"Bacıyan-ı Rum Yazmaları Sergisi" açıldı

21 Nisan 2016 Perşembe

İSTANBUL (AA) - Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi (FSMVÜ) Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından organize edilen "Bacıyan-ı Rum Yazmaları Sergisi" açıldı.

FSMVÜ Kandilli Yerleşkesi'ndeki sergide, "Bacıyan-ı Rum Yazmaları" (Anadolu Bacıları) koleksiyonunu sanatseverlerle buluşturan Servet Senem Uğurlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Bu etkinlikte, kendi çeyizim diyebileceğim yıllar boyunca biriktirdiğim yazmaları sergiliyoruz. Bu sergide panayıra veya pazara düşen bazı geleneksel örnekleri toplayarak bir koleksiyon oluşturdum. El yazmacılığı çok meşakkatli olduğu için günümüzde unutulmaya yüz tutmuş durumda. Biz de bu kültürün yaşatılmasına öncülük etmeye çalışıyoruz." dedi.

El yazmalarının göründüğünden daha sanatsal bir çalışma olduğunu vurgulayan Uğurlu, "Yazmalar, baskısı, renk uyumu, oyaları ve takan kişinin etrafa verdiği mesajları da barındırmasıyla köklü bir kültürü içinde barındırıyor. Halk arasında mesajlaşma aracı olarak bile kullanılmış. En önemlisi ise gelin çeyizlerinin en önemli eşyalarından biridir yazmalar. Kültürümüzde gelin bir ömür boyunca bu yazmaları kullanıyor." ifadelerini kullandı.

Yazmacılığın ülkemizde bir halk sanatı olarak doğup geliştiğini ifade eden Uğurlu, şunları söyledi:

"Bütün Anadolu yöresinde en seçkin yazmalar Kandilli'de bulunuyor. Çünkü buradaki yazmalar saray için yapılıyordu. Türkmen ve Yörük kızlarının çeyiz kültürüyle başlayan yazmalar, günümüz toplumunda yapım tekniği, süslemesi ve kullanım amacı değişmiş olarak devam ediyor. Günümüzde ise kentleşmenin getirdiği hızlı yaşamın olduğu yerlerde makinelerle yapılsa da Anadolu'da gelenek devam ediyor. Genç kızlar artık sadece belirli markaların eşarplarını kullanıyorlar. Aslında geleneğimizin devam etmesi için kızlarımızın bunları da tercih etmesi gerekiyor."

Türk halkının günlük yaşantısındaki giysi ve mekanların süslenmesinde kullanılan, gelinlerin çeyiz sergilerinde sergilenen, sandıklarda korunan ve hediye olanları özenle saklanan yazmalar, FSMVÜ Kandilli Yerleşkesi'nde görülebilir.