"Anne Ölümlerini Önleme ve AOB Çalıştayı" başladı
İSTANBUL (AA) - İstanbul Halk Sağlığı Müdür Vekili Mustafa Özdemir, İstanbul'da yılda 250 bin civarında doğum gerçekleştiğini, 10 binin üzerinde de riskli gebelik olduğunu belirtti.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından düzenlenen Anne Ölümlerini Önleme ve Acil Obstetrik Bakım (AOB) Çalıştayı, Elite World İstanbul Oteli'nde başladı.
Özdemir, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, bir ülkenin gelişmişliğini yansıtan temel sağlık göstergelerinden biri olan anne ölümlerini azaltmak için yıllar içinde çeşitli çalışmalar yapıldığını anlatarak, 2009 yılında uygulamaya konulan Acil Obstetrik Bakım Programı'nın, ülkede anne ölümlerini ve hastalıklarını azaltmada en etkili programların başında geldiğini söyledi.
Mustafa Özdemir, AOB'nin gebeliğin başlangıcından, lohusalığın sonuna kadarki dönemde meydana gelip, anne ve bebek hayatını tehdit eden, acil müdahale gerektiren durumlarda verilen hizmetlerin bütünü olarak tanımlandığını dile getirdi. Gebeliklerde bazı riskli durumların olduğuna dikkati çeken Özdemir, risk anında da hastanelerle irtibat halinde olunması gerektiğini ifade etti.
Özdemir, şunları kaydetti:
"İstanbul'da yılda 250 bin civarında doğum gerçekleşiyor. 10 binin üzerinde de riskli gebelik var. Hipertansiyon, diyabet ya da başka bir kronik hastalığa sahip olabiliyor. Bu tür rahatsızlıklardan kaynaklanan riskli gebelerimiz var. Bunlar sürekli bizlerin takibin altında olması gerekiyor. Takibin sonucunda da gebeliklerin sağlıklı bir şekilde sonlandıracak, yapının oluşması gerekiyor. Hastanelerimiz doğumun gerçekleşmesinde önemli roller üstlenen kurumlar. Bunlarla hep beraber iş birliği içinde olmamız gerekiyor. Bir risk veya problem anında, hangi gebenin nereye, ne şekilde ulaştırılması gerekiyor. Yatak sorunu olmaması için hangi önlemlerin alınması gerekiyor. Nasıl ulaşılması gerekiyor. 112'nin bunda faktörü ne olabilir. Bunların hepsinin konuşulup kararlaştırılması lazım. Anne Ölümlerini Önleme İl Eylem Planı'nı ve bu kapsamda da hasta sevk planını oluşturmamız gerekiyor. Bugün bu çalıştayda 2 grup halinde bunlar çalışılacak. Hedefimiz sıfır anne ölümü olmalı."
- "Gebelik bir hastalık değil, istenen bir olaydır"
İstanbul Halk Sağlığı Müdür Yardımcısı Dr. Onur Özlem Köse, çalıştayın hiç olmasını istemedikleri anne ölümlerini sıfıra indirmek için düzenlendiğini anlattı.
İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Bakanlıkla anne sağlığı için bu tür çalışmalar yapıldığını dile getiren Köse, şöyle konuştu:
"Riskli gebeliği olan annenin hizmete kolay ulaşabilmesini sağlamak için bir araya geldik ve bir eylem planı oluşturup, 2016 yılında gebe annelerimize daha iyi hizmet verebilmek için bir araya geldik. Çalıştayın sonunda Bakanlığımıza raporlama olarak bir eylem planı ve sevk haritası göndereceğiz. Rapor sonucu çıkaracağız. Anne ölümlerini azaltmak için önereceğim tek şey, bir annenin kendi sağlığıyla alakalı olarak kontrollerinden haberdar olması, gebelik boyunca nelere dikkat etmesi konusunda bilgilerinin tam olmasıdır. Gebelik bir hastalık değil, gebelik istenen bir olaydır. Gebeliği bir hastalık olarak görüp de doğum sırasında normal doğumu tekrar hayata geçirmek lazım. Çünkü son dönemlerde annelerimiz doğumdan korkup, ameliyat dediğimiz sezaryen olmaya çalışıyorlar."
Hamilelik, doğum ve doğum sonrası risklerinin en aza indirilmesi için yapılabileceklerin değerlendirilmesi, yerleşim ve sağlık kurumu koşullarında yaşanan değişimlere uygun olarak güncellenmesi, geliştirilmesi ve kurumlar arası eşgüdümün güçlendirilmesini amaçlayan çalıştayda, anne ölümlerini önleme ve Acil Obstetrik Bakım kapsamındaki konular ele alınacak.
Çalıştaya, İstanbul Halk Sağlığı Müdürlüğü, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü ile Kamu Hastaneleri Birliklerinin temsilcileri katıldı.