Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 8. Kitap Fuarı

14 Mayıs 2016 Cumartesi

KOCAELİ (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "İlk emri 'oku olan' medeniyet mensuplarının bugün dünyada en az kitap okuyan insanlar olması çok ciddi bir çelişkidir." dedi.

Işık, Uluslararası Fuar Merkezi'nde düzenlenen Kocaeli Büyükşehir Belediyesi 8. Kitap Fuarı açılışında yaptığı konuşmada, fuarın 8 yılda Türkiye'nin en büyük kitap fuarı unvanına sahip olduğunu söyledi.

Bu tarz organizasyonlar için 8 yılın emekleme dönemi anlamına geldiğini ifade eden Işık, fuarın ulaştığı seviyenin kentin kitaba olan sevdasının göstergesi olduğunu dile getirdi.

Işık, Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin Türkiye'ye örnek olan pek çok projeyi hayata geçirdiğini aktararak, "Bu kadar çalışmanın içerisinde en ayrıcalıklı gördüğüm hizmetlerden birisi de bu kitap fuarı. Kocaeli, sanayinin başkenti. Şimdi Kocaeli, 'bilim ve teknolojinin de başkenti olsun' diye gayret gösteriyoruz. Ama bu ve bunun gibi etkinlikler Kocaeli'yi Türkiye'nin en önemli kültür ve sanat merkezleri arasına da koyuyor." diye konuştu.

- "Bilgiyi hayatın merkezine koymalıyız"

Fuarın kentin tanıtımı açısından da önemli bir rol oynadığının altını çizen Işık, organizasyonla kente yeni dostlar kazandırıldığını belirtti.

Bakan Işık, her bir kitabın yeni bir dost anlamına da geldiğine dikkati çekerek, "Bu dostluklar kalıcı dostluklardır. İnsanı en güçlü kılan unsur bilgidir. Bilgiden daha fazla fark oluşturan bir unsur yok. Bugün dünyadaki ülkelerin gücünü ölçerken artık 'ne kadar savaş uçağı, gemisi, füzesi, uydusu var' diye bakılmıyor, bilim ve teknolojide seviyesi nedir? Ne kadar bilgi üretiyor? Buna bakılıyor. Zaten bilgi üretildiği için uydu ve savaş uçağı yapılıyor. Onun için bilgiyi hayatımızın tam merkezine koymak durumundayız." ifadesini kullandı.

- "Gidilecek yol belli"

Okumadan bilgi edinilemeyeceğini aktaran Işık, şöyle konuştu:

"Bizde bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma hastalığı vardır ve yaygındır. Bunu bakanlık görevim sırasında çok fazla tecrübe ettim. Bir şey açıklıyoruz, eleştiri yapılıyor. Eleştiriye kapımız açık ama 'Sen bunu okuyup ondan sonra mı eleştiri yapıyorsun' dediğimizde 'yok' okumamış. Bu açıdan da bilgiye ulaşmak insanı farklılaştıran en temel unsur. Kitap insanı bilgiye ulaştıran en temel araç. Kitabı hayatın merkezine koyan bir anlayış dünyada hiçbir zaman geride kalmaz, yalnız kalmaz, güçsüz kalmaz. Biz ilk emri 'oku olan' bir medeniyetin mensuplarıyız. Türkiye'de şu anda kitap okuma oranı çok düşük. Hatta şöyle bir kanaat bile var, 'Kitap insanı yalnızlaştırır', hayır. Her bir kitap, 'yeni bir dost' demektir. Kitap dostları arttırır, çevresini zenginleştirir. İlk emri 'oku olan' medeniyet mensuplarının bugün dünyada en az kitap okuyan insanlar olması çok ciddi bir çelişkidir."

Işık, Osmanlı döneminde İstanbul'un bilgi başkenti olduğunu dile getirerek, o dönemde İslam dünyasının gelişmişlik düzeyinin Batı medeniyetini hayran bıraktığını anlattı.

Daha sonra insanların okumaktan vazgeçtiğini ifade eden Fikri Işık, "Bundan sonra gideceğimiz yol belli; Türkiye okudukça, bilgiye ulaştıkça, bilgiyi yeniledikçe, geliştirdikçe, büyümeye, gelişmeye ve kalkınmaya devam edecek. Ülkelerin en büyük gücünün bilgi olduğunu unutmadan yolumuza devam etmek durumundayız." şeklinde konuştu.

Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da insanlık tarihinin her döneminde değerleri ve medeniyetleri inşa edenlerin ayakta kaldığını söyledi.

Kültürün en büyük zenginlik olduğunu ifade eden Güzeloğlu, büyük bir medeniyetin temsilcileri olarak bunu geleceğe aktarmak zorunda olduklarını kaydetti.

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ise kitabın medeniyetlerin anası ve enerji kaynağı olduğunu vurgulayarak, kitap okumadan kalkınma ve gelişmenin mümkün olmadığını belirtti.

Konuşmaların ardından Işık, Güzeloğlu, Karaosmanoğlu ve diğer ilgililer, kitap fuarının açılış kurdelesini kesti.

- Işık kitap satın aldı

Bakan Işık beraberindekiler, daha sonra fuardaki stantları gezdi.

TÜBİTAK standında kendisine verilen kitapların parasını ödeyen Işık, bunları Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu'na hediye etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesinin bilgi evlerinde yazdıkları "hayalleri" kitaplaştırılan çocuklar da kitabı protokol üyelerine takdim etti.

Kapılarını 22 Mayıs'a kadar açık tutacak olan fuarda, 380 yayınevi yer alıyor.

Fuar süresince 600 etkinlik yapılacak, 270 yazar kitapseverlerle buluşacak.