"Nükleerde milli sanayi için sertifikasyon şart"
İSTANBUL (AA) - HÜSEYİN ERDOĞAN - Gedik Holding Üst Yöneticisi ve Gedik Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Danışmanı Dr. Mustafa Koçak, Türkiye'de milli nükleer sanayinin gelişmesinin önemli olduğunu belirterek, "Bu alanda faaliyet göstermek isteyen şirketlerin özel sertifikasyon ve kalite standartlarıyla üretim kabiliyetlerini geliştirmeleri gerekir." dedi.
Koçak, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, nükleer santrallerde yerli tedarikin önemine işaret etti.
Koçak, imzalanan uluslararası işbirliği anlaşmalarına ilişkin şöyle konuştu:
"Kağıt üzerindeki işbirliklerinden bazıları belki işe yarayabilir fakat 'kağıdın sabrı büyüktür' derler. Üzerine ne yazarsanız onu kabul eder. Bu bir mühendislik yaklaşımıdır. Ben iş yerlerinin kalite ve kabiliyetlerinin artırılması gerektiğine inanıyorum. Çelik konstrüksiyon firmaları diyelim... Bu firmaların aslında iç işleyişlerinde hepsinin kalite belgeleri, yani İSO'su vardır. Fakat bunlar yeterli bir kalite belgesi göstergesi değildir. Bu alanda faaliyet göstermek isteyen şirketlerin özel sertifikasyon ve kalite standartlarıyla üretim kabiliyetlerini geliştirmeleri gerekir."
- "Sanayiciye büyük görev düşüyor"
Türkiye'nin nükleerde çağı yakalamak için Akkuyu ve Sinop'ta nükleer santral yapımı projelerine başladığını belirten Koçak, "İthalatı azaltmak ve yerli sanayinin girdilerini artırmak için sanayiciye de büyük görev düşüyor. Bu enerji santrallerinin birçok yerinde kaynak kritik bir teknolojidir. Dolayısıyla birleştirme olan kaynak teknolojisi enerji santrallerinin olmazsa olmazıdır. Nükleerde bilgi ve teknoloji ürünlerini bu enerji santrallerinin kurulma aşamasında bütün şirketlere sunmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.
Gedik Üniversitesi olarak Türkiye'de milli nükleer kültür oluşturmak için teknolojik bir platform başlattıklarını anlatan Koçak, "Yerli nükleer kültürünün geliştirilmesi uzun bir süreçtir. 'Nükleer Enerji Santrali Parçalarının Kaynağı ve Değerlendirilmesi' konulu çalıştay yaptık. Bu çalışmaların devamı gelecek. İnsan gücünün yetiştirilmesi için bu sektöre hizmet verecekler, nükleer çağa uygun bilgi ve beceriyle donatılmalı." diye konuştu.
Türkiye, Mersin Akkuyu Nükleer Güç Santrali Projesi'ne ilişkin ilk anlaşmayı 2010 yılında Rusya ile imzalandı. Toplam 4 bin 800 megavat kurulu güce sahip 4 reaktörden oluşacak santralin, en geç 2022 yılında devreye girmesi öngörülüyor.
4 bin 480 megavat kapasiteli ikinci nükleer santralin de Sinop'ta, 2023 yılında ilk reaktörünün devreye girmesi planlanıyor. Üçüncü nükleer santral için ise fizibilite anlamında teknik ve coğrafi bölge çalışmaları sürüyor.