"Dünya Toprak Günü" etkinliği

05 Aralık 2015 Cumartesi

ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, "Tarımsal potansiyeli yüksek ovaların sit alanı ilan edilmesiyle ilgili kararlılığımızı ortaya koyacağız. Bu verimli tarımsal ovalarımıza kimse yan bakamayacak" dedi.

Çelik, "5 Aralık Dünya Toprak Günü" dolayısıyla Bakanlıkta düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, toprağın insan hayatı için çok önemli olduğunu söyledi.

Toprağın bütün merhametiyle insanlığın hizmetinde bulunduğunu dile getiren Çelik, şunları kaydetti:

"Gıda, yakıt, tıbbi ürünler diyorsunuz', veriyor, 'suyu filtrele' diyorsunuz, bu görevini de yerine getiriyor. 'Sele engel ol', 'açlığımı gider' diyorsunuz, ne dersiniz deyin, bu sessiz ve sadık dost üzerine düşen bütün görevleri yerine getiriyor. Bunları yerine getirirken de karşılık talebinde de bulunulmuyor. Bugünün vahşi kapitalizminin karşılıksız hiçbir şey yapmadığı, emeğin, alın teri sömürüsünün ve bütün değerlerin hiç edildiği bir dünyada karşılıksız bu hizmetleri veren bu dosta biz neler yapıyoruz diye baktığınız zaman erozyondan, tuzlaşmaya, asitleşmeye, betonlaşmaya ve kirliliğe varıncaya kadar burada sayamayacağımız bir çok yanlışları ne yazık ki bu sadık dosta karşı gerçekleştiriyoruz.”

Dünyada bir milyar insanın açlık ve yeterli gıda alamama tehlikesiyle karşı karşıya bulunduğuna işaret eden Çelik, bu konuda istatistiklerin ortaya konulduğunu anca bunun gereğinin yapılıp yapılmadığının sorgulanması gerektiğini söyledi.

Nüfusun arttığına, buna karşı verimli toprağın azaldığına dikkati çeken Çelik, "Nüfusun arttığı, toprağın azaldığı ortamda aradaki meydana gelen büyük açığı teknoloji gelişmeleriyle kapatacağını zannedenler öyle bir noktaya geleceğiz ki artık teknolojinin de o açığı kapatmadan çok uzak kalacağını mutlak suretle görmemiz gerekiyor" ifadesini kullandı.

-"Toprak ile dost ve barış içinde yaşamalıyız"

Çelik, toprak bilgi sistemi üzerinde Bakanlık olarak çok daha ayrıntılı bir şekilde çalışmaların sürdürülmesi gerektiğini de vurgulayarak, "Toprak bizim hayat kaynağımız, toprağa zarar vermeyelim. Onunla dost ve barış içinde yaşamak durumundayız, bunun başka yolu yok. Hem dost diyeceksiniz, hem hayat kaynağım diyeceksiniz, hem de onunla  barış içinde yaşamayı uygun bulmayacaksınız, bu ne fena bir çelişkidir, ne yanlış bir yoldur" değerlendirmesinde bulundu.

Bakanlığın çıkardığı yasaların da önemine değinen Çelik, bu kapsamda toplulaştırma çalışmalarının, desteklemeler ve  düzenlemelerin yapıldığını,  toprak işleme teknikleri geliştirildiğini kaydetti.

Yapılan toplantıların amacının farkındalığı artırmak ve bunu geliştirmek olduğunu belirten Çelik, "Yasa her şey değildir. Geldiğim bakanlıkta bunu çok yaşadım ben, insan ölümlerinin engellenmesi için müeyyideler, yasalar her şey var, ama siz farkında değilseniz o kazalar geliyor. Burada da yasalar son derece önemli. Ama bu yasaların farkındalığa dönüşmemesi halinde yasalar sadece müeyyideler olarak karşımızda duruyor" şeklinde konuştu.

-"Verimli tarımsal ovalarımıza kimse yan bakamayacak"

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile ile eylem planlarını gerçekleştireceklerini anlatan Çelik, tarımsal potansiyeli yüksek ovaların sit alanı ilan edilmesiyle ilgili de  kararlılıklarını ortaya koyacaklarını söyledi. Bakan Çelik, "Bu verimli tarımsal ovalarımıza kimse yan bakamayacak. Bırakınız bir çivi çakmayı, bir tuğla koymayı, yan bakamayacağı bir anlayışı mutlak suretle oturtmamız gerekiyor" dedi.

Türkiye’de yaklaşık  24 milyon hektar tarımsal alan, 14,6 milyon hektar mera alanı, 1 milyon hektar su alanının bulunduğunu ifade eden Çelik, şöyle devam etti:

"Bunlar bize bin bir türlü zahmetlerle, tahribatlarla intikal etti. Görevimiz, geliştirerek, gelecek nesillere devretmek olmalı. Yoksa hazıra konmuş gibi var olanı da geriye götürecek bir sorumsuzluğun içerisinde olmayacağımızı ifade ediyorum. Hassas davranacağız, hassas olacağız, inşallah devraldığımız noktadan daha ileri düzeylerde bir tarıma elverişli toprak alanını ve mera alanını sürdürme imkanımız olacak."

Gıda güvenliği planlarının da yapılması gerektiğini vurgulayan Çelik, tarım ürünlerini daha çok ihraç eder noktaya taşımak gerektiğini ifade etti.

Yönetim anlamında idare eden vaziyet eden bir vizyon ortaya konulması gerektiğini dile getiren Çelik, Bakanlık olarak sivil toplum örgütleriyle, taraflarla toprak meselesi başta olmak üzere bütün meseleleri konuşacaklarını, eksiklikleri gidermek ve gerekli adımları seri olarak ortaya koyma noktasında çalışmalar yapacaklarını bildirdi.

 Çelik, "Toprak bize merhametli davranıyor, ne olur biz de toprağa merhametli davranalım" diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmaların ardından Bakan Çelik, toprak bilimine emeği geçen ve bu yıl vefat eden Çukurova Üniversitesinden emekli olan öğretim üyelerinden Prof. Dr. Ural Dinç için, kardeşi Prof. Dr. Gürol Dinç'e plaket verdi.

Çelik ve  beraberindekiler daha sonra Dünya Toprak Günü etkinlikleri kapsamında Bakanlıkta kurulan stantları ve "Tarım ve İnsan " konulu foto sergisini gezdi.