6. Fethiye Tarım ve Hayvancılık Fuarı açıldı
MUĞLA (AA) - Muğla'nın Fethiye ilçesinde 6. Fethiye Tarım, Hayvancılık, Seracılık, Gıda İhtisas Fuarı başladı.
Marmaris Fuarcılık Organizasyon (MARFO) tarafından organize edilen fuarda, Türkiye ve yurt dışından 100 firma stant açtı.
Fuarın açılış töreninde konuşan Vali Amir Çiçek, modern yöntemlerle Fethiye'de üretilen bir ürünün sadece Türkiye'de değil dünyada da isim yapmış olması gerektiğini söyledi. Bölgede tarımla ilgili ihtisas organize sanayisi bulunmayışının bir eksiklik olduğunu vurgulayan Çiçek, "Biz bunları alanda çalışan ziraat odası başkanları, çiftçiler, kamu kurumlarıyla düşünüyoruz. Çiftçimiz hiç merak etmesin. Üretilen ürünlerin özellikle ihracatı, pazarlaması ve paketlemesi konusunda elimizdeki ürünlerin iyi kullanılmasına önem veriyoruz." dedi.
Çiçek, yetkililerin sivil toplum kuruluşları, çiftçiler ve ihracatçılarla sürekli iletişim içinde olduğunu, herhangi bir darboğaz olduğunda sorunu çözmeye çalıştıklarını belirtti.
Kamu kurum ve kuruluşlarının her zaman çiftçilerin yanında olduğunu dile getiren Çiçek, "Bir Rusya krizi dendi. Dedik ki ürettiğimiz ürün iyi olursa A planını B planına çeviririz. Aldığım beyana göre çok da büyük bir sıkıntı geçirmedik. Yeter ki ürünümüz kaliteli olsun. Alanı çok olur. Çiftçimiz aklıyla alın teriyle güzel ürün ürettiği sürece onun malını almak isteyen çok olur. Akıllı bir ihracat yaparak çiftçimizin elbette ürettiği ürünler elinde kalmayacaktır." diye konuştu.
- "Örtü altı domateste ikinci sırada"
İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Enver Aydın ise Muğla'nın örtü altı domates, zeytin, nar, narenciye, badem ve kültür balıkçılığı alanlarında önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Muğla'nın, ülke genelinde en çok seraya sahip ilk 4 il arasında yer aldığına işaret eden Aydın, şöyle konuştu:
"Yıllara göre değişmekle birlikte çam balı, bal mumu, taze börülce ve kültür balıkçılığı üretiminde Türkiye'de lider konumdadır. Muğla, Ege bölgesi narenciye üretiminde de bölgenin en büyük narenciye üretimi potansiyeline sahiptir. Seralarda da ağırlıklı olarak domates üretilmektedir. Örtü altında domates üretiminde Antalya'dan sonra ikinci sırada yer alan Muğla'da 2015'te örtü altında yaklaşık 600 bin ton domates üretilmiştir. Bunun da yaklaşık 200 bin tonu ihraç edilerek 700 milyon lira ülke ekonomisine katkı sağlanmıştır."
Aydın, ülkede kültür balıkçılığı üretiminde de lider durumda olan Muğla'nın geçen yıl 40 bin 700 ton su ürünü ihraç ettiğini ve bundan 780 milyon lira gelir elde edildiğini kaydetti.
MARFO Müdürü Volkan Gülcan da Türkiye ve dünya çapında tanınmış 100 firmanın standını yöreye getirerek Fethiye çiftçisiyle buluşturmaktan onur duyduklarını dile getirdi.
Konuşmaların ardından fuarın açılışı yapıldı. Vali Amir Çiçek ve protokol üyeleri fuarda açılan stantları gezdi.
Fuar 23 Nisan'a kadar açık kalacak.