Dünya Astım Günü
KAYSERİ (AA) - Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Hastanelerinde “Dünya Astım Günü” etkinliği düzenlendi.
Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı tarafından düzenlenen etkinlik kapsamında Gevher Nesibe Hastanesi girişine stant kuruldu ve vatandaşlar ücretsiz solunum fonksiyon testinden geçirildi. Solunum testinde astım hastalığı gözlenen vatandaşlar ise göğüs hastalıkları polikliniğine yönlendirildi. Ayrıca etkinlik kapsamında vatandaşlara astım hastalığıyla ilgili broşür dağıtıldı.
ERÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. İnci Gülmez, gazetecilere yaptığı açıklamada, astım konusunda farkındalık oluşturmak istediklerini söyledi.
Astımın çok sık görülen bir hastalık olduğuna dikkati çeken Gülmez, şunları kaydetti:
"Dünyada 300 milyon civarında astım hastası vardır. Bu büyük bir orandır. Astım çocuklarda daha sık görülüyor. Özellikle endüstriyel toplumun arttığı bu günlerde alerjenler daha fazla olmasından dolayı astım hastalığı daha fazla görülüyor. Astım iş sağlığı açısından son derece önemli olup, kişinin yaşam kalitesini azaltmakta olan bir hastalıktır. Aralıklarla tekrar eden astım iyi kontrol altına alınırsa hiçbir şikayet vermeden günlük hayata devam edilebilir. Ancak kontrol altına alınmadığı takdirde uzun süre hastane yatışları ve ilaç maliyetleri görülmekte, yaşam kalitesini etkilemektedir."
Astım hastalığında genetik unsurların da önemli olduğunu belirten Gülmez, genetik risk olduğu takdirde tek bir ebeveynin astım hastası olması halinde bile çocuklarda astım olma ihtimalini en az yüzde 30 artırdığını vurguladı.
Hem annenin hem babanın astım olduğu durumlarda ise çocuğun astım olma ihtimalinin yüzde 60 arttığını ifade eden Gülmez, astım hastası olan ailelerinin çocuklarına mutlaka test yaptırması gerektiğine işaret etti.
Astımı etkileyen çevresel faktörlere de değinen Gülmez, "Rutubetli ortamlarda yaşayanlarda, ev tozunun ve hamam böceklerinin olduğu yerlerde, polen ve küf mantarlarının olduğu yerlerde astım hastalığı artmaktadır. Türkiye'de yeni bir astım haritası üzerinde çalışılıyor. Buna göre erişkinlerde her 12-13 kişiden biri çocuklarda ise 7-8 kişiden bir tanesi astım hastası. Astımın dörtte üçü alerjik kökenlidir. Alerjiyi kontrol altına alırsak astım gelişimini de engellemiş oluruz." diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. İnsu Yılmaz da astımın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu anlattı.