"İhracatın yükünü otomotiv tedarik sanayisi omuzlayacak"

18 Mayıs 2016 Çarşamba

İSTANBUL (AA) - Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca, otomotiv tedarik sanayisinin ihracat kilogram değerinin geçen yıl 4,82 avroya kadar yükseldiğini belirterek, bu yükselişin ülke ekonomisi açısından umut verici olduğunu, ihracatın yükünü tedarik sanayisinin omuzlayacağını söyledi. Kanca, "İlk çeyrekteki veriler devam ederse 9 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaşırız" dedi.

Kanca, Zircirlikuyu'daki Avantgarde Otel'de düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, otomotiv tedarik sanayisinin 2010 yılından bu yana geldiği noktayı ve sektörün ekonomiye katkısını değerlendirdi.

Avro bazındaki ihracat kilogram değeri 2010 yılında 4,28 olarak gerçekleştiğini hatırlatan Kanca, 2015 yılında bu rakamın 4,82 avroya kadar yükseldiğini, 2016'nın ilk çeyreğinde avro bazlı ihracat kilogram değerinin 4,75 seviyesinde gerçekleştiğini söyledi.

Kanca, "İhracatımız yüzde 80 avro bazında. Bu yükseliş sektörümüz ve ülke ekonomisi açısından umut verici. Görünen o ki, ihracat yükünü tedarik sanayi omuzlayacak" diye konuştu.

Sektörün 2010 yılından beri Türkiye ekonomisine ciddi katkı sağlayarak istikrarlı bir gelişim izlediğini dile getiren Kanca, 2010 yılında 6 milyar 543 milyon dolar seviyesinde olan sektör ihracatının 2011'de 8 milyar 268 milyon dolar, 2012'de 8 milyar 301 milyon dolar, 2013'te 9 milyar 149 milyon dolar, 2014'te 9 milyar 502 milyon dolar seviyelerinde gerçekleşerek düzenli bir artış gözlendiğini anlattı.

Kanca, 2015'te miktar bazında artış sürse de, parite kaynaklı bir kayıp söz konusu olduğunun altını çizerek, "Geçen yıl 8 milyar 626 milyon dolarlık bir ihracat rakamını gördük. Ancak bu kayıp miktar bazındaki ihracat oranlarından değil, tamamen paritedeki dalgalanmadan dolayı meydana geldi. Çünkü miktar bazındaki artış, 2015'te de devam etti." ifadelerini kullandı.


- "Yan sanayi ihracatı yılı 9 milyar avro ile kapatacak"


Kanca, tedarik sanayinin ihracattaki miktar bazındaki artışının 2010 yılından beri sürdüğünü kaydederek, 2010 yılında 1 milyon 145 bin ton olan ihracat rakamının 2014'te 1 milyon 579 bin ton, 2015'te ise 1 milyon 612 bin ton seviyesinde bir ihracat rakamına ulaştıklarını söyledi.

Yılın ilk çeyreğinde tedarik sanayisinin geldiği noktayı değerlendiren Kanca, "2016 yılının ilk 3 aylık döneminde sektör ihracatı, 2 milyar 208 milyar doların üzerinde gerçekleşti. Bu şekilde devam etmesi halinde geçen yıl 8 milyar 626 milyon dolar olan ihracat miktarı, bu yılı yaklaşık 9 milyar seviyelerinde kapatacak." dedi.

Kanca, TAYSAD olarak bu rakamları daha iyi seviyelere çekmek ve 2016'da da ülke ekonomisine değer katmak için çalışmalarını durmaksızın sürdürme gayretinde olduklarının altını çizdi.


- "Otomotiv sanaysi iyi bir performans gösteriyor"


Kanca, kilogram bazında Türkiye'nin genel ihracat ortalamasının 1,34 dolar, ithalat ortalamasının ise 3 ila 4 dolar arasında olduğunu belirterek, otomotiv sanayisinde ise bu durumun ihracatta 4 dolar, ithalatta 8 dolar civarında olduğu bilgisini verdi.

Otomotiv sektöründe dünyanın farklı ülkelerinde fabrikalar kapatılırken Türkiye'de büyük bir sıkıntı görülmediğini dile getiren Kanca, "Mesela bizim bulunduğumuz organize sanayi bölgesinde fabrika açmak, yatırım yapmak için başvuranların sayısında düşüş yok. Otomotiv sektörümüzde büyüme var. Otomotiv sektörü hem ana sanayide hem yan sanayide iyi bir performans gösteriyor." diye konuştu.


- "İran ile henüz istenilen seviyede değiliz"


Kanca, İran ile Türkiye arasında otomotiv sektöründe yaşanan yakınlaşmaya ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"İran'da siyasal bir gerilim var. İran'ın uluslararası ilişkilerinde hala oturmuşluk yok. Buradaki açılım istediğimiz gibi değil. Amerikan bankaları hala İran ile iş yapan Avrupalı bankalara yapmamaları yönünde tavsiyelerde bulunuyor. Böyle olunca Avrupalılar da biraz geri duruyor. İran hala istenilen düzeyde açılmış değil.

Gelişmeler beklediğimiz düzeyde değil. Henüz istatistiğe dönüşmemiş gelişmeler mevcut. İranlı firmalardan ciddi istekler var. Oraya yatırım yapmamızı istiyorlar. Ancak İran tarafına yatırım konusunda çok sıcak bakmayanlar var. Rakamlarda artış söz konusu ama henüz ambargo öncesi döneme yaklaşmış değil. İranlılar da bizim onların istediği fiyatları vermediğimizi belirtiyorlar."


- "Yüksek performansımızla ilk sıralardayız”


Kanca, Türk tedarik sanayisinin yapılan araştırmalarda performansı ile ilk sıralarda yer aldığına dikkati çekerek sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türk tedarikçileri üretim, maliyet, işçilik, lojistik ve kalite gibi faktörlerin birlikte değerlendirildiği bazı araştırmalarda, birçok AB ülkesinin önüne geçmiş durumda. Yapılan son araştırmalarda görüyoruz ki; ülkeler arasında yapılan kıyaslamada Türk tedarikçileri Çin, Endonezya, Hindistan ve Meksika'dan sonra 5. sırada yer alırken; Çek Cumhuriyeti, Polonya, Romanya, Macaristan, Slovakya gibi birçok AB ülkesini geride bırakıyor. Bu demek oluyor ki; Türk tedarik sanayi AB’deki araç üreticileri için en doğru adres."

Kanca, derneğin yeni dönemindeki hareket planını gazetecilerle paylaşarak, "TAYSAD'ın mevcut vizyonunu destelemek üzere, 'tasarım, teknoloji, tedarik yetkinliğiyle dünyada ilk 10' hedefi için yola çıktık. Ülke ekonomisine sağladığımız katkıyı artırmayı hedefliyoruz." yorumunu yaptı.

TÜYAP'ta 21-24 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek COMVEX İstanbul 2016 - 5. Ticari Araçlar, Otobüs ve Tedarik Sanayi Fuarı'na da değinen Kanca, fuarda, 50'yi aşkın ülkeden 30 binin üzerinde ziyaretçinin ağırlanacağını bildirdi.