"Disleksili Senaryom" projesi
ANKARA (AA) - Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğünce yürütülen "Disleksili Senaryom" projesi kapsamında, belgesel film gösterimi gerçekleştirildi.
Engelliler Haftası dolayısıyla hazırlanan ve "Disleksili Senaryom" projesi kapsamında, bir alışveriş merkezinin sinema salonunda etkinlik düzenlendi.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ebubekir Şahin, burada yaptığı konuşmada, disleksili çocukların "özel" kabul edildiğini belirterek, "Çok şeyler yapmaya çalışıyoruz. Bir kısmını anlatıyoruz, bir kısmını anlatamıyoruz. Yapılanların en güzeli çocuklarımızla birlikte yapılandır." ifadesini kullandı.
Şahin, "Çocuklar denince empati yapmamak, onların yerine kendimizi koymamak mümkün değil. Ama özel çocuklar deyince daha da heyecanlanıyoruz. Böyle güzel bir senaryo geldiğinde heyecanım daha da arttı. Biz bakanlık olarak bu çocuklarımıza ne yapsak azdır." dedi.
Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü İshak Çiftçi de öğrenme güçlüğü bulunan çocuklar için dökülen terin çok değerli olduğunu vurgulayarak, "Bu çocuklar bizim altın çocuklarımız. Proje bana ilk geldiğinde çok etkilendim ve sonuna kadar destek vereceğimi söyledim. 'Siz ne yapmak istiyorsanız, biz kanunların izin verdiği ölçüde bu çocuklar için her şeyi yapmaya hazırız' dedim." diye konuştu.
Disleksi Öğrenme Güçlüğü Derneği Başkanı Atıf Tokar da seslerini duyurmak için birçok bakanlığa başvuruda bulunduklarını ancak en büyük desteği Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığından aldıklarını, devletin sıcak ve şefkatli elini bakanlık sayesinde yaşadıklarını kaydetti.
Projeye katılan 14 disleksili çocuk tarafından yazılan senaryoların toplandığı kitabın imzalanmasının ardından, proje sürecinin aktarıldığı belgesel filmin gösterimi yapıldı.
- "Disleksili Senaryom" Projesi
Türkiye'de ilk kez gerçekleştirilen proje, disleksili çocukların uygun ve doğru eğitim aldıklarında senaryo yazmak gibi öğrenilmesi çok zor görünen bir alanda başarılı olabileceklerine dair kanıt geliştirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla yürütüldü.
Proje kapsamında, 14-18 yaş grubundan 14 disleksili çocuğa beş hafta boyunca, Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi Sinema ve Televizyon Bölümü öğretim üyelerince kısa film senaryosu yazma eğitimi verildi.