"Hat Sanatında Tasarım" paneli

30 Nisan 2016 Cumartesi

İSTANBUL (AA) - Küçükçekmece Belediyesi, hat sanatının anlam ve önemi, çeşitleri ve yazma teknikleri gibi konuların ele alındığı "Hat Sanatında Tasarım" isimli panel düzenledi.

Küçükçekmece Geleneksel Sanatlar Merkezi'ndeki panelde konuşan Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı, Kuran-ı Kerim'in yazıldığı hat sanatının tekniğini besleyen bir ruhun olduğunu belirterek, "O ruhu besleyen felsefedir. Harfler kendiliğinden sanat olmuyor, güzelliği kendi kendine bulmuyorlar. Uykusuz gecelerin, 'nasıl geçti' dediğimiz saatlerin, günlerin, ayların, yılların birikimidir." dedi.

Emek yoksa beşeri sanatlarda hiçbir şeyin kendiliğinden güzel olmadığını söyleyen Subaşı, "Allah'ın eserlerine baktığımızda her şey güzel. Güzel şeyler resmeden bir ressam, minyatürcü, ebrucu veya hattat aslında aynı güzellikleri sadece farklı ifade biçimleriyle tercüme etmektedir." diye konuştu.

Hüsrev Subaşı, sanatçıların sevgi için var olduklarını dile getirerek, "Yunus Emrelerin, Mevlanaların tercüme ettiği, terennüm ettiği sevgiyi, birliği ve beraberliği, dünyanın yaşanabilirliğini ve kardeşliği yaymak için sanat bir anlamda vasıtadır. Kalemlerimiz bunun için, insanları güzelliklerle tanıştırmak için çalışmalı." değerlendirmesini yaptı.

Hat sanatının geniş kapsamlı bir sanat olduğunu ve bu yüzden hat sanatları denilmesinin daha doğru olacağının altını çizen Subaşı, şöyle konuştu:

"Hat sanatında çok farklı yazı çeşitleri var. Bunların kağıda uygulananı veya ahşap, çini ve benzeri sert zeminlere uygulananları var. İç mimaride levha boyutunda veya zemin üzerinde, cami gibi iç mekanlarda uygulanması var. Her birinin de kendine mahsus, kendi içinde kuralları var. Tamamına dair de genel kurallar var. Bu manada rika yazısı kişinin 6 ayda altyapısını alacağı yazıdır. Osmanlı'nın en son geliştirdiği en pratik yazıdır. Nesih yazı için 2, sülüs için 2,5 yıl vermeniz gereklidir. Bu rakamlar 'iş bitti' manasında değildir. Sadece alt yapı içindir."

Küçükçekmece Geleneksel Sanat Akademisi öğrencilerinin katıldığı panelde öğretim görevlisi Davut Bektaş da slaytlar eşliğinde hat sanatındaki örneklemeleri anlatan bir sunum yaptı.