"Çizginin Medyadaki Önemi"

22 Nisan 2016 Cuma

İSTANBUL (AA) - Karikatürist Demirhan Kadıoğlu, kültür evleri ve bilgi evlerinin öğrenci yetiştirmek için zemin olduğunu belirterek, "Bu fırsatı değerlendirmeli, birçok sanatçı yetiştirmeli" dedi.

Kadıoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültürel Etkinlikler Müdürlüğünce düzenlenen "Çizginin Medyadaki Önemi" söyleşisinde konuştu.

Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şubesinde gerçekleşen etkinlikte konuşan karikatürist Kadıoğlu, muhafazakar çevrenin yazılı mizah ve karikatüre mesafeli durduğunu belirterek, karikatürün modern zamanın en güçlü silahlarından biri olduğunu anlattı.

Kadıoğlu, mesleğini 30 yıldır sürdürdüğünü kaydederek, şöyle konuştu:

"Çok yıprandık. Kim tarafından? Bizim medya tarafından. Çünkü önemsenmedik. Öncelikle karikatürün solun tekelinden kurtarılması gerektiğini düşünüyorum. Sonra bu sanatı 'bizim mahalle'nin sahiplenmesi gerektiğini. Karikatürün evrensel bir dili olduğunu kabul ederek, bu konudaki duyarlılığımızı göstermeliyiz."

Danimarka ve Fransa'da yaşanan karikatür krizine de değinen Kadıoğlu, karikatürün bir hakaret unsuru olarak kullanıldığı durumlarda, kaleme sarılıp marifet, ilim ve sanatla tavır konulması gerektiğini ifade etti.

- "Kültür merkezleri sanatçı yetiştirmek için iyi bir zemin"

Kadıoğlu, Türkiye'de kültür merkezlerinin sayısının her geçen gün arttığına dikkati çekerek, sözlerini, "Belediyelerin inşa ettiği kültür evleri ve her mahallede bulunan bilgi evleri öğrenci yetiştirmek için birer zemin. Bu fırsatı değerlendirmeli, birçok sanatçı yetiştirmeli. Bir diğer husus, eli kalem tutan sanatkarlarımız eğer 20 yılı aşkın bu meslekte kendini ispat etmiş ise, devlet Kültür Bakanlığı bünyesinde korumaya alıp bütçe ayırmalı ve iş vermeli" diye tamamladı.

Etkinlikte, Demirhan Kadıoğlu'nun öğrencileri tarafından hazırlanan karma sergi de sanatseverlerle buluştu.