Türkolog Uysal'ın cenazesi toprağa verildi

01 Nisan 2016 Cuma

İSTANBUL (AA) - Zatürre, böbrek ve kalp yetmezliği şikayetiyle kaldırıldığı hastanede 91 yaşında hayatını kaybeden Türkolog Sermet Sami Uysal'ın cenazesi, İstanbul'da defnedildi.

Uysal için Beyoğlu Selime Hatun Camisi'nde öğle vakti cenaze namazı kılındı. Camide, Uysal'ın yakınları taziyeleri kabul etti.

Türkolog Uysal'ın cenazesi Feriköy Mezarlığı'ndaki aile kabristanında toprağa verildi.

- Uysal'ı dostları anlattı

Yazar Yusuf Çotuksöken, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Uysal ile 40 yıllık dostluğu bulunduğunu belirterek, "Beni İstanbul Üniversitesi Yabancı Diller bölümüne sınavla alan hocadır. Hocayla burada 10 yıl çalıştık. Aynı zamanda hocamızın sözlük çalışmasında yardımcı olarak yanında bulundum. Türk edebiyatıyla yakından ilgileniyordu. Mesela Yahya Kemal'i merak eden biri, her şeyden önce hocanın kitaplarıyla karşılaşacaktır. Çünkü onu yakından tanıyanlardan biriydi." dedi.

Hocanın en önemli yönünün dil üzerindeki araştırmaları olduğunu söyleyen Çotuksöken, Uysal'ın uzun yıllar üniversitelerde yabancılara Türkçe öğretimi üzerine çalıştığını ve bu konuda kitaplar hazırladığını belirtti.

Sermet Sami Uysal'ın Fransızca'yı çok iyi bildiğini belirten Çotuksöken, "Sermet hoca Fransızca çevirileriyle de ünlüdür. Dil konusunda çok hassastı. Yaptığı çalışmaları yakından görme şansını yakaladım. Hocayla çalışmak büyük bir keyifti. Sohbet etmeyi çok severdi. Hoca güzel bir insandı. Türkiye iyi bir dilcisini, edebiyatçısını kaybetti. Hepimizin başı sağolsun." diye konuştu.

Gazeteci-yazar Mehmet Nuri Yardım, Uysal'ın, edebiyat dünyasında gönüllerde taht kuran biri olduğunu vurgulayarak, "İyi bir araştırmacı olmasıyla birlikte, iyi bir biyografi yazarıydı ve aynı zamanda iyi bir insandı. Bizi hiç kırmadı. Edebiyat üzerine sohbetleri bizi büyülerdi çünkü hiç duyulmayan, bilinmeyen hatıraları anlatırdı. Hocamız unutulmayacak bilakis eserleriyle yaşayacak." ifadelerini kullandı.

Şair ve yazar Memduh Cumhur, duygularını şöyle aktardı:

"Hocamızla bir Yahya Kemal rubaisi üzerine tanışmıştık. Bir telefon aramızda büyük bir dostluğa dönüşmüştü. Yolu Yahya Kemal'e çıkan herkesin tanıması gereken bir şahsiyettir. Titiz bir dil ustasıdır. Bu titizlik hayatının her alanına sirayet etmişti. Giyiminde, yediğinde, misafiri karşılamasında titizdi. Seçkinci bir insandı. Türkiye garip kaldı. Ben onun intikaliyle İstanbul'un boş kaldığını hissediyorum."

İstanbul Üniversitesi Türkoloji Bölümü'nü 1954'te birincilikle bitiren 1925 doğumlu Servet Sami Uysal, Paris Üniversitesi Fonetik Enstitüsü'nden de "pek iyi" derece ile mezun oldu.

Yerli ve yabancı birçok üniversitede eğitmenlik yapan Sermet Sami Uysal'ın "Değişik Yanlarıyla Yahya Kemal", "Baki Kalan Bu Kubbede", "Hasret Şarkıları" gibi birçok eseri yayımlandı.