Kemik kanseri Arife'nin "son umudu"
DENİZLİ (AA) - Yumuşak dokulu kemik kanseri hastası 16 yaşındaki Arife Şakır, sağlığına kavuşması için İspanya'da yaşayan Prof. Dr. Paolo Macchiarini'nin Türkiye'ye gelmesi için destek bekliyor.
Acıpayam ilçesi Hisar Mahallesi'nde mermer işçisi Hasan Şakır ile ev hanımı Sultan Şakır çiftinin üçüncü çocuğu Arife Şakır, küçük yaşlardan itibaren yaşadığı ağrılar sebebiyle gittiği hastanelerde kendisine yumuşak dokulu kemik kanseri teşhisi konulduğunu aktardı.
Şakır, tedavisi için ailesiyle Denizli'nin Tekke Mahallesi'nde kiraladıkları bir eve taşınmak zorunda kaldıklarını, hastalığının etkisiyle ayağa kalkamadığı için sürekli yatağa bağımlı hale geldiğini, ihtiyaçlarını annesi yardımıyla karşılayabildiğini anlattı. Şakır, rahatsızlığı nedeniyle 2013 yılında Burdur'un Gölhisar ilçesinde kazandığı Sağlık Meslek Lisesine gidemediğini, bu nedenle çok üzüldüğünü ifade etti.
Hastalık teşhisi konulduğu 2011 yılından bu yana tedavisi için hastane hastane dolaştığını söyleyen Şakır, son olarak Bursa'daki bir hastanede, kendisine ameliyatının İspanya'da yaşayan Prof. Dr. Paolo Macchiarini tarafından yapılabileceği bilgisinin verildiğini dile getirdi.
Sol akciğerinin tamamen iflas ettiğini ve solunum sıkıntısı çektiğini söyleyen Şakır, şöyle dedi:
"Uludağ Üniversitesi (UÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cengiz Gebitekin bana hastalığımı kapsamlı olarak anlattı, durumumun çok karışık ve deneyim gerektiğini söyledi. Doktorum benim ameliyatımı İspanya'nın Barcelona kentinde yaşayan Prof. Dr. Paolo Macchiarini'nin yapabileceğini söyledi. Cengiz hocam, Prof. Dr. Macchiarini'yi Bursa'ya davet etti. Ameliyat masraflarımı sigorta karşılıyor. Fakat Fransız doktorun masraflarını karşılayamadığı için ameliyat olamıyorum. Macchiarini'nin Türkiye'ye gelebilmesi için yaklaşık 30 bin liraya ihtiyacım var. Ailemin maddi gücü fazla yok. Bu parayı bulamadığımız için de yavaş yavaş ölüyorum."
Ameliyat olamazsa kanserin kalp damarlarını tehdit ederek solunum sıkıntısına neden olabileceğini ve akciğerlerini tamamen kaybetme riski bulunduğunu dile getiren Şakır, "Bu ameliyat benim tek çarem. Son umudum gibi bir şey artık. Küçücük bir ışığım. Durumumuz görüldüğü gibi kötü. Babam mermer işçisi annem çalışmıyor. Yardım severlerden ellerinden gelen her şeyi yapmalarını istiyorum" diye konuştu.
Şakır, ameliyatta alınacak iki omuriliği ile 5 kaburga kemiğinin yerine protez takılacağını ve sol akciğerinin alınacağını sözlerine ekledi.
- "Hastamızı hayata bağlamak için elimizden geleni yapacağız"
UÜ Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gebitekin de yaptığı açıklamada, hastasının yaşama sımsıkı tutunduğunu ve bu sayede hastalığıyla mücadele edebildiğini belirtti.
Gebetekin, Arife'nin ameliyatının çok riskli olduğunu aktararak, şu değerlendirmede bulundu:
"Küçük hastam ameliyat edilmezse durumu kötüye gidecek ve kaybedeceğiz. Macchiarini'yle uzun yıllara dayalı arkadaşlığımız var. Kötü vakalara müdahale etmek için daha öncede davetim üzerine gelmişti. Arife'nin acil müdahale edilmesi ve operasyonun daha fazla deneyim gerektirmesinden dolayı arkadaşımı Bursa'ya çağırdım. Macchiarini'niye durumu anlattığımda hemen davetimi kabul etti. Ayrıca kentte yaşayan ve ortepedi alanında özel çalışan Prof. Dr. Ufuk Aydınlı hocam da katılacak. Üç ekip arkadaşımla beraber hastamızı 10 Aralık'ta hastanemizde yatışını planlıyoruz. 14 Aralık'ta ilk olarak omurilik gevşetmesi yapılacak. Ardından yaklaşık üç gün sonra da büyük ameliyatı yapmayı planlıyoruz. Ölüm riski yüksek hastamızı yeniden hayata bağlamak için elimizden geleni yapacağız."