"Ünlüler Engelsiz Yarınlar İçin PAÜ'de" paneli
DENİZLİ (AA) - Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Hamza Yerlikaya, "Engellilerimiz, eskiden kaderlerine terk edilirdi ama bugün bir annenin veya babanın bakmakla yükümlü olduğu engelli çocuğu var ise devletimiz bu konuda aileye maddi destek veriyor. Vatandaşın sırtından maddi ve manevi anlamda yükü alıyor. Geçmişte bunu görmek mümkün değildi." dedi.
Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) ve Engelsiz Yarınlar Topluluğu tarafından toplumda engellilere karşı duyarlılığı artırmak için "Engellere Takılma Şenliğe Katıl" etkinliği kapsamında, "Ünlüler Engelsiz Yarınlar İçin PAÜ'de" paneli düzenlendi.
PAÜ Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen panele, Cumhurbaşkanı başdanışmanları Hidayet Türkoğlu, Hamza Yerlikaya, Saadet Oruç, eski Milli Futbolcu Alpay Özalan ve sanatçı Muazzez Ersoy, konuşmacı olarak katıldı.
Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı Yerlikaya, yaptığı konuşmada, hükümetin ve Cumhurbaşkanlığının engellilerin engelini aşması konusuna ciddi ve hassasiyetle yaklaştığını, bu konuda birçok destekler verdiğini belirtti.
Engelli vatandaşları hayatın bir parçası olarak gördükleri ifade eden Yerlikaya, "Engellilerimiz, eskiden kaderlerine terk edilirdi ama bugün bir annenin veya babanın bakmakla yükümlü olduğunu engelli çocuğu var ise devletimiz bu konuda aileye maddi destek veriyor. Vatandaşın sırtından maddi ve manevi anlamda yükü alıyor. Geçmişte bunu görmek mümkün değil idi. Böyle bir şeyin imkanı ve ihtimali dahi yoktu. Engellilerimiz toplumuzun bir parçası, böylede olmaya devam edecek." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Türkoğlu da gençlere ve çocuklara spora teşvik edilmesi gerektiğini, bunun sonucunda spor ve spor kültürü anlamında Türkiye'nin biraz daha ileri gideceğini belirtti.
Son yıllarda spora tesisleşme anlamda büyük yatırımların yapıldığını kaydeden Türkoğlu, "Tesisleşme anlamında, sporu seven ve spora sahip çıkan bir Cumhurbaşkanımız var. Bence bundan sonraki görev bizlere düşüyor. Kendimizi ve çocuklarımızı spora teşvik etmemiz gerektiğini düşünüyorum." dedi.
Gençlerin kendisinden daha başarılı olmalarını gönülden istediğini vurgulayan Türkoğlu, şunları söyledi:
"Ama hayatta her zaman her istediğimiz olmuyor ve bunların bizi olumsuz şekilde etkilememesi lazım. Bizim spor kültürüne ve spor adamlarına ihtiyacımız var. Özellikle yöneticilik anlamında çok büyük sıkıntımız var. Yöneticilerin maçların ardından verdikleri olumsuz açıklamalar çok üzücü. Buralarda bilgili insanların olması gerekir. Profesyonel anlamda başarılı olamasak bile spor kültürü ile gelişiriz. Bir şekilde hepimiz sporun destek verirsek sporda daha iyi yerlere geliriz. Şu an karşılaştığımız çirkin olaylarla karşılaşmayız."
- "Cumhurbaşkanımız tesisleşme anlamında ülkemize çok büyük katkılar verdi"Eski Milli futbolcu Alpay Özalan ise Türkiye'nin 2000 yılından önce sporda tesisleşme anlamında çok ciddi sıkıntılar yaşadığını anımsattı.
Bu sıkıntıların oyuncu gelişimi ve geliştirilmesinde çok büyük eksiklikler gösterdiğini kaydeden Özalan, "Fakat daha sonra Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın önderliğinde ülkemizin tesisler konusunda nereye geldiğini hepimiz biliyoruz. Bundan şu andaki faal sporcuların bundan yararlanması lazım. Futbolu ve sporu seven bir liderimiz, tesisleşme anlamında da ülkemize çok büyük katkılar verdi. Biz kendi yeteneklerimizle bir yerlere geldik ama şimdiki arkadaşlarımız hem tesisleri hem de ilimi, bilimi her şeyi kullanarak bir yerlere gelmek zorunda olduklarını düşünüyorum. Çünkü önerinde çok ciddi potansiyel ve tesis imkanı var." ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Saadet Oruç da panel öncesinde düzenlenen etkinlikte, öğrencilerin gösterilerinde duygusal anlar yaşadığını aktararak, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti.
Etkinliklerin farkındalık yaratma anlamında çok önemli olduğunu ifade eden Oruç, "Bu etkinliklerin devamın gelmesi gerekiyor. Ben bu gösterileri izledikten sonra kendimi bir elçi gibi hissettim. Normalde dış politika gibi farklı alanlarda çalışıyorum ama bu konuda sorumluluğumun olduğunu hissettim ve engelleri aşma yönünde umut, inanç, inat ve dayanışma ve farkındalık çok önemli." diye konuştu.
Sanatçı Muazzez Ersoy da "Hayat sadece bizim değil ya da bizim yaşamamız için oluşturulmadı. Tüm engelleri insanlığımızla kalbimizdeki bitmeyen sevgimizle aşabiliriz. Önemli olanda insanlığımızla, kalbimizdeki sevgi ile ele ele verebilmektir." dedi.
Konuşmacılar daha sonra öğrencilere bilgi paylaşımında bulundu.
Öğrencilerin sorularını yanıtlayan konuşmacılara panelin ardından, PAÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Bağcı tarafından birer plaket verildi.