4. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali

25 Mayıs 2016 Çarşamba

İSTANBUL (AA) - Sultanbeyli Belediyesince düzenlenen "4. Uluslararası İstanbulensis Şiir Festivali", 26-29 Mayıs'ta İstanbul'da gerçekleşecek.

Sepetçiler Kasrı'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin, "İstanbulensis Uluslararası Şiir Festivali"nde, şiirin, şiir dostlarının Sultanbeyli ile bütünleştiğini belirtti.

Keskin, festivalin temasının bu sene "Göç" olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:

"Son iki gündür Dünya İnsani Zirvesi'nde Sayın Cumhurbaşkanımızın dünyaya verdiği mesajları takip ettik. Göç, mültecilik konusunda Avrupa ve Batı'nın müthiş duyarsızlığıyla karşı karşıyayız. Harcanan rakamlar önemli ama bu duruma maruz kalan insanlara bakış da önemli. Ne zaman bu insanları kendileri için bir tehdit olarak görmeye başladılar, ondan sonra bir şeyler yapmaya başladılar."

Türkiye'nin, sığınmacılar için 10 milyon dolar harcadığını, buna sivil toplum kuruluşları, yerel yönetimler ve vatandaşların katkılarının dahil olmadığını belirten Keskin, ilçede bulunan Balkanların nüfusundan daha fazla misafiri "bereket" olarak gördüklerini kaydetti.

Dünyadaki herkesin özgürce yaşamını sürdürmesini istediklerini vurgulayan Keskin, "Dininin, ırkının, mezhebinin, meşrebinin ehemmiyeti yok, insan olması yeter bize. Maalesef mültecilere ciddi bir duyarsızlık var ve biz de onların derdini en iyi şairlerin anlatacağının bilincinde olan bir ekibiz ve şairlerimiz aracılığıyla onların dertlerini tüm dünyaya duyurmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Hüseyin Keskin, festivale katkı sağlayan yerli ve yabancı şairlere, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Yunus Emre Enstitüsü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Sultanbeyli Belediyesi Kültür Müdürlüğü, Festival Komitesi'ne katkıları için teşekkür etti.

- "Göç her zaman kötü bir şey değil"

Sempozyum Düzenleme Komitesi Üyesi Doç. Dr. Cengiz Tomar, festivalin temasının "Göç" olarak belirlenmesinin nedenlerini şöyle anlattı:

"Sultanbeyli'nin büyük kısmı Anadolu'dan İstanbul'a göçmüş insanlardan oluşuyor. Sultanbeyli'de ayrıca bugün İsviçre ve Danimarka'dan daha fazla Suriyeli sığınmacı yaşıyor. Sultanbeyli 20 bin Suriyeli'ye ev sahipliği yapıyor ve bugüne kadar da hiçbir sorun yaşanmadı. Ayrıca Biz Türkler, Türkistan'da yaşıyorduk, bugün Çin coğrafyası. 9,10,11. yüzyıllarda buralara doğru geldik, İslam'la müşerref olduk, çok değiştik ve bu bölgeyi de çok değiştirdik. Fas'tan Yemen'e kadar bu coğrafyada bir medeniyet kurduk. 'Göç etmeseydik acaba bu medeniyeti kurabilir miydik?' sorusuna bir tarihçi olarak cevabım 'hayır' oluyor. Demek ki göç her zaman kötü bir şey değil."

İslam dünyasındaki göç sorunlarına değinen Tomar, şunları dile getirdi:

"Fillistin, Irak, Suriye gibi ülkelerde büyük göçler oluyor. Bu insanların 3 milyonu da muhacir olarak Türkiye'de yaşıyor ve bize ensar olma şerefini bahşediyorlar. Göçü en iyi anlatan da şairlerdir. Şiirleri okudukça çok daha duygusal bir şekilde göçü anlayabileceğiz. Ortadoğu tarihinde hep sıkıntılardan bahsediyoruz ama bu coğrafyanın aynı zamanda çok derin bir kültürü var. Biz festivalimizde buna vurgu yapmayı arzuluyoruz."

Basın toplantısına, festivalin bu seneki "Onur Konuğu" şair Cahit Koytak da katıldı.

Bu sene Somali, Kenya, Güney Afrika, Irak, Filistin, Lübnan, Bosna-Hersek, Azerbaycan, Hindistan, Yunanistan, Kırım, İngiltere, Suriye, Urumçi-Çin ve Türkiye'den 38 şairin katıldığı festivalin açılışı yarın saat 20.00'de Sultanbeyli Kültür Merkezinde yapılacak.