Filistin halkının sabrını kaktüslere çizdi
İSTANBUL (AA) - TRT Arapça kanalının yayınladığı, Filistinli Ahmet Muhammet Kamil Yasin'in kaktüs yapraklarına resim olarak işlediği "direniş ve sabır" temaları büyük ilgi gördü.
Filistinli genç sanatçı Ahmet Muhammet Kamil Yasin, Filistin halkının yaşadıklarını "direniş ve sabır" temalarında ele alıp, Arapça’da "sabbar" denilen kaktüsün yapraklarına resim olarak işliyor.
TRT Arapça kanalında yayımlanan Filistin programında tanıtılan Yasin'in çalışmaları sosyal medyada büyük ilgi görüyor.
Çizdiği resimlerle Filistin davası ve Filistinliler için çok önemli mesajlar veren genç sanatçı, Filistin’in Nablus kentinde yaşıyor. Najah Alwataniyye Üniversitesi Güzel sanatlar Bölümü 4. sınıf öğrencisi sanatçı, farklı bakış açısı ve yaptığı çalışmalarla dikkat çekiyor.
Program için yaptığı açıklamada, kaktüs yapraklarına resim çizmeye yönelme fikrinin Filistin halkının yaşadıklarından ve Arap toplumunun içinde bulunduğu durumdan doğduğunu ifade eden Kamil Yasin, her insanın Filistin davasına verdiği katkının yöntem olarak diğerlerinden farklı olduğunu dile getirdi.
Yasin, bir sanatçı olarak kendi yönteminin de diğer insanlardan farklılık gösterdiğinin altını çizdi.
Sanatçı, kaktüs üzerine resim çizmeye başlaması sürecini ise şöyle anlattı:
"Başlarda bir kumaş üzerine direnişi ve sabrı ifade etmek için resimler yaptım. Sonra kendi kendime sordum ne gibi yeniliklere imza atarım diye ve sürekli olarak kafamda şu iki kelime yer aldı ‘sabır ve direniş’. Aklıma kaktüs, sabbar bitkisi geldi. Bu bitki ülkemizde de çok yaygın olduğu için resim aletlerimi alıp bu bitkilere yöneldim."
Kaktüsün çok dayanıklı bir bitki olmasını göz önünde bulundurarak sabır ve direniş ile ilgili resimleri bu bitkinin yaprakları üzerine çizmeye başladığını anlatan Yasin, "Ayrıca bu bitkiler susuzluğa dayanıklı hiç kurumuyor, her yerde yaşıyor ve diğer bitkilerin tersine köklere ihtiyacı yok." diyerek Filistinlilerin İsrail saldırıları karşısındaki duruşunu hatırlatıyor.
Çizimlerin kimi zaman iki saat, kimi zaman bir gün sürdüğünü anlatan Yasin, çığlık atan yaşlı birini çizdiğini ve bunun sembolik olduğunu, çünkü "intifada"ya işaret ettiğini anlattı.
Çizim yöntemlerinde "yerleştirme yöntemi" adında yeni bir tarz kullandığı bilgisini aktaran Yasin, "Mesela bitkinin bir yaprağına geri dönüşün ve direnişin sembolü olan 'anahtar’ yerleştirdim. Buna rağmen bu bitki yaşıyor ve tohum veriyor." dedi.
Mermi isabet etmiş bir kaktüs yaprağına da süt emen bir çocuk çizdiğini söyleyen Yasin, toplumun bu tür çalışmalara ilgi duyduğunu ve insanların çizdikleri resimlerde ne anlatmak istediği yönünde kendisine birçok soru yöneltildiğini kaydetti.