"Contemporary İstanbul" 3-6 Kasım'da düzenlenecek

17 Mayıs 2016 Salı

İSTANBUL (AA) - Türkiye'nin ve bölgenin uluslararası çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul (CI), 3-6 Kasım'da Lütfi Kırdar Rumeli Salonu ve İstanbul Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek.

CI Yönetim Kurulu Başkanı Ali Güreli, düzenlenen basın toplantısında, bu yıl 11. kez kapılarını açacak etkinlik hakkında bilgi verdi.

Akbank Sanat'ın katkılarıyla bu yıl Lütfi Kırdar Rumeli Salonu ve İstanbul Kongre Merkezi'nin ev sahipliği yapacağı fuar hazırlıkları kapsamında, dünya üzerindeki sanat direktörleriyle 6 ay boyunca 14 etkinlikle bir araya geldiklerini anlattı.

Global bir marka haline gelen fuarın, Türkiye'yi ve içinde bulunduğu bölgeyi dünyaya sanat aracılığıyla tanıttığını, sanatın bütünleştirici, birleştirici gücünü gözler önüne serdiğini vurgulayan Güreli, "Ayrıca CI, dünyadan seçkin bir grubu Türkiye'ye davet ederek, ülkemizin içinde bulunduğu turizm problemine karşı da bir açılım getiriyor." dedi.

Güreli, çağdaş sanat alanında öne çıkan isimleri İstanbul'a davet ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Fuarın ilgi gören projesi 'Collectors' Choice', Türkiye'nin önde gelen 60 çağdaş sanat koleksiyonundan 100'den fazla eseri ilk kez bir araya getirecek. Proje kapsamında Türkiye'nin önde gelen koleksiyonerlerinun koleksiyonundan seçeceği eserler fuar alanında bin 500 metrekareyi aşan alanda sergilenecek. Türkiye'de ilk defa bu denli geniş kapsamda ve nitelikte gerçekleşecek sergide Leyla Alaton, Hakan Çarmıklı Gülin ve Emre Dökmeci, Erol Tabanca, Ömer ve Arzu Sabancı, Aylin ve Özcan Tahincioğlu, Mustafa Taviloğlu, Agah Uğur gibi önemli koleksiyonerlerin koleksiyonlarından eserler yer alacak. Seçkinin bizzat koleksiyonerler tarafından yapılması, tercihen son yıllarda koleksiyona dahil olan eser ya da eserlerin yer alması, genç koleksiyoner adaylarının yanı sıra ziyaretçi ve sanat severlere yön vermesi projeyi önemli kılan etkenler arasında yer alıyor."

Ali Güreli, fuarın, Türk çağdaş sanatçılarının dünyaya, dünya sanatçılarının da Türkiye'ye taşınması işlevi de bulunduğunu söyledi.

- "Fuar, sanat piyasasının önüne geçiyor"

Fuarın İcra Kurulu Üyesi Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Bülent Kahraman, fuarın görsel gelişime katkısının yanı sıra toplumsal bilinç oluşturmadaki gücüne değinerek, "Sanat alanındaki gelişme ve dönüşüm, zihniyet dünyasında da gelişme anlamına geliyor. CI, toplumsal gelişme için büyük önem taşıyan bir kurum." dedi.

Fuarın Artistik Direktörü Marc-Oliver Wahler, fuarın, sanat piyasasının önüne geçen bir proje olduğunu vurgulayarak, şunları aktardı:

"Bu sene fuara koleksiyonerlerin seçimi bölümü eklendi. Dünyanın en iyi koleksiyonerleri, sanatçıları var. Müzeler insanları çekindiren ciddi yerlerdir. Fakat insanlar bu fuarlarda kendilerini daha çok rahat hissedebiliyorlar. O yüzden sanat fuarı bu bakımdan önemlidir. Sanat fuarları şehirleri dönüştüren bir yapıya da sahiptir. Bu şehrin kültürel, ekonomik gelişimi açısından fuar büyük önem arz etmektedir. Beni heyecanlandıran da işte bu potansiyelin oluşmasıdır. O yüzden burada olmaktan mutluyum."

- CI Design, sanat ve tasarım galerilerini konuk edecek

Sanat ve tasarım galerilerinin konuk olacakları CI Design, bu yıl Susan McMurrain direktörlüğünde sanatseverlerle buluşacak.

CI Design bölümü, sanatçı, tasarımcı ve mimarlar tarafından özel üretilen mobilya, aydınlatma, mücevher ve fonksiyonel sanat objelerine odaklanacak. Etkinlik, 22 Ekim-4 Aralık arasında düzenlenen 3. İstanbul Tasarım Bienali ile eş zamanlı gerçekleştirilecek.

Geçen yıl 24 ülke ve 28 şehirden 102 sanat galerisi ve 790 sanatçıyı izleyiciyle buluşturan, beş günde 86 bin sanatseveri konuk eden fuar, tasarıma odaklanan yeni bölümü CI Design'ın yanı sıra Collectors' Choice ve CI Publications gibi farklı projeleriyle uluslararası çağdaş sanat izleyicisinin buluşma noktası olmaya hazırlanıyor.