"Uluslararası Bakliyat Yılı Tarla Günü" etkinliği

26 Mayıs 2016 Perşembe

ANKARA (AA) - Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Nevzat Birişik, "Tarımsal desteklemelerde gelecek yıl hedefimiz kilogram başına değil dekar başına destek vermek. Özellikle baklagillerde nohut, fasulye ve bezelyenin ekimini artırmak için destek miktarını artıracağız." dedi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü tarafından kurumun araştırma ve uygulama çiftliğinde "2016 Uluslararası Bakliyat Yılı" dolayısıyla baklagil tohumlarının tanıtıldığı tarla günü gerçekleştirildi.
Birişik, burada yaptığı konuşmada, Türkiye'nin yarı kurak bir coğrafya olduğuna dikkati çekerek, ülkedeki her 1 dönüm arazinin ancak 3'te birini sulama imkanı bulunduğunu söyledi.
Türkiye'de kişi başına kırmızı et tüketiminin 14 kilogram, bakliyat tüketiminin ise 12 kilogram civarında olduğunu dile getiren Birişik, "Sorun da burada. Bugün bakliyatta ihracatçıdan ziyade ithalatçı konumuna geldik. Devlet bu sıkıntının farkında olduğu için bakliyat ekimini, üretimini artırmak istiyor. Bakliyat eken çiftçinin de bu işten daha karlı çıkmasını istiyoruz. Devlet bu sebeple bir takım tedbirler alıyor. Tarımsal desteklemelerde gelecek yıl hedefimiz kilogram başına değil dekar başına destek vermek. Özellikle baklagillerde nohut, fasulye ve bezelyenin ekimini artırmak için destek miktarını artıracağız." diye konuştu.
- "94 yeni bitki çeşidi geliştirdi"
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü Ali Recep Nazlı da dünyada 800 milyon kişinin açlık çektiğinin altını çizerek, buna karşın 1,3 milyar insanın da obez olduğuna dikkati çekti. Bu dengesizliğin önlenmesinde en kritik ürün gruplarından birinin baklagiller olduğunu vurgulayan Nazlı, bu ürünlerin protein açısından önemine değindi.
Tarla Bitkileri Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürü Mevlüt Şahin de enstitünün kurulduğu günden bugüne 94 yeni bitki çeşidi geliştirerek, tescilini yaptırdığını belirterek, halen bunların 35'inin orijinal tohumluğunun üretilerek çiftçilere verildiğini bildirdi. Şahin, 85 ayrı firmayla sözleşme yaptıklarına işaret ederek, geçen yıl 150 ton tohum ürettiklerini, gelecek yıl bu üretimi 300 tona çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.
-"İç Anadolu'da kırmızı mercimek yetişmez algısının yanlışlığını kanıtladım"
Çubuk Taşpınar'da bakliyat üreticiliği yapan Mustafa Tamer de enstitünün önerdiği kırmızı mercimek tohumunu ektiğini ve verimli sonuçlar aldığını söyledi. Böylelikle "İç Anadolu Bölgesi'nde kırmızı mercimek yetişmez" algısının yanlışlığını kanıtladığını ifade eden Tamer, yanında getirdiği kırmızı mercimek filizlerini katılımcılara gösterdi.
Tokat'ta üreticilik yapan Hasan Korucu ise Bakanlığın desteklerinden memnun olduklarını ancak bunlara ek olarak hasat makinelerinin kullanımına da destek istediklerini kaydetti. Etkinliğe Çorum, Çankırı, Ankara, Konya, Eskişehir'den çiftçilerin yanı sıra bu illerin ziraat odalarının temsilcileri ve konuyla ilgili araştırmacılar katıldı.