TZOB Genel Başkanı Bayraktar:

13 Nisan 2016 Çarşamba

AYDIN (AA) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pamukta ithalat ve yerli üretim maliyetleri arasındaki makasın kapanması için primin artırılması gerektiğini belirterek, "65 kuruş prim yetmiyorsa 90 kuruş yapmamız gerekiyor, bunun mücadelesini veriyoruz." dedi.

Bayraktar, Aydın programı kapsamında Koçarlı Ziraat Odası hizmet binasının açılışını yaptı.

Burada yaptığı konuşmada, Aydın'ın tarım ve hayvancılıktaki potansiyeline dikkati çeken Bayraktar, tarımın bu bölgedeki merkezi konumundaki kentin potansiyelinin daha iyi değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Kentteki temaslarında üreticilerin jeotermal santrallerle ilgili şikayetlerini dile getirdiğini, santrallerin özellikle kuru incirde kalite sorununa neden olduğu yönünde iddialar bulunduğunu anlatan Bayraktar, araştırma kuruluşları, üniversiteler ve ziraat odalarının bu konuda ortak çalışma yürütmesi gerektiğini belirtti.

Kendisinin de gerekeni yapacağını ifade eden Bayraktar, "Bilimsel çalışmalar sonucu bu santrallerin ürünlerimize, üreticimize ve çevreye zarar verdiği görülürse hep birlikte mücadele edeceğiz." dedi.

Bölgenin iddialı olduğu ürünlerden pamukta ise ithalat karşısında sorunlu bir tablo bulunduğunu ifade eden Bayraktar, şöyle konuştu:

"2015 rakamlarına baktığımız zaman 1 milyar 232 milyon liralık pamuk ithalatı yapmışız. Yani yabancı ülkelerin pamuk üreticilerini desteklemişiz. Artık bundan vazgeçmemiz lazım. Pamuk, gümrük birliği anlaşmaları nedeniyle sıfır gümrükle giriyor. O zaman ithalat maliyetiyle üretici maliyeti arasındaki makası kapatma adına primlerle üreticilerimizi daha fazla desteklememiz lazım. 65 kuruş prim yetmiyorsa 90 kuruş yapacağız. Çünkü başka türlü pamuk üretmek mümkün değil. Bunun mücadelesini veriyoruz. Görüşmeler devam ediyor."

- "Sütte fiyat yükseliyor"

Bayraktar, süt piyasasında fiyatların düşmesiyle yaşanan soruna devletin müdahalesiyle yanıt verildiğini hatırlatarak, tarım sektöründe serbest piyasa ve rekabet koşullarının henüz oturmadığını, bu nedenle devletin zaman zaman müdahalesi olmadığı takdirde bir çok üründe sürdürülebilir üretimin sağlanamayacağını söyledi.

Devletin müdahalesi sonrası fiyatların yükselmeye başladığına dikkat çeken Bayraktar, "Süt fiyatlarını yakından takip ediyoruz, özellikle bu bölgelerde yükselme trendine girdi, bundan da memnuniyet duyuyoruz, söylediğimiz noktaya gelindi. Süt hayvancılığı gelişmişse beside ithalatçı olmazsınız. Şu an et üretiminde 1 milyon 150 bin tonlara ulaşmamıza rağmen et fiyatlarını görüyorsunuz. 1,5 milyon tonlara hızlı bir şekilde yükseltmemiz gerekiyor." dedi.

- "Desteği üreticiye verin"

Bayraktar, üreticinin maliyetlerinin aşağıya çekilmesi için çeşitli destekler sunulduğunu, ancak gübre ve yeme getirilen KDV desteğinin üreticiye yansımadığını savundu.

Desteğe rağmen artan fiyatlarla ilgili bakanlıklara sunum yaptıklarını anlatan Bayraktar, bu tip desteklerin doğrudan üreticiye verilmesi gerektiğini söyledi.

Törende konuşan Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu da Aydın ekonomisinin yüzde 50'sinin tarıma dayalı olduğunu, kentin toprağını koruma konusunda kararlı olduklarını belirterek, "Tüm yatırımcılara sesleniyorum; yatırımları OSB'lerde yapın. Biz büyükşehir olarak verimli arazilerde sanayileşmeye şiddetle karşıyız." diye konuştu.

TZOB Başkanı Bayraktar, Aydın programı kapsamında Koçarlı'nın ardından Germencik ilçesinde de belediye tarafından yaptırılan ziraat odasının açılışını gerçekleştirdi.