Türkiye-Romanya-Polonya Dışişleri Komisyonları Toplantısı
TBMM (AA) - TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Taha Özhan, "Hepimiz Rusya'yı düşman olarak değil ortak olarak görmeyi tercih ederiz. Ancak bu ortaklığın doğru ve eşit zeminde tesis edilmesi gerekiyor." dedi.
Türkiye-Romanya-Polonya Parlamentoları Dışişleri Komisyonları 3. Ortak Toplantısı, TBMM Tören Ara Salonu'nda gerçekleştirildi.
Dışişleri Komisyonu Başkanı Özhan, yaptığı konuşmada, bu toplantıların, bölgesel düzeyde NATO ve Karadeniz bölgesi açısından önemine işaret etti.
Toplantıda, "NATO-Rusya Federasyonu", "Göç krizi-Türkiye AB ilişkileri", "Karadeniz güvenliği" başlıklı oturumlar gerçekleştirileceğini ifade eden Özhan, gündemi meşgul eden konuların, ortak bir yaklaşım doğrultusunda ortak güvenlik endişelerinin ele alacağını, çözüm seçeneklerinin masaya yatırılacağını söyledi.
Özhan, Rusya'nın son dönemde yaşanan istikrarsızlığın kaynağı olduğunu ifade ederek, şöyle konuştu:
"Rusya'nın ortaya çıkan stratejik boşlukları kendi leline kullandığını görüyoruz. Ukrayna, Suriye ve Kırım'da bunu görüyoruz. Askeri güçlerini Suriye'ye gönderiyorlar, nüfuzlarını Karadeniz ve Ortadoğu'da artırmak istiyorlar. Rusya'nın Ortadoğu ile ilgili stratejik hedefleri var. Rusya'nın Suriye'ye artan askeri yığınağının ve NATO üyelerini tacizinin neticesi olarak, biz onların jetini düşürdük. Uçak düşürüldükten sonra biz diyaloğu açık tuttuk ancak onlar diyaloğu istemiyorlar ve bu kanalı kapalı tutuyorlar. Umarım onlar da bu konuyla ilgili siyasi bir yaklaşım geliştirebilirler. Rusya'nın bu ihlalleri yapması kabul edilemez. Rusya, her türlü propaganda taktiğini kullanarak bunu yapıyor ama bu yaptıkları işe yaramıyor. Suriye'de yüz binlerce masum kişi, yaşanan bu krizden etkileniyor. Bu tuzaklara düşmemeliyiz. Hepimiz Rusya'yı düşman olarak değil ortak olarak görmeyi tercih ederiz. Ancak bu ortaklığın doğru ve eşit zeminde tesis edilmesi gerekiyor."
- Ukrayna ve Kırım sorunu
Taha Özhan, Ukrayna sorununun önemine işaret ederek, oradaki krizin barışcıl yollardan çözülmesine destek verdiklerini, Kırım'ın yasadışı bir şekilde ilhak edilmesine de karşı çıktıklarını söyledi. Özhan, Rusya'nın Kırım'da yaptığı "oldu-bittileri" kabul edemeyeceklerini vurguladı.
Toplantıda, Türkiye-AB ilişkilerini de ele alacaklarını, mülteci krizine değineceklerini, Türkiye-AB arasında imzalanan anlaşmaya odaklanacaklarını belirten Özhan, "Anlaşma, ilişkilerin gelişmesini amaçlıyor. Haziran ayına kadar, Türkiye-AB ilişkilerinin bir üst aşamaya geçeceğini düşünüyoruz." ifadesini kullandı.
Özhan, Suriye'deki krizin, Esed rejiminin yüz binlerce kişiyi Rusya, İran ve diğer aktörlerin desteğiyle katletmesi olduğunu ifade ederek, "Hiç kimse bu krizin etkilerinden ari kalamaz. Bunun tsunami gibi etkisinin nerelere gideceğini kimse bilemez, bu yüzden bunun kök sebeplerine inilmesi gerekiyor. Çok yoğun siyasi arenada yapılan çalışmalara bakıldığında biz bunu ümit ediyoruz. Çözüm bulmak için siyasi olarak tehlikeli konulara da inilebilir." değerlendirmesini yaptı.
