Hasta annesinin bakımı için eğitimini yarıda bıraktı
MUŞ (AA) - Muş'ta 8. sınıf öğrencisi Pınar Polat, kanser hastası annesi ve 3 kardeşine bakabilmek için eğitimini yarıda bıraktı.
Merkez Sunay Mahallesi'nde yaşayan Polat, yaklaşık 5 yıl önce kansere yakalanan annesinin sürekli tedavi görmek için Ankara'ya gitmesi nedeniyle 3 kardeşine hem annelik hem ablalık yapıyor.
Annesinin bakımını üstlenen Polat, sabah kardeşlerini okula bıraktıktan sonra ev işlerini yapıyor.
Polat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, okumayı çok istediğini ancak annesine bakmak zorunda olduğunu dile getirdi.
"Ailenin büyük çocuğuyum ve kardeşlerim küçük olduğu için okulu bırakmak zorunda kaldım." diyen Polat, şöyle konuştu:
"Annemin yaptıklarını artık ben yapıyorum. Ev temizliği, bulaşık, yemek yapıyor ve kardeşlerimle ilgileniyorum. En küçük kardeşim 6 yaşında. Herkes gibi benim de bir hayalim vardı. En büyük hayalim doktor olmaktı. Fakat annemin hastalığı nedeniyle bu hayalimden vazgeçtim. Okulumu ve arkadaşlarımı çok özledim."
- "Zor durumda kaldığımız için okuldan aldık"
Anne Ayşegül Polat ise 2011'den beri kanser hastalığıyla mücadele ettiğini belirterek, kemoterapi için sürekli Ankara'ya gitmek zorunda olduğunu söyledi.
Tedavisi çok uzun sürdüğü için çocuklarının zorlandığını belirten Polat, "Çocuklara bakacak kimse yoktu. Kızım Pınar kardeşlerine hem anne hem de abla oldu. Bakımlarını yapmak zorunda kaldı ve bu yüzden okulu bıraktı. Kızımın eğitimine devam etmesini istiyorum. Hep 'anne ben doktor olacağım' diyordu ve başarılı bir öğrenciydi ama zor durumda aldığımız için Pınar'ı okuldan aldık." dedi.
Muş Şeker Fabrikasında geçici işçi olan baba Halit Polat da kızını okutmak istediğini fakat hasta eşine ve çocuklara bakacak kimsenin olmamasından dolayı kızının bu kararı almak zorunda kaldığını söyledi.
- "Öğrencimizi okula kaydedeceğiz"
İl Milli Eğitim Müdürü Cevdet Arslan, Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği ile daha önce Polat ailesini ziyaret ettiklerini anımsattı.
Arslan, "Öğrencimiz eğitimine bir yıl ara vermiş ama ikna etmeye çalışıp seneye örgün öğretime kaydettireceğiz. İl genelinde öğretmenlerimiz, devamsızlık konusunda öğrencilere yönelik ekip çalışmalarını sürdürüyor. Pınar kızımızın da inşallah kaydını yapacağız. En kötü ihtimalle açık öğretime yazdırıp gereken desteği vereceğiz." diye konuştu.
Onkoloji Hastaları Yardımlaşma ve Sevgi Derneği (ONKO-SEV) Başkanı Tekin Güler de genç kızın eğitimine devam etmesi için ellerinden gelen desteği sağlayacaklarını belirtti.
Kanserin dünyada yaygınlaşan bir hastalık olduğunu belirten Güler, dernek olarak oluşturdukları gönüllülerle kanserli ailelerin çocuklarına ders verildiğini söyledi.
Güler, "Ne yazık ki Pınar, annesinin hastalığı ve okulu arasında bir tercih yapmak zorunda kalmış. Bizler sivil toplum kuruluşları olarak ona yardımcı olmaya çalışacağız ve eğitimini gönüllü öğretmenlerimizin desteğiyle açık öğretimde okutarak devamını sağlayacağız. Hatta başarısını sağlayabilirsek üniversite okuyup hayalini gerçekleştirebilecek." dedi.