Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yeni dönemde tercihlerinin daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana olacağını belirterek, "Nihai olarak para politikası duruşunun daha açık ve öngörülebilir olduğu bir sisteme geçmeyi planlıyoruz" dedi. Yılın ikinci Enflasyon Raporunu açıkladığı toplantıda konuşan Çetinkaya, başkanlık döneminin bu ilk basın toplantısında gelecek döneme dair bazı hususları paylaşmak istediğini belirterek, Merkez Bankasının gelecek dönemde fiyat istikrarını temel hedef olarak gözetmeye devam edeceğini söyledi. "Fiyat istikrarının kalıcı olarak sağlanması ekonomide öngörülebilirliği arttırmakta; büyüme, yatırımlar ve istihdam bu durumdan olumlu etkilenmektedir" diyen Çetinkaya, fiyat istikrarının ekonomik istikrar açısından önemine ve tüm ekonomik aktörlere sağlayacağı kazanımlara dair farkındalığın artırılmasının temel önceliklerinden olacağını vurguladı. Çetinkaya, geçen dönemde yaşanan birçok dışsal şoka rağmen, Türkiye'de enflasyonun tek haneli seviyelerde tutulabilmesinin kayda değer bir kazanım olduğunu kaydederek, gelinen nokta itibarıyla Türkiye'de tam anlamıyla fiyat istikrarına ulaşıldığını söylemenin mümkün olmadığını ifade etti. Enflasyon hedeflemesinde elde edilen son 10 yıllık tecrübenin fiyat istikrarına kalıcı olarak ulaşmanın ortak bir çabayla mümkün olacağını gösterdiğini dile getiren Çetinkaya, enflasyonun halen hedefin üzerinde ve oynak olmasında yapısal faktörlerin rolünün azımsanamayacak düzeyde olduğunu bildirdi. Çetinkaya, "Bu faktörlerin daha derinlemesine anlaşılması ve enflasyonla mücadelede bütüncül bir yaklaşımın kurgulanması fiyat istikrarına kalıcı olarak ulaşma amacını destekleyecektir. Bu çerçevede Merkez Bankası olarak fiyat istikrarı ile ilişkili yapısal konuların teşhis edilmesi ve çözüm önerileri geliştirilmesi konusunda paydaşlarımızla yakın iletişim halinde, sonuç odaklı bir yaklaşım içinde olacağız" dedi. Yapısal konularla iki başlıkta ilgilendiklerine değinen Çatinkaya, sözlerini şöyle sürdürdü: "Birincisi, enflasyonda ilave katılık ve oynaklığa yol açarak fiyat istikrarını doğrudan olumsuz etkileyen faktörler. İkincisi ise para politikasının etkinliğini sınırlayan unsurlar. Tarımsal ürün fiyatları, rekabet ortamı, finansal piyasaların derinliği, dolarizasyon, maliye politikası ile para politikası etkileşimi, tasarruf açığı ve makroihtiyati çerçeve gibi başlıklar bu kapsama girmektedir. Yeni dönemde bu konuları daha derinlemesine çalışıp kamuoyunda farkındalığı artırma ve ilgili paydaşlarla eşgüdüm halinde enflasyonla yapısal tarafta da etkin bir şekilde mücadele etme arzusundayız. Bu yaklaşımın fiyat istikrarına kalıcı olarak ulaşılmasına önemli katkıda bulunabileceğini düşünüyoruz."
Sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana olacağız Çetinkaya, son dönemde hayata geçirilen Gıda ve Tarımsal Ürün Piyasaları İzleme ve Değerlendirme Komitesi kapsamında yapılan çalışmaların bu süreçte somut ve değerli bir örnek teşkil ettiği değerlendirmesinde bulunarak, bu tür çabaların daha da artırılması ve yaygınlaştırılmasının önem arz ettiğini söyledi. TCMB Başkanı Çetinkaya, Merkez Bankası Kanunu'nda tanımlanan "hükümetin mali ve ekonomik müşaviri olma görevinin" bu çabaların temelini oluşturduğunu bildirdi. Yeni dönemde tercihlerinin daha sade ve öngörülebilir bir para politikasından yana olacağının altını çizen Çetinkaya, "Nihai olarak para politikası duruşunun daha açık ve öngörülebilir olduğu bir sisteme geçmeyi planlıyoruz" ifadesini kullandı.
Finansal ve reel sektörü daha iyi anlamak için çaba göstereceğiz Çetinkaya, gelecek dönemde makroekonomik dengeleri ve para politikası ile etkileşimlerini de gözeten bütüncül bir yaklaşımla hareket edeceklerini kaydederek, "hem günün şartlarını hem de geleceğe dair beklentileri dikkate alarak finansal ve reel sektörü daha iyi anlamak için çaba göstermeye devam edeceğiz. Bu konularda geçmişte başlattığımız çalışmaları daha ileri götürme gayretinde olacağız. Nihai amacımız, fiyat istikrarını sağlayarak ekonomik istikrarı pekiştirmek ve ödünleşimleri azaltmak olacaktır" açıklamasında bulundu.