"Kedigrafi" sergisi sanatseverlerle buluştu

26 Mart 2016 Cumartesi

İSTANBUL (AA) - Sanatçı Mehmet Tekirdağ'ın kendi oluşturduğu 32 harflik kedi alfabesini resmettiği "Kedigrafi" sergisi İstanbullu sanatseverlerle buluştu.

Japon Sanat Merkezinde gerçekleşen sergi açılışında AA muhabirine açıklamada yapan Tekirdağ, uzun yıllar sinemada senaryo yazımı, yönetmen asistanlığı yaptığını belirterek, Yeşilçam'da birçok projede yer aldığını, müzik ve resim sanatıyla ilişkisinin de uzun yıllara dayandığını anlattı.

Tekirdağ, son yıllarda resim çalışmalarına ağırlık verdiğini ifade ederek, şunları söyledi:

"Figüratif işler yapıyordum ama bir süredir kedilerle ilgilenmeye başladım. Kedilerin duruşları ve hareketlerindeki estetik çizgileri izleyerek, dünya alfabelerinde bu duruşları gördüm ve kendim bir alfabe icat ettim ve ilk önce harflerin sergisini açtım. Oradan yola çıkarak da daha sonra çeşitli kedi resimleri yapmaya başladım. Erdal Küçükyalçın ile de bu sergiye 'Kedigrafi' adını verdik ve bugün sanatseverlerle buluşturduk."

Eserlerini, 2015 yılında Bulgaristan'da düzenlenen 22. Gabrova Bienali'nde sergilendiğini dile getiren Tekirdağ, 32 harflik "Kedi Alfabesi" eserinin devamlı olarak sergilenmek üzere bienal müzesine alındığını kaydetti.

Tekirdağ, 2015 yılında Anadolu Üniversitesince düzenlenen Uluslararası Kaligrafi ve Tipografi sergisine katıldığını belirterek, "Sergide Yunus Emre konsepti vardı, onun için özel bir çalışma yaptım. 'Sevelim, sevilelim' yazıyor. Benim oluşturduğum kedi yazısıyla yazdım. Bu serginin adını 'Kedigrafi' koyduk aynı zamanda resimleri de çalıştım. Eserlerimi önce elde çiziyorum, grafiksel ağırlıklı çalışıyorum, daha sonra Fine Art ve serigrafi tekniğiyle basıyorum" diye konuştu.

Japon Kültür Merkezi kurucularından ve Boğaziçi Üniversitesi Asya Araştırmaları Merkezinde çalışmalarını sürdüren Japon Tarihçisi Erdal Küçükyalçın ise Mehmet Tekirdağ'ın sergisine ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Kendisi çok başarılı bir sanatçı. Kedi harfleri ve kedi figürlerinden oluşan çalışmalarını bir araya getirdiğimiz 'Kedigrafi' sergisi çok özel bir sergi, sanatseverlerin çok ilgi göstereceğine inanıyorum" dedi.

Küçükyalçın, merkezin çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi:

"Merkezimizde salıdan, cumartesiye her gün Japon sanatlarına dair dersler veriliyor. Sumi-e, İkebana ve Japon kaligrafi sanatı Shodo derslerimiz var. İnsanların ilgisi çok iyi ve giderek artıyor. Çünkü sanatçılar mümkün olduğu kadar eserleri isimleriyle birlikte uzun yaşasın ister, Japonlar da bu eski teknikleri bırakmamış, doğal kağıt, doğal fırça kullandıkları için Japon sanatları tercih ediliyor."

Merkezdeki İkebana dersinin, Japonya İstanbul Başkonsolosu Ehara Norio'nun eşi Ehara Sensei tarafından verildiğini dile getiren Küçükyalçın, Sumie dersini Aynur Küçükyalçın, Shodo'nun ise Oshima Sensei tarafından verildiğini ifade etti.

Sergi, 8 Nisan Cuma gününe kadar ziyaret edilebilecek.