Kalkınma Bakanı Yılmaz:
İSTANBUL (AA) - Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Türkiye'de güçlü bir yönetim ve siyasi istikrar olduğunu belirterek, "2019'a kadar seçimlerin olmayacağı, belirsizliğin az, öngörülebilirliğin yüksek olduğu bir ülke var. Buraya yatırımcıları davet ediyorum" dedi.
Messe Stuttgart Ares Fuarcılık tarafından CNR Expo Fuar Merkezi'nde bu yıl 9'uncusu düzenlenen "Uluslararası Ekmek, Pasta Makineleri Dondurma, Çikolata ve Teknoloji Fuarı - IBATECH 2016" başladı.
Fuarın açılışında konuşan Yılmaz, fuarı düzenleyenlere teşekkür ederim, işletme sayısı bazında gıda ve içecek sektörünün toplam imalat sanayisindeki payının yüzde 12 civarında olduğunu belirterek, Türkiye'de ciddi üretim çeşitliliği bulunduğunu, gıda üretiminde geniş bir üretim yelpazesine sahip olmanın büyük ülkenin avantajlarından olduğunu söyledi.
Yılmaz, bu alanda KOBİlerin ön plana çıktığının görüldüğünü, fuardaki KOBİ'lerin varlığının kendisini heyecanlandırdığını kaydederek, küresel krizin etkilerinin hissedildiği bu dönemde KOBİ'lerin daha fazla takdir edilmesi gerektiğini, KOBİ'lerin her türlü değişime uyum sağlayabildiğini, istihdamın, girişimciliğin ve yeniliğin zeminini oluşturduğunu vurguladı.
"Türkiyede işletmelerimizin yüzde 95'i mikro işletme. Yani 1 ile 9 kişi arasında çalışanı var. Yüzde 3'ü küçük işletme. 10'dan 49'a kadar istihdam sağlıyor" diyen Yılmaz, geri kalanın da orta ve büyük işletmeler olduğunu, bu verilerin KOBİ'lerin ekonomideki ağırlığını gösterdiğini bildirdi.
Yılmaz, "Gıda ve içececek sanayimizin istihdam içindeki payı da son derece önemli. Toplam istihdamımız içerisinde yüzde 13 civarında bir paya sahip. Bu rakam aşağı yukarı 450 bin kişiye tekabül ediyor" diye konuştu.
Fırıncılık ve unlu ürünler sanayisinin de bu toplam istihdam içindeki payının yüzde 40 olduğunu dile getiren Yılmaz, emek yoğun bir sektörden bahsettiklerini aktardı.
- İhracatta 2,5 kat artış
Gıda sanayisinin 2005-2014 dönemindeki ihracatında ciddi artış gözlemlendiğini belirten Yılmaz, 2005'te 4,2 milyar dolar olan ihracatın 2014'te 11,2 milyar dolara kadar yükseldiğini, 2015'te bu ihracat rakamı 10,2 milyar dolara gerilese de bunun sebebinin dünyadaki toplam talebin ve Türkiye'nin toplam ihracatının daralmasından kaynaklandığını bildirdi.
Yılmaz, Türkiye'nin dünya ihracatındaki payını koruduğuna da dikkati çekti.
İhracatta temel ürün olarak işlenmiş meyve ve sebzelerin ağırlığı olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bunu buğday unu başta olmak üzere öğütülmüş tahıl ürünleri takip ediyor. bunların payı yüzde 12 civarında. Çikolata gibi kakaolu ve şekerli ürünler ise gıda ihracatımızda yüzde 10 gibi bir paya sahip. Ekmeğin dahil olduğu fırıncılık ürünlerinin ise yüzde 7 payı var" ifadelerini kullandı.
- "Gıda ihracatında pazarlarımız artıyor"
Yımaz, pazar çeşitliliğinin giderek arttığını belirterek, AB pazarı 2005'te gıda sanayisi için yüzde 47 gibi bir ağırlığa sahipken, 2004'te bu payın yüzde 28'e kadar gerilediğini kaydetti.
Orta Doğu ülkelerinin payının aynı dönemde yüzde 21'den yüzde 41'e yükseldiğini ifade eden Yılmaz, Afrika ülkelerinin payının ise yüzde 8'den yüzde 11'e çıktığını bildirdi.
- "Gıda makineleri ihracatında yıllık artış yüzde 22'den fazla"
Yılmaz, 2005-2015 döneminde makine ihracatının 2,9 milyar dolardan 7,2 milyar dolara yükseldiğini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:
"Makine gibi nitelikli bir alanda yıllık ortalama yüzde 15 ihracat artışı sağlamamız gerçekten çok sevindirici. Aynı dönemde gıda makineleri sektörünün ihracatı 139 milyon dolardan 446 milyon dolara yükselmiş.Buradaki yıllık ortalama artış yüzde 22'nin üzerinde. Çok daha sevindirici. Geçtiğimiz 10 yılda yaşanan bu gelişme sektörün geleceği hakkında da bize fikir veriyor. İnşallah önümüzdeki süreçte Türkiye gıda makineleri alanında dünyanın en önde gelen ülkeleri arasında yerini alacak.
Makine alanında 1000 civarında önemli firmamız var. Onların başarılarıyla bu sonuçlar elde ediliyor. Bu alanda sevindirici olan katma değerin yüksek olması. Katma değeri çok yüksek bir alandan bahsediyoruz. İhracatta birçok alanda arzu ettiğimiz katma değer yok."
