Sebastapolis Antik Kenti'nin üzerindeki evler
TOKAT (AA) - Tokat'ın Sulusaray ilçesindeki Sebastapolis Antik Kenti'nin üzerinde yer alan evlerden 24'ünün kamulaştırılacağı, 2'sinde işlemlerin tamamlandığı, mal sahipleriyle anlaşmaya varılamayan 22'si için ise bedeli mahkemenin belirleyeceği bildirildi.
Sulusaray Belediye Başkanı Halil Demirkol, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte 21 yıl aradan sonra başlayan kazı çalışmalarının 3 yıldır sürdüğünü söyledi.
Kazı çalışmasının bu sene de süreceğini belirten Demirkol, "Kazı çalışmasına destek veren İl Özel İdaresi Genel Sekreterliğine teşekkür ediyorum. Kültür Turizm Bakanlığı da kazı çalışmalarına belli bir bütçeyle destek veriyor. Bakanlığımıza da teşekkür ediyorum. Son 3 yıl da olduğu gibi haziran ayında kazı çalışmalarımız başlayacak." dedi.
Her sene kazı çalışmalarının 2,5 ay sürdüğünü anlatan Demirkol, antik kent üzerindeki evlerin kamulaştırılmasına yönelik çalışmaların da devam ettiğini belirterek, "Antik kent üzerinde bulunan 200 evden 24'ünde kamulaştırma çalışmaları başlayacak. 24 evin 2'si kamulaştırıldı. 22 evin hak sahipleri ile anlaşılamadığı için mahkeme yoluyla kamulaştırılacak. 22 ev mahkemenin belirlediği bu bedel üzerinden kamulaştırılacak."
Evlerin kamulaştırılması için bir bütçenin olması gerektiğini ifade eden Demirkol, antik kentin tanıtımı noktasında da çalışmaların sürdüğünü aktardı.
- Sebastapolis Antik Kenti
Tokat kent merkezine 69 kilometre uzaklıktaki Sulusaray'da bulunan ve kuruluş tarihi kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda milattan önce 1. yüzyılda kurulduğu ifade ediliyor.
Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Kapadokya eyaletine dahil edildiği kaydedilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve günümüzde de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu biliniyor.
Döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisi bulunduğu kaydedilen Sebastapolis'in, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu belirtiliyor.