"Nar Niyetiyle Unutmanın Değil, Hatırlamanın Zamanı" sergisi

07 Nisan 2016 Perşembe

İSTANBUL (AA) - "Nar Niyetiyle Unutmanın Değil, Hatırlamanın Zamanı" adlı sergi, Tophane-i Amire Kültür ve Sanat Merkezinde ziyarete açıldı.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Naci Koru, serginin açılışında yaptığı konuşmada, Dışişleri Bakanlığı olarak bu projeyi hayata geçirirken Türkler ve Ermeniler arasında tarihten gelen ve yakın bir geçmişe kadar kesintisiz devam eden birlikte yaşama kültüründen ilham aldıklarını belirterek, "Bu sergiyle beraber yürüyeceğimiz bir yola çıkarken ortak kültürümüze ait unsurları, bizi biz yapan tüm deneyimleri hatırlamayı amaçlıyoruz." dedi.

Türk-Ermeni ilişkilerinin insani yönleriyle ele alınmasının önemine işaret eden Koru, "Esasen iki halkın yeniden yakınlaşmasının da bu tür insani köprülerin üzerinden geçeceğini düşünüyoruz. Sergi zengin içeriği ile de Türkiye'de yaşayan Ermeniler'in Anadolu kültürü içindeki önemini ve yerini tüm boyutları ile ziyaretçilere sunacak." ifadesini kullandı.

1. Dünya Savaşı koşullarında Osmanlı İmparatorluğu'nun ve tüm halkların yaşadığı derin acılar olduğunu kaydeden Naci Koru, şunları anlattı:

"Fakat tarihin akışını bir noktada dondurup, iki halkın yüzlerce yıllık tarihini tek bir ana indirgeyerek, tek taraflı bir anlatımın dayatılmasını, buradan hareketle barış ve diyalog yerine çatışmayı körüklemeye yönelik kampanyaları fevkalade yanlış buluyoruz. Unutmayalım ki tarihte yaşananları kendi siyasi amaçları için kullananlar, hem Türkler'e hem Ermeniler'e zarar vermektedir. Acıları siyaseten istismar edenler, en başta o acıları yaşayanlara ve onların torunlarının hatıralarına saygısızlık ettiklerini bilmelidirler. Yoğun karalama kampanyaları ile genç kuşaklara nefreti aşılamaya yönelik tüm çabalara karşı Türkiye samimi ve yapıcı bir yaklaşım sergilemiştir."

- "Bu serginin Ermenistan'la bir ilgisi yoktur"

Karabağ bölgesinde son günlerde yaşanan olaylara da değinen Koru, can kayıplarından büyük elem duyduklarını dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu serginin Ermenistan'la bir ilgisi yoktur. Serginin odağında Türklerle Ermenilerin ortak kültürüne ait öğeler yer almaktadır. Türkler ve Ermeniler arasındaki insani bağlar Ermenistan'ın uluslararası hukuka aykırı ve çatışmacı siyaseti yüzünden bozulmayacak kadar güçlüdür. Bu vesileyle yaklaşık çeyrek asırdır Azerbaycan topraklarının beşte birini işgal atında tutan Ermenistan'ın, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinin ilgili kararlarını da göz önüne alarak işgale bir an önce son vermesi yönündeki çağrımızı bu vesileyle yinelemek istiyorum."

Serginin küratörü Güzin Erkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin merkez noktasını 150 kartpostalın oluşturduğunu söyleyerek, "Kartpostallar Orlando Carlo Calumeno Koleksiyonu'nun bir parçası. Onlar bize aslında bu topraklarda iki toplumun ne kadar iç içe yaşadığının canlı kanıtları olarak anlatıyorlar. Panolar boyunca da Türk-Ermeni ilişkilerinin tarihsel gelişimini ziyaretçiler takip edebilir. Belgeler bölümünde de Osmanlı arşivinden çıkan belgeleri görebilirsiniz." diye konuştu.

Güzin Erkan, sergideki 'nar' temasına da değinerek, "Nar yeni gündür. Yeni umut, yeniden hayat, aslında en ayrı sandığımız, en ortak yanımızdır. Nar, birlik, bereket simgesidir. İyi niyetle yola koyulanlar bu ilişkileri geçmişte olduğu gibi, gelecekte de yaşatmaya devam edeceklerdir." dedi.

İstanbul Devlet Türk Müziği Topluluğu ile Ermeni sanatçı Ara Dinkjian sergi açılışında mini bir konser verdi.

Sergi, 29 Nisan'a kadar ziyaret edilebilecek.