"Dünyada nükleer enerji yaygınlaşıyor"
KOCAELİ (AA) - TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi (MAM) Başkanı Doç. Dr. Bahadır Tunaboylu, dünyada nükleer enerjinin gitgide yaygınlaştığını belirterek, "Bazı ülkelerde azalma görülse de Almanya gibi, biliyoruz ki Japonya da tekrar santrallerini açmaya başlayacak. Çünkü yenilebilir enerji küresel ısınmanın önemli çözümlerinden birisi olarak gözüküyor." dedi.
TÜBİTAK MAM'da düzenlenen Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi (CERN) Bilgilendirme Semineri'nde konuşan Tunaboylu, seminer sayesinde nükleer konusunda çalışan bilim insanlarının ve bu konunun duayenleriyle bir araya geldiklerini belirtti.
Tunaboylu, Avrupa Birliği merkezli çalışmaların odağı olan CERN'de çok önemli bilimsel çalışmalar gerçekleştirildiğini aktardı.
Nükleer enerji konusunun çok eskiden beri gündemde olduğuna işaret eden Tunaboylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bu konuda uzun süredir çalışmalar yürüttüğünü dile getirdi.
TÜBİTAK'ın ana gündem maddesi olarak en son "endüstri 4,0" ve nükleer enerji konusunda araştırmalara odaklanması için karar aldıklarını vurgulayan Tunaboylu, şöyle devam etti:
"Dünyada gitgide nükleer enerji yaygınlaşıyor, bazı ülkelerde azalma görülse de Almanya gibi, biliyoruz ki Japonya da tekrar santrallerini açmaya başlayacak. Çünkü yenilebilir enerji küresel ısınmanın önemli çözümlerinden birisi olarak gözüküyor. Türkiye'de henüz çalışmakta faal olan nükleer enerji üreten büyük ölçekli bir sistemimiz yok. İki proje var. Birinde biz aktif olarak görev alıyoruz. Yer Bilimleri Enstitüsü çalışmalarını yapıyor Sinop'ta. Bundan sonraki dönemde yapmak istediğimiz, bunun bir yol haritasını çıkarıp, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığıyla çalışıp, TÜBİTAK olarak özellikle MAM özelinde Türkiye'nin daha hızlı yol almasını sağlamak."
-"Yenilebilir hidrolik santral teknolojilerinde iyi bir durumdayız"-
Tunaboylu, yenilebilir enerji konusunda birçok ülkede gelecek 10-20 yılda çok ciddi yatırımlar yapılacağını belirtti.
Nükleerde birçok ülkenin çok daha fazla yatırım yapacağını gördüklerini ifade eden Tunaboylu, şunları kaydetti:
"Dolayısıyla bu konu, cari açığı olan bir ülke olarak bizim için de önem arz etmekte. Yenilebilir hidrolik santral teknolojilerinde iyi bir durumdayız, ciddi bir üretim yapıyoruz, termik santral konusunda MAM olarak çalıştığımız konular bunlar. Bunun dışında rüzgar enerji konusunda ciddi yatırımlar başladı. Türkiye'de, güneş enerjisinde yatırımlar var. Yalnız bu teknolojide daha ciddi yatırımlar olması planlanıyor. Çok yakın zamanda Enerji Bakanımız Çin'e gitti, görüşmeler yaptı. Dolayısıyla enerji konusunda tabii ki bunun sağlık ve diğer konularda da açılımları var, birçok teknolojiyi besleyen bir konu, nükleer enerji çalışmaları yapıldığında. Bizim bunu baştan sona kurabileceğimiz şekilde bir kurguya ihtiyacımız var. Bu konuda gereken kurumlarla işbirliği halinde daha hızlı yol almamız gerektiğini düşünüyoruz. Bilim ve Teknoloji Yüksek Kurumu da bunun önünü açmış oluyor."
Tunaboylu, seminerden çıkan bilgileri, hazırlayacakları nükleer yol haritasında kullanabileceklerini sözlerine ekledi.
Daha sonra uzmanlar tarafından "CERN, sanayi ve üniversite üçgeni", "CERN'de firmalarımızın başarı örnekleri" ile "CERN ile iş fırsatları ve ihale ilanları" başlıklarında sunumlar yapıldı.