Verimlilik Haftası Açılış ve Veri̇mli̇li̇k Proje Ödülleri̇ Töreni̇
ANKARA (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, iş dünyasının gelecek dönemde yeşil üretim ve Sanayi 4.0 devrimine çok büyük hassasiyet göstermesi gerektiğini belirterek, "İş yapma tarzımız ile rekabet algımızı küresel gerçekleri de göz önünde bulundurarak, sürdürülebilirlik ilkesi ile yeniden gözden geçirmeli, eski köye yeni adetler getirmeliyiz." dedi.
Bakan Işık, Verimlilik Haftası Açılış ve Veri̇mli̇li̇k Proje Ödülleri̇ Töreni̇'nde yaptığı konuşmada, Verimlilik Haftası etkinliklerin ulaştığı seviyeden memnuniyet duyduklarını, bu yıl 81 ilde 350'den fazla organizasyon gerçekleştirileceğini söyledi.
Düzenlenecek etkinliklerle okullarda, üniversitelerde, organize sanayi bölgelerinde, fabrikalarda, verimlilik kavramının gündeme taşınmasını sağlayacaklarını dile getiren Işık, verimlilik alanında başarılı projelere imza atan işletmeleri de ödüllendireceklerini ifade etti.
Bu ödüllerle, verimlilik odaklı çalışmayı öne çıkarmayı, iyi uygulama örneklerini tanıtmayı, işletmeler arasındaki bilgi ve teknoloji paylaşımını arttırmayı hedeflediklerini belirten Işık, jüri heyetinin, nihai değerlendirme sürecinde, adeta "eşitler arasından seçim" yapmak zorunda kaldığını vurguladı.
Işık, bu yıl verimlilik proje ödüllerinde öğrencilerin de sürece katılmasının kendilerini heyecanlandırdığını dile getirerek, "İnşallah yeni nesil, bilim ve teknoloji sevgisi, verimlilik bilinci gibi konularda, bizden çok daha iyi bir seviyede olacaktır. Çocuklarımızın, gençlerimizin bugün ve yarın yapacağı işler sayesinde, Türkiye, dünyada hak ettiği seviyeye ulaşacaktır." diye konuştu.
Verimliliğin, sadece sanayicileri ve iş dünyasını değil, 7'den 70'e herkesi ilgilendiren bir konu olduğuna işaret eden Işık, şunları kaydetti:
"Verimliliğin bütün bir ülkenin hayatını etkileyip değiştirebilecek bir güce dönüşebilmesi, verimlilik hareketinin ülke geneline yayılmasıyla mümkün olacaktır.
Kamu, iş dünyası, işçiler, sendikalar, eğitim kurumları, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, yerel yönetimler ve diğer tüm paydaşlar, verimlilik seferberliğine aktif destek vermelidir. Bütün bu paydaşların uyum içinde çalışması büyük önem taşımaktadır. Böyle bir birliktelik, farklı çıkar grupları arasında bir denge oluşmasını sağlayacaktır.
Böylece verimlilik, istihdam artışının sağlanması, yoksulluğun azaltılması, insan haklarının korunması, toplumsal barış ve demokrasinin güçlenmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanması gibi amaçların hepsine birden hizmet edecektir."
- İş dünyasına çağrı
Işık, günümüzde en önemli kaynağın bilgi olduğuna işaret ederek, bilgiye nasıl ulaşılacağı ve bilginin nasıl kullanılacağının kritik nitelik taşıdığını söyledi. İş dünyasının daha rekabetçi bir yapıya kavuşması, başta bilgi olmak üzere kaynakların etkin kullanılmasıyla gerçekleşeceğini vurgulayan Işık, şöyle konuştu:
"Önümüzdeki dönemde, iş dünyamızın iki temel konuya çok büyük hassasiyet göstermesi gerektiğine inanıyorum: Yeşil üretim ve Sanayi 4.0 devrimi.
Özellikle gelişmekte olan ülkelerde, tüketicilerin çevre-dostu ürünlere olan talebi her geçen gün artıyor. İnsanlar, kullandıkları ürünün çevreye en az zarar vermesini istiyor. Bunun da ötesinde, o ürünün üretim sürecinin çevreye zarar verip vermediğini sorguluyor. Özel sektörümüzün, gelişmiş ülke pazarlarında daha etkin olması için yeşil üretimle ilgili süreçlere daha fazla yoğunlaşması gerekiyor.
