Domotex Turkey Gaziantep Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı açıldı

23 Mayıs 2016 Pazartesi

GAZİANTEP (AA) - Gaziantep'ten 122 firmanın yanı sıra İran, Çin, İtalya, Belçika, Almanya ve Hindistan'ın da aralarında bulunduğu 32 ülkeden gelen katılımcıların stant kurduğu Domotex Turkey Gaziantep Halı ve Zemin Kaplamaları Fuarı açıldı.

Ortadoğu Fuar Merkezi'nde gerçekleştirilen fuarın açılışında konuşan Gaziantep Valisi Ali Yerlikaya, Türkiye'nin zor bir coğrafyada bulunduğunu hatırlattı.

Suriye'deki iç savaşın Türkiye'yi de etkilediğini ifade eden Yerlikaya, "Geçmişte huzur ülkesiydik. Şimdi Suriye’de iç savaştan olumsuz etkilenir durumdayız. Umarız savaş bir an önce biter." dedi.

Sanayici olmanın cesaret gerektirdiğini vurgulayan Yerlikaya, "Bu, Gazianteplilerde fazlasıyla var. 1,5 milyar dolar halı ihracatı yapan bir sektör ki ülkemizde 1 milyar doları yakalayamayan kentler var. Bu başarının sürdürülebileceğini düşünüyorum. Zorluk, sıkıntı olmadan rahmet olmuyor. Biz en zor koşullarda bile ayakta durabiliyoruz" diye konuştu.

- "Artık fuarlar yetmiyor, bize EXPO lazım"

AK Parti Gaziantep Milletvekili Nejat Koçer de ekonomik değeri yüksek bir fuarın açılışını yaptıklarını vurguladı.

Sektörün geçmişini bildiğini ve halıya katkı vermenin mutluluğunu yaşadığını dile getiren Koçer, "Fuarlar ve etkinliklerle Gaziantep'i iyi yerlere taşımak zorundayız. Gaziantep’in ihracatında biraz gerileme oldu ama ana neden dünya ticaretindeki gerilemedir. Türkiye ihracatındaki sorunlar yapısal değil, dünya ticaretiyle ilgilidir." değerlendirmesini yaptı.

Açılan her fuar ve etkinliğin şehrin marka değerini artıracağını ve huzura katkı sağlayacağını belirten Koçer, "En girişimci ve en fazla KOBİ'si olan şehirden mesaj veriyoruz: Artık bize fuarlar yetmiyor, bize EXPO lazım." ifadelerini kullandı.

Deutche Messe Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Wolfgang Lenarz da yabancı katılımcıların "halıcılığın merkezi Gaziantep'e" gelmeyi istediklerini söyledi.

Fuara katılımın kendisini mutlu ettiğini vurgulayan Lenarz, "Gaziantep’in konukseverliği çok önemli. Burada sadece halıdan bahsetmiyoruz. Sanat eserlerine görme şansı da buluyoruz. Gaziantep’e ilk gelenlere daha fazla zaman geçirmelerini tavsiye ediyorum. Gerçekten ilginç bir şehir. Fuara destek verenlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

- "Halıcılar yönünü batıya çevirdi"

Güneydoğu Anadolu Halı İhracatçıları Birliği Başkanı Selahattin Kaplan ise dokuzuncu kez halı fuarı düzenlemenin mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, "Olumsuzluklara rağmen ihracatımız çok iyi devam ediyor" dedi.

2023 vizyonuyla ilgili ortaya koydukları hedefleri gerçekleştirmek için çalıştıklarını vurgulayan Kaplan, şöyle devam etti:

"2023 hedefi koyarken bir takım kriterlerimiz vardı. Bunlar makine sayımızın bin 500'e ulaşması, yıllık 350 milyon metrekare halı üretimi ve metrekare birim fiyatının 15 dolara çıkarılmasıydı. Öncelikli hedefimiz geçen yılki düşüşü bu yıl telafi etmek. İhracatımız bu yıl Amerika'ya yüzde 35, Kanada'ya yüzde 83, Almanya'ya yüzde 17 ve İngiltere'ye yüzde 11 arttı. Bu durum halıcılarımızın yönünü giderek batıya çevirdiğini ve ihracatın bu ülkelerde giderek artacağını göstermektedir. Dünyanın en ücra köşesine halı satmaya çalışıyoruz."

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı (GTO) Eyüp Bartık ise son 15 yılda halının lokomotif sektör haline geldiğini belirtti.

Mağaralarda dokumayla başlayan halıcılıkta dünyayla rekabet eder hale geldiklerini vurgulayan Bartık, "Avrupalılar Gaziantepli halıcıların kaliteli ve uygun fiyat politikası sayesinde halı kullanır hale geldi. Halı sektörü inovasyonu çok doğru yapıyor. Ülkemizin ihracattaki kilogram birim fiyatının artmasında halı sektörü önemli katkı yapacaktır diye düşünüyoruz. Halı sektörünün fiyat anlamında biraz daha yol alması gerekiyor. Fiyatların yukarı çıkması için sektörün kalite anlamında biraz daha çalışması lazım. Gaziantepli halıcılar en fazla ihracatı Suudi Arabistan'a yapıyor. Yönümüzü Avrupa’ya çevirmeliyiz. Biz, GTO olarak elimizden geleni yapmaya hazırız. Halı sektörünün son yıllarda büyümesi dikkat çekici."

Gaziantep’i 2020 yılında Türkiye’nin 4’ncü büyük ekonomi yapmayı hedeflediklerini ifade eden Bartık, "Çin’den sonra en fazla halı ihracatı yapan ikinci ülkeyiz, bize birincilik yakışır." dedi.

Konuşmaların ardından kurdele kesilerek fuarın açılışı yapıldı.

Fuar, 26 Mayıs Perşembe gününe kadar gezilebilecek.