Davutoğlu-Aliyev ortak basın toplantısı

03 Aralık 2015 Perşembe

BAKÜ (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, "TANAP Projesi’nin planladığı gibi 2018’de değil daha tez vakitte daha önce gerçekleşmesi için bir mutabakata vardık. Gece gündüz çalışacağız. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde TANAP Projesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Aynı şekilde Azerbaycan için de geçerli" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile başkent Bakü'deki Zugulba Sarayı'nda, heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Davutoğlu, Türkiye ve Azerbaycan’da aynı dönemde seçimlerin yapıldığını ve önümüzdeki 4 yılda istikrarlı hükümetlerin yönetimde bulunacağını belirterek, bu durumun iki ülke ilişkilerine daha da güç katacağını vurguladı.

Aliyev ile görüşmesinde, birçok konunun ele alındığını dile getiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Ortak konularımızı tam bir işbirliği içinde ele aldık. Türkiye-Azerbaycan hem Kafkasya hem Avrasya havzasında istikrarlı şekilde büyüyen iki ülke. Çok yoğun krizlerin yaşandığı dönemde, Azerbaycan, büyük gelişme kaydetti. Azerbaycan 2005’ten 2015’e kadar milli gelirini 5 misli artırdı. Türkiye de her zaman bu gelişmelerde Azerbaycan’ın yanında yer aldı, yer alacak. Hangi konu olursa olsun eğer Azerbaycan’ı ilgilendiren bir konu varsa, Türkiye’nin tutumu bellidir."

-TANAP Projesi planlanandan önce tamamlanacak

 Davutoğlu, Türk bayrağının dalgalandığı her yerde Azerbaycan’ın bayrağı, Azerbaycan bayrağının dalgalandığı her yerde Türkiye Cumhuriyeti bayrağının var olduğuna dikkati çekti.

Bunu sadece hamasi sözlerle bırakmadıklarını, projelerle de desteklediklerini vurgulayan Davutoğlu, şöyle dedi:

"Yine Avrasya ölçekli en büyük projelerin omurgasında, Türkiye-Azerbaycan işbirliği var. Bu omurganın enerji ve ulaştırma hatları özellikle önemli. TANAP Projesi daha önce hayal olan, Nabucco gibi projelerden sonra hayata geçmişse Türkiye-Azerbaycan arasındaki dostluk ve güven sayesinde geçti. Birçok ülkenin yapamadığını, Türkiye-Azerbaycan oturdu, konuştu ve hayata geçirdi. Diğerleri daha sonra geldi. Şimdi bugün yaptığımız müzakerelerde, görüşmelerde, Enerji Bakanlarımıza, TANAP Projesi’nin planladığı gibi 2018’de değil daha tez vakitte daha önce gerçekleşmesi için bir mutabakata vardık. Gece gündüz çalışacağız. Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde TANAP Projesi için ne gerekiyorsa yapılacak. Aynı şekilde Azerbaycan için de geçerli. Çünkü TANAP ve Bükü-Tiflis-Ceyhan iki büyük proje olarak, petrol ve doğalgaz kaynaklarının Hazar’dan Akdeniz’e ve Avrupa’ya aktarımında temel kanallardır. TANAP’ın TAP ile bütünleşmesi de Avrupa içindeki dengeleri de etkileyecektir."

-"Avrupa’nın enerji güvenliği söz konusu olacaksa..."

Davutoğlu, geçen pazar günü gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi konusunda da Aliyev’e bilgi aktardığını belirterek, zirve vesilesiyle görüştüğü Avrupalılara, "eğer Avrupa’nın enerji güvenliği söz konusu olacaksa en güvenilir hattın Hazar kaynaklarının Türkiye üzerinden Avrupa’ya aktarılmasıdır" dediğini kaydetti.