İkinci önemli konu ise Sanayi 4.0 diye isimlendiren süreç. Yeni-nesil teknolojiler, üretim bantlarında ve fabrikalarda çok ciddi değişikliklere yol açacak. Stok yönetiminden sipariş takibine, tasarımdan montaja kadar üretimin her aşaması köklü bir şekilde değişecek. Bilhassa otomasyon teknolojilerinin devreye girmesiyle, üretimde hata payı en aza inecek, kalite artacak, kaynak kullanımı bugüne göre çok daha etkin bir hale gelecek. Bu sürece adapte olamayan firmalar ve ülkeler, küresel rekabet yarışında geriye düşecekler. Bakanlık olarak, bu konuyu çok önemsiyoruz ve şu anda, bu süreçle ilgili bir eylem planı oluşturmak için yoğun bir gayret gösteriyoruz."
- 85 eylem gerçekleştirilecek
Türkiye ekonomisinin son yıllarda yakaladığı büyümeye işaret eden Işık, bu performansın daha da yukarıya çekilmesi gerektiğini belirtti.
Bakan Işık, bu amaca yönelik, yeni dönemde temel özelliklerinin verimlilik artışını, sadece nicelik alanında değil, nitelik alanında da hayata geçirmek olduğunu vurgulayarak, "Çünkü verimliliği, insan kaynağını, bilgiyi kullanma ve üretme kapasitemizi, Ar-Ge harcamalarını, nitelik ve niceliği birbirlerine çarpan etkisi yapacak biçimde, eş zamanlı olarak arttırmalıyız. İş yapma tarzımız ile rekabet algımızı küresel gerçekleri de göz önünde bulundurarak, sürdürülebilirlik ilkesi ile yeniden gözden geçirmeli, eski köye yeni adetler getirmeliyiz" diye konuştu.
Fikri Işık, Verimlilik Stratejisi ve Eylem Planı ile 2018 sonuna kadar, 6 hedef alanda toplam 85 eylem gerçekleştirileceğini bildirdi. Işık, bu kapsamda, ekonomik ve ekolojik verimliliği bir arada sağlayacak "temiz üretim merkezleri", yeşil organize sanayi bölgeleri de denilebilecek "Yeni Nesil Organize Sanayi Bölgeleri" kurulacağını, KOBİ verimlilik eğitimleri için "model fabrika" kurulacağını, verimli üretimin teşvik edileceğini kaydetti.
- Büyüklere "öğütler"
Verimlilik temalı fikir ve kısa film yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.
Işık, ödül törenine konu filmlerde gençlerin, ihmal edilen, hayatı zorlaştıran birçok konuya dikkati çekerek, büyüklere "öğütler" verdiğini söyledi.
Öğrencilerin yarışmaya gösterdiği ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Işık, bu kısa filmler sayesinde belediye başkanlarından diğer yetkililere herkesin hayata gençlerin gözünden bakıp, onların işaret ettiği eksiklikleri gidermek için çalışacaklarına inandığını söyledi.
Bakan Işık, törenin ardından Verimlilik Proje Ödülleri'nde finale kalan firmaların stantlarını gezerek, projelere ilişkin bilgi aldı.
- Ödüller
Verimlilik Proje Ödülleri Büyük İşletme Ar-Ge Kategorisi'nde Arçelik AŞ Pişirici Cihazlar İşletmesi, Büyük İşletme Sürdürülebilir Üretim Kategorisi'nde Türk Prysmian Kåçablo ve Sistemleri AŞ, Büyük İşletme Süreç İyileştirme Kategorisi'nde Tofaş Türk Otomobil Fabrikası AŞ, Orta Ölçekli İşletmeler Kategorisi'nde Technova Yapı ve Yalıtım Malzemeleri Sanayi, Ticaret AŞ, Küçük Ölçekli İşletmeler Kategorisi'nde Solvoyo Yazılım Araştırma Geliştirme Ticaret Limited Şirketi, Mikro Ölçekli İşletmeler Kategorisi Nev Vakumlu Hassas Döküm Medikal ve Otomotiv Sanayi Ticaret Limited Şirketi, Kamu Kategorisi'nde PTT AŞ birincilik ödülü aldı.