Bakan Çelik su ürünleri sektör temsilcileri ile bir araya geldi

08 Aralık 2015 Salı

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, su ürünleri sektörünün yeni bir mevzuata kavuşması gerektiğini söyledi.

Bakan Çelik, göreve gelmesinin ardından ilk sektör toplantısını, Su Ürünleri Yetiştiricileri Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Coşkun ve sektör temsilcileri ile gerçekleştirdi. 

Bakanlıkta yapılan toplantıda konuşan Çelik, üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye'de 25 milyon hektar deniz alanı, 177 bin kilometre uzunluğunda 33 akarsu, 200 doğal göl, 308 baraj gölü, bin 300 gölet bulunduğuna dikkati çekti.

Çelik, bu zenginliğin yanı sıra balıkçılık sektörünün 57 bine yakın istihdam gerçekleştirdiği için de son derece önemli olduğunu vurgulayarak, filoda 18 bin 745 geminin bulunduğunu kaydetti. 

Su ürünleri yetiştiricileri alanında toplam 2 bin 365 tesis bulunduğunu ifade eden Çelik, denizlerde 500, iç sularda ise 300 tür ürünün bugüne kadar tespit edildiğini, bunlardan 100 civarındaki türün ise avcılık konusu olduğunu kaydetti. 

Çelik, 2014 yılında yapılan faaliyetler neticesinde 537 bin ton üretimin gerçekleştiğini dile getirerek, bunun 676 milyon dolarlık bir ihracata dönüştüğünü, 198 milyon dolar ithalat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Bu önemli sektörün desteklenmesi gerektiğine işaret eden Faruk Çelik, "2003'ten bu yana yaklaşık 1 milyar liralık destek sektörümüze sağladık. Ayrıca 2004'ten sonra ÖTV'den muaf olması ile 1,2 milyar liralık ÖTV desteği sağlamış bulunuyoruz" diye konuştu. 

- "Sektörün yeni bir mevzuata kavuşması gerekiyor"

Çelik, 1882 yılında Osmanlı İmparatorluğu döneminde nizamnameler ile sektörün mevzuatının şekillendiğini, daha sonra Cumhuriyet döneminde çeşitli bakanlıkların çalışmaları ile mevzuatın yenilendiğini hatırlattı. Çelik, şunları kaydetti:

"1971'e kadar da bu nizamnameler ile idare edildi. Yaklaşık 44 yıldır müstakil bir yeni düzenleme, günümüz koşullarına uygun bir yasaya kavuşamayan bu sektörün, yeni bir mevzuata kavuşması gerekiyor. En önemlisi de Avrupa Birliği sürecinde mevzuata uyumu açısından yasanın son derece önemli olduğunu biliyoruz. Mevzuatın yenilenmesi ile ilgili görüşlerinizi almak, sektörün yaşadığı sorunlar nelerdir birinci ağızdan sizleri dinlemek, fotoğrafını çekmek, hızlı bir şekilde de yapılması gerekenleri gerçekleştirmek için bir araya geldik."

Bakan Çelik'in konuşmasının ardından, toplantı basına kapalı devam etti.