Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörü, AB yolunda
İZMİR (AA) - Türk Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri, Avrupa Birliği (AB) müktesebatının 2013’te yayımladığı ‘Gemi Geri Dönüşüm’ standartlarına uyum sağlamak ve AB’nin kalıcı listesine girmek için AB yetkilileri ile toplantı yaptığı bildirildi.
Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Gemi Geri Dönüşüm Standartları anlamında AB’nin kalıcı listesine girmek adına uzun süredir çalışmalarını sürdüren sektörün, AB yetkilileriyle iki gün süren toplantıda bir araya geldiği belirtildi.
Avrupa Komisyonu ile GEMİSANDER iş birliğinde düzenlenen "Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği ve Avrupa Listesi" konulu toplantıda AB yetkilileriyle bir araya gelen sektör temsilcileri, kalıcı listeye girme noktasında hazırlıklarını bir kez daha gözden geçirme imkanı bulurken, başvuru sürecinde izlenecek süreç hakkında da bilgilendirildikleri ifade edildi. İzmir'in Aliağa İlçesi'nde gerçekleştirilen toplantıda, bölgede faaliyet gösteren 22 firma yetkilisinin hazır bulunduğu belirtildi.
Toplantıda konuşan GEMİSANDER Başkanı Adem Şimşek, AB standartlarını önemsediklerini söyledi.
Türkiye’nin dünya genelinde Avrupa Birliği listesine girmeyi en çok hak eden ülke olduğunu vurgulayan Şimşek, dünya genelinde gemilerin güvenli ve çevreye duyarlı geri dönüşümü için hazırlanan Hong Kong Sözleşmesi’ne ilk imza atan ülkenin Türkiye olduğunu hatırlattı.
Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri’nde çevre ve işçi sağlığına yönelik yatırımlara dikkati çeken Şimşek, “Çevre, sağlık ve güvenlik alanında yaptığımız yatırımlar ile AB standartlarında hizmet veren tek ülkeyiz. Şimdi de Avrupa Birliği listesine adımızı yazdırmak suretiyle yaptığımız yatırımları taçlandırmak istiyoruz. Bu konuda sektörü temsil noktasında olan bir yönetici olarak bugüne kadar üzerime düşen görevi yerine getirdiğimiz gibi sürecin en yakın ve ısrarlı takipçisi olmaya devam edeceğiz" ifadesini kullandı.
Şimşek, Türkiye'de faaliyet gösteren 22 firmanın da Avrupa Birliği listesine gireceğine inandığını vurguladı.
- "AB bayraklı gemiler sadece Türkiye'de sökülecek"
AB yetkilileri de Türkiye'nin başvuru sürecinde dikkat etmesi gereken konuları sektör temsilcilerine anlattı.
Türk sanayicilerin sorularını da yanıtlayan AB yetkilileri, Avrupa Birliği yönetmeliğinin 2009 yılında kabul edilen Hong Kong Konvansiyonu ile ortak noktalara sahip olduğunu ancak AB yönetmeliğinin güncellik açısından daha kapsamlı olduğunu kaydetti.
Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörünün AB listesine girmesi halinde Türkiye’ye büyük avantaj sağlayacağına işaret eden yetkililer, AB bayraklı gemilerin Türkiye haricinde başka bir ülkede sökülemeyeceğini açıkladı. Bayrak değiştirmek suretiyle yönetmeliğin baypas edilebileceği gerçeğini de kabul eden yetkililer, bu sorunun çözümü noktasında arayış içinde olduklarını ancak yönetmeliğin her ne kadar hukuksal bağlayıcı maddelere sahip olsa da listede yer almanın gönüllük esasına bağlı olduğuna dikkati çekti.
- "Kapasitemizi arttırmalıyız"
Toplantı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan yapan GEMİSANDER Atık Yönetim Sorumlusu Ersin Çeviker de Türk Gemi Geri Dönüşüm sektörünün 2000’li yıllardan bugüne AB Yönetmeliğine uyum sağlamak adına büyük bir çaba içerisinde olduğunu hatırlatarak, şunları kaydetti:
"Diğer Gemi Geri Dönüşüm ülkelerine göre çok daha avantajlıyız. Bizim tek dezavantajımız kapasitemiz. Yani biraz önce içeride ifade ettiler. 2,5 milyon ton çelik ağırlığında AB bayraklı gemiden bahsedildi. Bizim kapasitemiz 1 milyon ton civarında olduğu takdirde, tabii ki bu kapasiteyi bizim tek başımıza geri dönüştürmemiz mümkün gözükmüyor. Bu yüzden kapasitemizi arttırmalıyız.”
AB listesine girmek için müracaatların 1 Temmuz 2016 tarihinde sona ereceğini belirten Çeviker, son hazırlıklarını yaptıklarını, Türkiye’de faaliyet gösteren 22 firmanın da AB Geri Dönüşüm Listesinde yer alması için çalıştıklarını sözlerine ekledi.