planlanan 19 lojistik merkezden biri olan Yenice Lojistik Merkezi'nin altyapısına ilişkin birinci etabın tamamlandığını, ikinci etapla ilgili ihale sürecinin devam ettiğini bildirdi.

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şerafettin Aşut ise Mersin’in lojistikte ve onun desteklediği tüm yan sektörlerde katma değer yaratan bir kent olmasını hedeflediklerini dile getirerek, şunları söyledi:

"Derdimiz 'birileri bize üs desin, merkez desin' değildir. Bizim derdimiz; lojistikte öyle bir alt ve üst yapı kuralım ki nakliyecimiz para kazansın. Bu katma değerin sonunda, ihracatçımız rekabetçi olsun, limanımız, gümrük komisyoncumuz para kazansın, firmalarımız lojistik maliyetleri düşürerek tasarruf etsin, verimli olsun. Bunları ortaya çıkaramadıktan sonra alakasız yerleri lojistik üs veya merkez ilan etmenin, masa başından illere ve bölgelere yapay sıfatlar dağıtmanın, ekonomimize zerre kadar yararı olmayacaktır, olmamaktadır."

Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yüksel Özdemir de "Karma taşımacılık" ve "Doğu Akdeniz'de lojistik" temasının son günlerde sektör için çok önemli bir hale geldiğini anlatarak, Mersin ve çevresinin lojistiğin adeta kalbi olduğunu, bu nedenle tüm kurumların sektörün destekçisi olması gerektiğinin altını çizdi.

Konuşmaların ardından panelistlerin sunumlarına geçildi. 8 davetli konuşmacının yer aldığı programda, 42 farklı üniversiteden, 156 akademisyen ve araştırmacı bildiri sunacak.