"Hitit Diyarı" büyükelçileri ağırladı
ÇORUM (AA) - Hitit medeniyetinin başkenti Hattuşa'nın UNESCO tarafından "Dünya Kültür Miras Listesi"ne alınışı ve antik kentteki çivi yazılı tablet arşivlerinin "Dünya Belleği Listesi"ne alınmasının yıl dönümleri dolayısıyla Çorum'a gelen Türkiye'de görev yapan bazı büyükelçiler, Çorum Müzesi'ni ve kenti gezdi.
Hattuşa'nın UNESCO tarafından "Dünya Kültür Miras Listesi"ne alınışının 30'uncu, antik kentteki çivi yazılı tablet arşivlerinin "Dünya Belleği Listesi"ne alınmasının da 15'inci yılı dolayısıyla Çorum Valiliğince düzenlenen tanıtım ve gezi etkinlikleri devam ediyor.
Hattuşa'nın yanı sıra Hititlerin önemli merkezlerinden Alacahöyük'ün tanıtılması amacıyla düzenlenen etkinlik kapsamında dün Çorum'a gelen İspanya, Avusturya, Singapur, Ekvador, Endonezya, Filipinler, Güney Sudan, Kenya, Kongo, Demokratik Kongo, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Küba, Meksika, Norveç, Panama, Polonya, Sri Lanka ve Brunei'nin büyükelçileri ve ateşelerinin yanı sıra Dışişleri Bakanlığından diplomatlar, Çorum Müzesi'ni ziyaret etti.
Vali Ahmet Kara'nın eşlik ettiği konuk diplomatlara, Çorum Müzeler Müdürü Önder İpek, tarihi müze binası ve sergilenen eserlerle ilgili bilgi verdi.
Müzenin koleksiyonunda yer alan Helenistik, Roma, Bizans, Hitit, Frig, Bakır Çağı (Kalkolitik) ve Eski Tunç dönemlerinden eserleri inceleyen konuklar, Çorum yöresinin özelliklerini yansıtan halı, kilim, kadın giysileri, takı ve süs eşyalarına, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait silah, ahşap ve madeni eşyalara, el yazması dini kitaplardan oluşan etnografya müzesindeki eserlere de ilgi gösterdi.
Diplomatlar, müze bahçesinde sergilenen, Hitit Dönemi'ne ait boğa tasvirli çeşme, Roma ve Bizans döneminin heykelleri, mezar stelleri ve mil taşlarının yanı sıra Selçuklu ve Osmanlı Dönemi'ne ait kitabe ve mezar taşları önünde fotoğraf çektirdi.
Müzenin ardından kent merkezini gezen diplomatlar, leblebiciler arastasındaki işletmelerden "Çorum Leblebisi" satın aldı.
Konuk diplomatlar, daha sonra Çorum'dan ayrıldı.