"Suriye İçin Sanat" konseri

19 Mayıs 2016 Perşembe

İSTANBUL (AA) - Savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli müzisyenler, Üsküdar Belediyesince düzenlenen "Suriye İçin Sanat" konserinde sahne aldı.

Üsküdar Gençlik Merkezinde gerçekleştirilen konserde Suriyeli müzisyenler, Türk ve Arap müzikseverler için Arapça şarkılar söyledi.

Konserde sahne alan Türk vatandaşlığına geçen piyanist Tambi Asaad Cimuk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Bursa'da yaşadığını, lisede okuduğunu, aynı zamanda müzik dersleri almaya devam ettiğini söyledi.

Türkiye'de sanat adına çok güzel fırsatlar bulduklarını aktaran Cimuk, "Suriye'de gidişat kötü. Her zaman siviller ölüyor. Savaşta kötüler ve politika kazanıyor. İyiler hep kaybediyor. Umarım bugünler son bulur." dedi.

Cimuk, müzik yaparak barış mesajları vermeye çalıştıklarının altını çizerek, "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la ilk defa telefonla görüştük. Beni tebrik etti. Ben çok heyecanlıydım ve çok mutlu oldum. Ben ve ailem için güzel bir başlangıç oldu. Buraya gelmeden önce de tanıyordum ve çok seviyordum." ifadelerini kullandı.

Saktat grubu üyelerinden gitarist Omer Alkilani ise lisede okuduğunu ve kariyerini müzik üzerine sürdürmek istediğini dile getirdi.

Kendi kültürlerini müzikle yansıtmaya çalıştıklarına dikkati çeken Alkilani, şunları söyledi:

"Sokakta veya sahnelerde şarkılar söylüyoruz. Şarkı söyledikçe mutlu oluyoruz. Türk müziği de çok güzel. Melodilerimiz de benziyor biraz aslında. İbrahim Tatlıses'i çok beğeniyorum. Daha çok enstrümantal müzik yapan grupları takip ediyorum. Daha güzel müzik yapmak istiyoruz. Daha büyük sahnelerde, kültürleri birleştiren müzikler yapacağız."

Watan Band grubu üyelerinden kanun sanatçısı Mulham Al Tnnary de gruplarının 10 kişiden oluştuğunu, farklı enstrümanları bir araya getirerek, Suriye kültürünü yansıtmaya çalıştıklarını vurguladı.

Suriye'de yaşadığı dönemde ünlü isimlerle aynı sahneyi paylaştığını anlatan Tnnary, şunları aktardı:

"Türkiye'ye geldiğim zaman hiç yabancılık çekmedim. Aynı ülkem gibi. Zaten 130 yıl önce aynı ülkede yaşıyorduk. Avrupa'ya gitmeyi hiç düşünmüyorum. Türk devleti bize çok yardımcı oldu. Türkler de bize çok iyi davrandı. Karşılıklı birbirimizi çok sevdik. Burada olmaktan çok memnunum."

Müzisyenler, Halep, Şam, Bağdat'ın yöresel şarkılarının yanı sıra doğaçlama performanslar da seslendirdi.