- "Türkiye ve Paris'teki terörist saldırıları kınıyoruz"
Romanya Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkanı Petru Filip de bu tür toplantılarla ilişkilerin daha da gelişeceğini vurguladı.
Varşova'da gerçekleştirilecek NATO Zirvesi'nin hayati öneme sahip olacağına işaret eden Filip, zirvede savunma ve güvenlik konusunda önemli adımlar atılacağını söyledi.
Filip, Rusya'nın bölgede mevcudiyetini artırmaya çalıştığını, bu yüzden de NATO'nun savunma gücünün geliştirilmesi ve benimsenmesi gerektiğini ifade etti.
Suriye ve bölgedeki krizin daha uzun süre devam edeceğini düşündüklerini söyleyen Filip, "Bunun da iç aktörler ve bölgesel aktörler arasındaki çatışmalardan dolayı olacağını düşünüyoruz. Tabii bunun içinde büyük oyuncular da var." diye konuştu.
Petru Filip, İran'ın bölge ve dünya güvenliğini olumsuz etkileyen çalışmalarının, diğer ülkelerin güvenliği için çok büyük tehdit olduğuna işaret ederek, "İran'ın taahhütlerini, ortak kapsamlı eylem planı çerçevesinde yerine getirip getirmediğini takip etmek açısından atom enerjisinin rolü önemli." dedi.
Romanya'nın, Türkiye ve Paris'teki terörist saldırıları kınadığını dile getiren Filip, her türlü terörizmle mücadeleyi desteklediklerini belirtti.
- "Mültecileri ağırlama çabalarınızı hayranlıkla karşılıyoruz"
Polonya Senatosu Dışişleri Komisyonu Başkanvekili Jaroslaw Obremski ise bu tür üçlü istişare toplantılarının ortak sorunlar açısından önemine değindi.
Rusya'nın Kırım'da ayrımcılık yaptığına işaret eden Obremski, Rusya'nın istikrar bozucu haraketlerinin Moldova'da arttığını söyledi.
Obremski, Suriye'deki krizde daha çok aktörün rol almaya başladığını kaydederek, "En çok da Rusya'nın aktör olması büyük bir mesele. Oradaki çatışmaların çözümlenmemesi uzun vadede bizim için büyük sorun teşkil edecek." dedi.
Polonya'nın, Türkiye'nin sınırında yaşanan Suriye krizinin çözülmesi konusundaki çabalarına tam destek verdiğini vurgulayan Obremski, "Rus uçağının Türkiye tarafından düşürülmesi bizim için önemliydi. Herkes Rus uçaklarının tacizlerinden, NATO bölgesine girmesinden şikayetçi. Rus uçağının düşürülmesi, NATO'nun bir güç olduğunu, güvenliğimizi ciddiye aldığımızı gösterdi." değerlendirmesini yaptı.
Obremski, İran sorununun da ele alınacağına işaret ederek, "İran kedisinden bahsedilir ama bu tehlikeli bir aslana dönüşebilir mi, buna bakmak lazım." diye konuştu.
Rusya'nın İran'a füze sattığını, bunun da gelecek için ele alınması gereken önemli konulardan birisi olduğunu vurgulayan Obremski, "Ordumuz için daha fazla para harcayacağız. Çünkü, bölgemiz için barışcıl dönem sona ermiş gibi görünüyor." sözlerini sarfetti.
Suriye'deki krizin sadece askeri bir çatışma olmadığını, oradaki çatışmaların aslında insanlığın çöküşünü de gösterdiğini ifade ederek, "Türkiye'nin mültecileri ağırlamak için yürüttüğü çabaları gerçekten hayranlıkla karşılıyoruz. Bunun da ekonomik ve diğer alanlar açısından büyük bir zorluk teşkil ettiğini görüyoruz ve bu açıdan çalışmalarınızı büyük bir taktirle karşılıyoruz." diye konuştu.