- "Pazarımız her geçen gün büyüyecek"
Yılmaz, fuar dolayısıyla Türkiye'ye gelen girişimcilere ve yatırımcılara seslenerek, şu mesajı verdi:
"Hükumet olarak bu sektörün yanında ve arkasındayız. Bu sektör inşallah yabancı ortaklarla birlikte, gelişen ticaretle birlikte hem Türkiye, hem de değişik ülkelerdeki iş dünyası için yeni fırsatlar oluşturacaktır. Türkiye'de güçlü bir yönetim ve siyasi istikrar var. 2019'a kadar seçimlerin olmayacağı, belirsizliğin az, öngörülebilirliğin yüksek olduğu bir ülke var. Buraya yatırımcıları davet ediyorum. Diğer taraftan teşvik politikaları ve desteklerimizle her zaman üreticilerimizin yanındayız.
Geçmiş performansı anlattım, gelecekte çok daha büyük rakamları hep birlikte göreceğiz. Küresel şartlar ne olursa olsun Türk girişimcisinin dinamizmi, özellikle KOBİ'lerin dinamizmiyle pazarımız her geçen gün büyüyecek. Markalaşmayla, katma değeri daha yüksek ürünleri üretmeyle, ürün ve pazar çeşitlendirmesiyle sektörümüzü çok daha farklı bir düzeye çıkaracağız."
- Gençoğlu: "Dünyadaki en büyük ikinci fuar"
Messe Stuttgart Ares Fuarcılık Genel Müdürü Hakan Gençoğlu, fuarın 50 bin metrekarelik alanda düzenlendiğini belirterek, bu konuda Almanya'dan sonra dünyanın en büyük ikinci fuarı olduğunu söyledi.
Fuarın hazırlığında 8 bin kişinin emeği olduğunu dile getiren Gençoğlu, IBATECH sektörünün 6 milyar dolarlık hacme sahip olduğunu, bu fuarda yaklaşık 1,5 milyar dolarlık ticaret hacmi beklediklerini bildirdi.
Gençoğlu, sektörün desteklenmesi ve yurt dışına tanıtımı için devlet tarafından gereken desteğin verileceğine olan inançlarının tam olduğunu kaydederek, bu konuda Bakan Yılmaz'a teşekkürlerini sundu.
Genel Müdür Gençoğlu, sözlerini şöyle tamamladı:
"Doğu'da Çin'i düşünerek Almanya'ya kadar bir çizgi çektiğimizde bu alandaki hiçbir ülkede üretim yok, katma değeriyle 6 milyar doları bulan sektörün tek üreticisi Türkiye. Çin ile rekabet etmediğimiz ender sektörlerden biri, çünkü Çin'de de üretim yok. Teknolojiyi yüzde 100 kendi imkanlarımızla üretiyoruz. Bugüne kadar yaygın olarak kullanılan eski tip fırınların yerini alan ve fuarda sergilenen yeni ekmek fırınları, pişirme sırasında içeride biriken, ekmeğin üzerine yapışan ve kanserojen etkisi olan karbon partiküllerini yok ediyor. Türkiye’de üretilen bu yeni teknoloji fırınlar kanser vakalarında önemli bir azalma sağlayacak."
- "Bakan Yılmaz tatlı ve dondurmanın tadına baktı"
Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle fuara katılan firmaların temsilcileri ve alım heyeti yetkilileri, konuşması sonrası Bakan Yılmaz'a günün anısına hediye takdiminde bulundu.
Açılış kapsamında Bakan Yılmaz ve beraberindekiler pasta kesti. Daha sonra fuar alanında stantları ziyaret eden Yılmaz, kendisine ikram edilen dondurma ve lokma tatlısının tadına baktı. Yılmaz'a börek, pasta ve ekmek de ikram edildi.
- 4 kıtadan, 20 ülkeden katılım
Bu yıl 9'uncusu düzenlenen Uluslararası Ekmek, Pasta Makineleri Dondurma, Çikolata ve Teknoloji Fuarı IBATECH 2016, yöresel lezzetler, çikolatadan yapılan dekoratif ev eşyaları ve 2 metre büyüklüğündeki pastayla renkli görüntülere sahne oluyor.
Dört kıtadan ve 20 ülkeden 366 firmanın katıldığı fuara yaklaşık 70 bin civarında ziyaretçi bekleniyor. Fuara, Almanya, İtalya, Fransa, Yunanistan, Belçika, İsviçre, Japonya, Hollanda, Çin, İspanya, İran, Romanya, Ukrayna, Bulgaristan ve Lübnan'dan 30'dan fazla firma doğrudan katılırken, bu yıl ilk defa Alman milli katılımı gerçekleşiyor.
Fuarda, ekmeğin tazeliğini daha uzun süre nasıl koruyacağı, hangi çeşit ekmeğin en sağlıklı olduğu, pastanın kaç günde tüketilmesi gerektiğini gibi sağlıkla ilgili soruların da cevabı veriliyor.
Öte yandan, Ekonomi Bakanlığı desteğiyle Birleşik Arap Emirlikleri, Cezayir, Hollanda, Irak, İran, İsrail, Etiyopya ve daha pek çok ülkeden alım heyetleri de fuarı ziyaret edecek.