Anadolu Markaları Yarışması
KAYSERİ (AA) - Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Engin Aksoy, "KOBİ'lerin yarına hazır olmasında 3 önemli adım var. Bir tanesi akıllı cihazların kullanımı. Bir diğeri mobil internetin yaygın şekilde kullanımı. Üçüncüsü ve belki de en önemlisi de iş süreçlerine teknolojinin entegre edilmesi." dedi.
Aksoy, Capital ve Ekonomist dergileri öncülüğünde, Vodafone ve Fibabanka desteğiyle düzenlenen "Anadolu Markaları 2016" yarışmasının bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, 2013 yılının Kasım ayında dijital dönüşüm hareketini başlattıklarını söyledi.
Bu kapsamda da kendilerine Türkiye'nin dijital dönüşümüne liderlik eden marka olma hedefini belirlediklerini aktaran Aksoy, "Bu çerçevede de Türkiye'deki şirketlerin iş yapış şeklini geliştirecek, değiştirecek ve verimliliklerini artıracak çözümler sunuyoruz. Anadolu'da markalaşmış ve marka adayı olan KOBİ'lerle bir araya geldiğimiz bu etkinliği bu açıdan çok önemsiyoruz. Çünkü marka olmaya giden yolda teknoloji artık günümüzde olmazsa olmaz ve markalaşmaya çok önemli katkı sağlayan bir unsur. Markalaşan şirketlere baktığımızda teknolojinin çok büyük etkisi olduğunu görüyoruz. Teknoloji kullanmayan şirketlerde de çok büyük bir risk görüyoruz." ifadelerini kullandı.
Aksoy, "Yarına Hazırım Platformu" ile KOBİ'leri yarına yüzde 100 hazır hale getirmeyi amaçladıklarını vurgulayarak, KOBİ'lerin ancak teknolojiyi kullanarak verimliliklerini artırabileceklerine dikkati çekti.
KOBİ'lerin işlerini büyütmeleri ve verimliliklerini devam ettirebilmeleri için teknoloji kullanımının şart olduğuna dikkati çeken Aksoy, Türkiye'deki işletmelerin dijital haritasını çıkartmak için 2014 yılında kurdukları "Yarına Hazırım Platformu"nun, "www.yarinahazirim.com" adresine giren tüm şirketlerin kendi dijitalleşme indekslerini ölçebileceklerini anlattı.
Aksoy, KOBİ'lerin yarına hazır olmasında 3 önemli adım olduğunu belirterek, şöyle devam etti:
"Bir tanesi akıllı cihazların kullanımı. Bir diğeri mobil internetin yaygın şekilde kullanımı. Üçüncüsü ve belki de en önemlisi de iş süreçlerine teknolojinin entegre edilmesi. Bizim kurduğumuz platformda bugüne kadar 2 milyon ziyaretçi aldık ve Türkiye'de de 41 bin işletme bu platforma girerek kendi dijitalleşme karnelerini çıkarttı. Bu işletmelerden 20 bini de bizden danışmanlık aldı. 81 ilden, 37 farklı sektörden işletme yarına hazırım endeksini doldurarak kendi teknoloji raporunu aldı. Bu platform her işe özel hazırlandı. Standart bir soru bankası değil. Her sektöre, her iş yapış şekline özel bir soru bankası var. Lansmanımızdan bu yana Türkiye'nin dijitalleşme endeksini 5 puan artırdık. Yüzde 48'ten yüzde 53'e geldi. Hedefimiz Türkiye'nin dijitalleşme indeksini yüzde 75'lere çıkartmak. Çünkü biliyoruz ki dijitalleşme endeksi yüzde 10 artan ülkelerin gayri safi milli hasılası 1,5 puan artıyor. Yani ülke ekonomisi için de çok büyük önemi var."
Fibabanka Genel Müdür Yardımcısı Emre Ergun ise Fiba Holding'in iştirakleri hakkında bilgiler verdi.
Bankalarının, kuruluşundan bu yana geçen 5 yılda 85 bin aktif müşteriye ulaştığını, 69. şubelerini mayıs ayında Trabzon'da açacaklarını dile getiren Ergun, aktif büyüklüklerinin 11,2 milyar liraya, kredi büyüklüklerinin 8,6 milyar liraya, mevduat büyüklüklerinin ise yaklaşık 7 milyar liraya ulaştığını anlattı.
Capital ve Ekonomist dergileri yayın direktörü Rauf Ateş ise "Anadolu Markaları 2016" kapsamında, Anadolu'nun çeşitli illerindeki şirketlerin yarattıkları markaları ya da marka yaratma yolunda yaptıkları çalışmaları değerlendirerek ödüllendirdiklerini, bu tür toplantılarda da markalaşmanın önemini ortaya koyan girişimcileri Anadolu'daki marka sahipleriyle buluşturduklarını kaydetti.