''Mimar Sinan'ı Yeni Bir Solukla Anlamak'' Konferansı

08 Nisan 2016 Cuma

EDİRNE (AA) - Trakya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Dekanı Prof. Dr. Hamide Burcu Özgüven, Mimar Sinan'ın sadece bir mimar değil, bir girişimci, bir organizatör ve önemli bir mimarlık insanı olduğunu söyledi.

Özgüven, fakültede düzenlenen "Mimar Sinan'ı Yeni Bir Solukla Anlamak" konferansında yaptığı konuşmada, Mimar Sinan'ı anma etkinliklerinin Mustafa Kemal Atatürk'ün önerisiyle 1932'den bu yana yapıldığını belirtti.

Mimar Sinan hakkında çok sayıda araştırmanın olduğunu dile getiren Özgüven, şunları kaydetti:

"'Yeni kuşaklara Mimar Sinan'ı tam anlatabiliyor muyuz?' diye düşünmemiz gerekiyor. Çünkü Sinan ile ilgili kapsamlı araştırmalar 1970'li yıllarda başladı. Sinan'ın çeşitli yönleri var. Sadece anıtsal binalar değil, Sinan'ın aynı zamanda teşkilatçılık özelliği var. Macaristan, Irak, Arabistan, Gürcistan, Mısır, Cezayir ve birçok yere kadar imparatorluk coğrafyasıyla yayılmış. Bu coğrafyanın içerisinde çeşitli anıtsal binalardan da söz edebiliyoruz. Ancak aynı zamanda bir mimarlık örgütlenmesinden de söz edebiliyoruz. Hassa mimarlar ocağı diye andığımız ve Türkiye'deki ilk mimarlık örgütlenmesi olan bir geniş kapsamlı organizasyondan bahsediyoruz. İmparatorluk coğrafyası içerisinde binlerce mimarın seferber olduğu imparatorluk üslubu ortaya koydu. Bir seferberlikten söz ediyoruz ki bu Sinan'ın eseri aynı zamanda. Sinan sadece bir mimar değil, bir girişimci, bir organizatör ve önemli bir mimarlık insanıdır."

Mimar Sinan'ı eserleriyle anlamanın önemine değinen Özgüven, onu anlatırken sadece yaptığı binaları değil, aynı zamanda kişiliğini, yaklaşımını da ortaya koyabilecek çalışmalar yapılması gerektiğini vurguladı.

Konferansta, Sofya Mimarlık ve Mühendislik Jeodozi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Yrd. Doç. Dr. Emil Monçinov Yordanov da Mimar Sinan'ın dünyadaki eserlerine ilişkin bir sunum yaptı.