2016 yılı geçici bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonu'nda
TBMM (AA) - Maliye Bakanı Naci Ağbal, "Aralık ayı içerisinde mümkün olursa, 2016 yılına ilişkin Bütçe Kanun Tasarısını da Meclisimize sunmayı, ocak ayı içerisinde de görüşmelerin Meclisimizin takvimine bağlı olarak yapılmasını arzu ediyoruz" dedi.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2016 Yılı Merkezi Yönetim Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı'nın görüşmeleri sürüyor.
Maliye Bakanı Ağbal, komisyondaki sunumunda, tasarıya ilişkin ödeneklerin üç aylık dönem için, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu başlangıç ödeneklerinin belirli bir oranı esas alınarak belirlendiğini söyledi. Ağbal, bu oranların, kamu hizmetlerinin aksamadan yürütülebilmesi amacıyla hizmetlerin önemi, önceliği, sürekliliği ve ödeme zamanları dikkate alınarak, ayrıca geçmiş yıl gerçekleşmeleri çerçevesinde hazırlandığını kaydetti.
Geçici Bütçe Kanun Tasarısı'na göre ödenek tavanları hakkında bilgi veren Ağbal, personel giderlerine 40,5 milyar lira, Sosyal Güvenlik Kurumu'na devlet primi giderleri için 6,9 milyar lira, mal ve hizmet alımı giderlerine 12,3 milyar lira, faiz giderlerine 19,4 milyar lira, cari transferlere 70,4 milyar lira, sermaye giderlerine 10,7 milyar lira, sermaye transferlerine 7,5 milyar lira, borç verme için 3,6 milyar lira, yedek ödeneklere 2,4 milyar lira ayrıldığını bildirdi.
Ağbal, daha çok yılın ilk üç ayında harcanması gereken ödeneklerle özellik arz eden bazı tertiplerdeki ödenekler için farklı oranların belirlendiğini anlatarak, gelecek yılın üç aylık döneminde yatırımlarda herhangi bir aksamaya mahal verilmeyeceğini, bu kapsamda kamu kurumlarınca taahhüde bağlanmış iş ve hizmetlere ait ödemelere belirlenen ödenek sınırları çerçevesinde sürdürüleceğini vurguladı.
Benzer şekilde kamu idarelerinin yıllık veya daha uzun süreli yüklenmeye girişebilmelerine de imkan tanındığına işaret eden Ağbal, Geçici Bütçe Kanun Tasarısı'na göre 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu hükümlerinin genel olarak uygulanmasına devam edileceğini söyledi.
- "Geçici bütçe döneminde taşıt satın almamaları daha doğru olacak"
Büyük bir kısmı 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na bağlı cetvellerle ilgili olmak üzere özellik arz eden bazı düzenlemelerin bulunduğunu anlatan Ağbal, şunları kaydetti:
"2016 yılı için açıktan atama sayısı 55 bin olarak belirlenmektedir. 2016 yılında, 2015 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'na bağlı cetvellerdeki çeşitli parasal tutarlar 2016-18 Orta Vadeli Programında yer alan deflatör oranı olarak belirlenen yüzde 6,8 oranında artırılmaktadır. 2016 yılının ilk üç ayında merkezi yönetim kapsamındaki idarelerin satın alabilecekleri toplam taşıt sayısı 500 adet olarak öngörülmektedir. Ancak, komisyonumuz tarafından da uygun görülmesi halinde, 2016 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı'nı yakın bir zamanda Meclisimize sunacağımızı dikkate alarak, kurumların geçici bütçe döneminde taşıt satın almamaları hususunun daha doğru olacağını düşünmekteyiz. Bu konuda bir önergenin komisyon görüşmeleri sırasında verileceği hususunu da ayrıca ifade etmek isterim."
Kanun Tasarısında merkezi yönetim bütçe gelirlerinin tahakkuk ve tahsiline izin veren bir düzenlemenin ayrıca yer aldığını belirten "Geçici Bütçe Kanunu Tasarısı yılbaşından önce Genel Kurulumuzdan da geçerek yasalaşacak. Ancak Hükümet olarak 2016 yılına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Tasarısını da en yakın zamanda Meclisimiz'e sunmayı planlıyoruz. Bu konuda ekonomiyle ilgili bakanlıklarımız tarafından çalışmalar başlatıldı. En yakın zamanda, aralık ayı içerisinde mümkün olursa, 2016 Yılına ilişkin Bütçe Kanun Tasarısı'nı da Meclisimize sunmayı, ocak ayı içerisinde de görüşmelerin Meclisimizin takvimine bağlı olarak yapılmasını arzu ediyoruz" diye konuştu.
(Sürecek)