"Genç Yazarlar Kurultayı" başladı
ANKARA (AA) - Türkiye Yazarlar Birliği'nin (TYB) düzenlediği ve Gençlik ve Spor Bakanlığı Gençlik Projelerince desteklenen Türkiye'nin ilk "Genç Yazarlar Kurultayı" başladı.
Kurultayın Kızılcahamam Çam Hotel'de gerçekleşen açılış programında AA muhabirine açıklamada bulunan TYB Genel Başkanı Prof. Dr. Musa Kazım Arıcan, "Kurultayla birlikte 40 yıl önce 30'lu yaşlardaki gençlerin kurduğu bir birlik olarak, tekrar gençleri yazarlık mesleğinin içine çekmiş oluyoruz. Bu anlamda Türkiye'de ilk kez yapılan bir faaliyet gerçekleştiriyoruz. Hedefimiz, ülkemizde farklı platformlarda fikirlerini, düşüncelerini yazan, yazmaya çalışan genç arkadaşlarımızın bir araya gelmesi, deneyimli yazarlarla buluşması." dedi.
Arıcan, tecrübeli yazarların da gençlerin gündemleriyle ilgili fikir sahibi olabileceklerini aktararak, şunları söyledi:
"Gençlerimiz yazarlık faaliyetini bu etkinlikte disipline edebilecekler. Heyecanlarına biz de bu etkinlikle ortak olacağız. Dolayısıyla Türkiye'nin dört bir yanından gelen bir grup arkadaşı buluşturmuş oluyoruz. Projeyi her yıl genişleterek, daha fazla kişiye ulaşarak sürdürmeyi düşünüyoruz. Bu kurultayda bir tecrübe ve deneyim paylaşımı yapılmış olacak. İyi niyetlerle yola çıktık. Hayırlı, bereketli sonuçların ortaya çıkacağını umuyoruz."
- "Gençlerin emekleri, ürünleri zayi oluyor"
TYB Şeref Başkanı Mehmet Doğan da, kurultaya Van'dan İzmir'e kadar Türkiye'nin dört bir yanından katılım olduğuna dikkati çekerek, şunları anlattı:
"Türkiye'de çok sayıda edebiyata meraklı genç var. Son yıllarda da çok sayıda dergi ve kitap çıkıyor. Buna rağmen genç yazarların tanınırlığı eskisine göre daha zayıf durumda. Bir de ciddi iletişim bombardımanı var. Dolayısıyla gençlerin emekleri, ürünleri zayi oluyor. Biz onları bir araya getirmek istedik. Birbirleriyle tanışmalarını, birbirlerinden yararlanmalarını istiyoruz. Böylece bir başlangıç olmasını talep ediyoruz. Amacımız bu tanışıklığı ilerletmek. Bu kurultayın güzel bir başlangıç olmasını ümit ediyoruz."
Yazar Cihan Aktaş, kurultaya davet edildiği için mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Kendi gençlik ideallerimle yüzleşme fırsatı verecek bana bu kurultay, öyle umuyorum. Sahasında ilk olması kıymetini artırıyor. İlk akşam alanlarında önemli eserler vermiş değerli yazar arkadaşlarımla birlikte genç yazarlarla tanıştık. Çeşitli söyleşiler gerçekleşti. Önümüzdeki 3 gün içinde de şiir, roman, öykü, edebiyat, sanat, sinema, yazarlık etrafında konuşmalarda bir araya geleceğiz." diye konuştu.
“Hikayeden Romana” ve “Sinemada Geciktiğimiz Söylenebilir mi?” başlıklı iki etkinlikte konuşacağı bilgisini veren Aktaş, yirmili yaşların insanın yazıya hayatında vereceği yeri tayin etmede büyük önem taşıdığını vurguladı.
- "Genç bir yazar her şeyden önce içindeki tutkuya tutunmalı"
Aktaş, "Bir sürü şeyi karşınıza alarak ve toplumsal muhalefete rağmen yazmayı sürdürmeniz gerekiyor." diyerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Sait Faik pasaport almak için başvurduğunda meslek hanesine “işsiz” diye yazılmıştı. Yazarlık bir meslek olarak görülmüyor toplumuzda hala ve genç yazarlar da bunun tedirginliğini yaşıyorlar. Birçok büyük yazar ve şair en önemli eserlerini yirmili yaşlarda yazdı. Bu açıdan gençlerin vakitlerini çok doğru bir şekilde kullanmaları büyük önem taşıyor."
Genç yazarlarla tecrübelerini paylaşacağına değinen Aktaş, "(Paul) Valery’nin şairler üzerine söylediği 'Kendi kamularını kurarlar' sözünü aktaracağım gençlere. Eserin içinde yol almak, olgunlaştırıcı bir tecrübe. Çalışarak kendi üslubumuzu oluşturduğumuz gibi, kendi yazma sebeplerimizi de daha doğru tarif edebiliyoruz. Genç bir yazar her şeyden önce kendi içindeki tutkuya ve yazma sebeplerine güvenmeli, tutunmalı." dedi.
Türkiye'nin farklı şehirlerinden 30 yaş altı 40 yazarın tecrübeli yazarlarla buluştuğu oturumların gerçekleşeceği kurultayda, genç yazarların eserlerinden oluşan kitap sergisi, şiir şöleni ve konser gibi çeşitli etkinlikler de yer alacak.
Kurultay, 2 Nisan'da sona erecek.