4,5G IMT- Advance hizmetlerinin sunulmaya başlaması

01 Nisan 2016 Cuma

İSTANBUL (AA) - Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Ömer Fatih Sayan, 4,5G'nin ilk gününde 4,5 milyon abonenin bu hizmeti aktif olarak kullanmaya başladığını bildirdi.

Sayan, BTK tarafından 4,5G IMT- Advance hizmetlerinin sunulmaya başlaması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, dün Diyarbakır'daki terör saldırısı sonucu şehit düşen askerlere Allah'tan rahmet diledi.

7 aileye ateş düştüğünü aktaran Sayan, şehitlerin yakınlarına baş sağlığı, yaralananlara acil şifalar dileyerek, terörü lanetledi. Sayan, bugünün Türkiye için çok önemli olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti:

"Dünyada en son kullanılan mobil iletişim teknolojisi IMT-Advance 4,5G hizmetine dün gece yani 10 saat önce ülkemize 'hoşgeldin' demenin ve bu hizmeti vatandaşlarımızla buluşturmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Toplantıya girmeden önce 3 operatörümüzün sorumlulularından son rakamları aldım. 4,5G'nin ilk gününde 4,5 milyon abonemiz bu hizmeti aktif olarak kullanmaya başladı. Dün gece saat 00.00 itibarıyla 4,5G hizmetlerini Nükleer Güvenlik Zirvesi kapsamında ABD'de bulunan Cumhurbaşkanımız Erdoğan ve Bakanımız Yıldırım ilk 'Alo' demesiyle, bu görüşmeyle ilk 'alo' gerçekleşmiş oldu. 4,5G teknolojisinin Türkiye'ye hayırlı olmasını diliyoruz."

Türkiye'yi bilgi teknolojileri ve iletişim yolunda sadece kullanan değil, üreten bir ülke haline gelmesi için bugünün önemli olduğunu vurgulayan Sayan, "Mobil genişbant aslında 7 yıl önce 3G ile hayatımıza girdi. Akıllı telefonlar ile mobil genişbant sayesinde gittikçe artan mobil uygulamalarla tanıştık. Gündelik hayatımızda yaptığımız işi kolaylaştıran, kullanıcıları sadece internet ortamında içerik kullanan değil, içerik üreten kişiler haline getiren sayısız uygulama 3G mobil genişbant hizmetleri sayesinde mümkün hale geldi" diye konuştu.

Sayan, teknolojinin hızının 3G'yi de eskittiğini anlatarak, 4,5G hizmetlerinin 3G hizmetlerine göre birçok üstünlük getirdiğini söyledi.

4,5G ile en az 10 kat daha hızlı internete kavuşulduğunu aktaran Sayan, "4,5G hizmetlerini dünyada en hızlı kullanan ülke konumundayız, yani mobil genişbant internette en hızlı ortalamalara sahip ülke biziz" dedi.

- "Teknoloji trenini 4,5G ile yakaladık"

Sayan, veri paketlerinde gecikmenin azalması, daha net video görüşmelerinin gerçekleşmesi, kapsama alanıyla ilgili sorunların azalmasının da 4,5G ile mümkün olduğunu belirterek, "Bu imkanlar sayesinde gelecek dönemde çok daha yenilikçi ve hayallerin ötesinde mobil uygulamalarla tanışmaya artık hazırız" diye konuştu.

4,5G ile doğal afet durumunda yetkililer arasında koordinasyon sağlanması, iletişimin kesintisiz sürmesi, mobil sağlık uygulamalarının artması, hastanelerin fiziksel yükünün azalmasının mümkün olduğunu ifade eden Sayan, şunları dile getirdi:

"Bu hizmetler verimlilik artışı ve yeni iş imkanlarının gelişmesiyle ekonomimize önemli katkılar sağlayacaktır. Dünya ekonomisine göre dijital dünyada rakamlar çok daha hızlı gelişiyor. Dünyada dijital ortamda bir dakikada gerçekleşen işlem miktarı geçtiğimiz yıla göre 10 kat artmış durumda. Bu durumun mobil genişbant hizmetleri sayesinde dijital ekonominin gelişimi açısından bize ipuçları verdiğini söyleyebiliriz. 4,5G sayesinde fiber alt yapının çeşitli nedenlerle gitmediği alanlarda yaşayanlar DSL hızlarına göre daha yüksek hızlı internete ulaşabilecek, e-devlet uygulamaları daha da artabilecek. Sanallaşma ve bulut bilişim hizmetleri daha kolay hale gelecek, akıllı ev sistemleri yaygınlaşacak ve akıllı şehirler kolaylıkla mümkün olacak. Biz de 2023 hedeflerine doğru mobil iletişim ve internet altyapısını kuracağız. Tüm imkanların, Cumhurbaşkanımızın ülkemizi teknoloji çöplüğü olmaktan kurtaran vizyonu sayesinde yakalandığının altını çizmek istiyorum. Teknoloji trenini 4,5G ile yakaladık. Bu hizmeti yerli ve milli baz istasyonumuz ULAK üzerinden de alabileceğiz."

Türkiye'de 2G, 3G, 4,5G için toplamda 130 binlere varan baz istasyonunun bulduğuna dikkati çeken Sayan, "2G hizmeti 2026ya, 3G hizmetinin 2029'a kadar sürecek. Yaptığımız bu ihale teknoloji nötr bir ihale. 4,5G ile aslında biz 5G'nin de altyapısını hazırlamış oluyoruz. Her gün artmakla birlikte 14 bin 172 4,5G baz istasyonu mevcut. Bunların da 6 bine yakını online aktif durumda bulunuyor" dedi.

Sayan, bilişimde gelinen bu noktayı 4,5G ile taçlandırdıklarını aktararak, herkesin daha çok çalışarak Türkiye için daha faydalı işlere imza atacağını kaydetti.

Daha fazla kotaların daha makul ücretlerle sunulmasını temenni eden Sayan, tüm operatörlerin bu yılın sonuna kadar SIM kart değişiminden ücret almayacağını, vatandaşların SIM kartlarını değiştirmelerini söyledi.

Konuşmasının ardından BTK Başkanı Sayan, Türk Telekom Grubu Bireysel İş Birimi Üst Yöneticisi (CEO) Erkan Akdemir, Turkcell Genel Müdürü Kaan Terzioğlu, Vodafone Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Gökhan Öğüt ile ULAK baz istasyonu siparişi için sahnede pazarlık yaptı. Pazarlık sonucu Sayan, en az bin 700 ULAK siparişini aldıklarını, 3 operatör arasında bunun bölüşüleceğini söyledi.


- Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın telgrafı

BTK Başkanı Sayan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından gönderilen telgrafı okudu:

"Türkiye'de 4,5G IMT- Advance hizmetlerinin sunulmaya başlanmasıyla ilgili düzenlediğiniz törene davetiniz için teşekkür ediyorum. Telekomünikasyon sektöründe hizmet kalitesini artıracak bu gelişme vatandaşlarımızın bilgiye erişiminin de hızlanması anlamına geliyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığımız, BTK, sektörümüzün değerli temsilcileri başta olmak üzere bu projenin gerçekleşmesinde emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Bugün hizmete sunulan 4,5G teknolojisini müteakip süreçte ülkemizin 5G ligine ilk taşınan ülkeler arasında yer alacağına inanıyorum. 5G teknolojisine geçişte bir köprü vazifesi görecek 4,5G hizmetinin ülkemiz ve milletimiz için hayırlı olmasını diliyorum. Tüm katılımcıları en kalbi duygularımla selamlıyorum."