Ulaştırma konusunda da Türkiye ve Azerbaycan’ın öncülüğünü yaptığı, Gürcistan ile birlikte hayata geçirdiği Bakü-Tiflis-Kars hattının, Çin’den İstanbul’a ve Avrupa’ya kadar uzanan ortak koridorun omurgasını oluşturduğuna işaret eden Davutoğlu, "Bu hattın devreye girmesiyle, 2016'nın ilk yarısında, tarihi İpek Yolu yeni bir kavramla taçlanmış bir şekilde bugüne taşınmış olacak. Çin ile bu konuda yaptığımız görümeler var. Çin Devlet Başkanı ile Cumhurbaşkanımızın Antalya’da yaptığı görüşmelerde bu konular açık bir şekilde ortaya konmuştu" diye konuştu.

-"Hedefimiz ticaretimizi 15 milyar dolara çıkarmak"

Başbakan Davutoğlu, "Azerbaycan’ın kalkınması, bizim kalkınmamızdır. Türkiye’nin kalkınması da Azerbaycan’ın kalkınmasıdır" değerlendirmesinde bulunarak, şu ifadeleri kullandı:

"Nitekim Türkiye’nin 9 milyar dolarlık, Azerbaycan’ın 4 milyar dolarlık yatırımı söz konusu. İzmir’de PETKİM’in Türkiye’de Azerbaycan yatırımıyla birleşmiş olması bize büyük güç katmıştır. Hedefimiz, bu yatırımları en kısa sürede 20 milyar dolara, şu anda 5 milyar dolar olan ticaretimizi 15 milyar dolara çıkarmak. Bunun için gereken her türlü çalışmayı yapacak iradeye sahibiz."

Ortak kültür ve medeniyet değerleri bağlamında da iki ülkenin yapabileceği çalışmaların olduğunu aktaran Davutoğlu, "Medeniyetler İttifakı Projesi’nin Azerbaycan’ın ev sahipliğinde yapılmasına büyük önem veriyoruz. İnşallah 25-27 Nisan’da yapılacak toplantıyla Azerbaycan bir kez daha dünyanın dikkatini üzerine çekecek. Böyle kritik dönemde, inançlar arası çatışmanın yaşandığı dönemde Bakü’den yükselecek barış sözünün büyük anlamı olacak" diye konuştu.

Davutoğlu, savunma sanayi alanında da ortak çalışmaların devam edeceğini bildirdi. 

Davutoğlu, "Azerbaycan’ın kendi savunma sanayisini geliştirmesi, Türkiye ile birlikte projelere öncülük etmesi de bizim en çok önem verdiğimiz hususlardan biridir. Kafkasya’da da çevre bölgelerde de barışın ihdas edilebilmesi, Türkiye-Azerbaycan ilişkilerine büyük ölçüde bağlıdır. Bu anlamda Türkiye-Azerbaycan Gürcistan, Türkiye-Azerbaycan-İran, Türkiye-Azerbaycan-Türkmenistan üçlü mekanizmalarına büyük önem veriyoruz. Türkiye ve Azerbaycan’ın birlikte olduğu ve diğer ülkelerin katıldığı mekanizmalarının barışa da büyük katkı sağlayacağına inancımız tamdır. Türk Konseyi, diğer bölgesel örgütlerde de birlikte çalışmaktan da büyük bir mutluluk duyuyoruz" ifadesini kullandı.

Görüşmelerde, bölgesel sorunlara değindiklerine işaret eden Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Başta Dağlık Karabağ olmak üzere, Bizim Türkiye olarak tutumuz açık ve bellidir. Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarının tümü, 1 santimetrekare dahi kalmayıncaya kadar, Azerbaycan’a ait olana kadar Türkiye Azerbaycan’a verdiği desteği sürdürecektir. Dünyada birçok sorunun çözümü ancak karşılıklı sınır bütünlüğüne saygıyla söz konusu olur. Azerbaycan topraklarının yüzde 20’si işgal altındayken Kafkasya’da barış ve istikrarın sağlanmasında ne kadar zorluklarla karşılaşıldığı aşikardır. Biz burada bir kez daha Azerbaycan’ın işgal altındaki topraklarının kurtarılması, adil ve kalıcı barışın tesisin edilmesi için atılacak her adıma destek vereceğimiz ifade etmek isterim.”

(Sürecek)