Bozkır ekosistemlerinin iklim değişikliğine adaptasyonu
ANKARA (AA) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, iklim değişikliklerine tarımsal üretimin uyum çalışmalarının başlatıldığını ifade ederek, "Bu çerçevede iklim değişikliğinin kaynaklarının belirlenmesi ve neden olabileceği olumsuzlukların etkilerinin azaltılması için ulusal ve uluslararası düzeyde stratejiler belirlenmektedir" dedi.
Tunç, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) yürüttüğü, Bakanlıkça desteklenen "Bozkır Ekosistemlerinde İklim Değişikliğine Ekosistem Tabanlı Uyum İçin Tarım Uygulamaları Projesi"nin tanıtım toplantısında, iklim değişikliğinin en çok etkileyeceği coğrafyalardan birinin Türkiye olacağını belirtti.
Bunun etkilerinin sınırlandırılabilmesi için iki tür yöntemin uygulanabileceğini anlatan Tunç, bunlardan birinin emisyonların azaltılması, ikincisinin de mevcut iklim değişikliğine adaptasyon olduğunu söyledi.
Tunç, Türkiye'de sektörlere göre sera gazı emisyonlarının gelişimi incelendiğinde, uzun yıllar ortalamasına bakıldığında tarımsal faaliyet kaynaklı emisyonda azalma kaydedildiğini belirterek, "Bakanlığımızca iklim değişikliklerine tarımsal üretimin uyum çalışmaları başlatılmıştır. Bu çerçevede iklim değişikliğinin kaynaklarının belirlenmesi ve neden olabileceği olumsuzlukların etkilerinin azaltılması için ulusal ve uluslararası düzeyde stratejiler belirlenmekte, sektördeki paydaşların bilinç düzeylerini artırmak üzere çalışmalar yürütülmektedir" diye konuştu.
- Proje Konya Ovası'nda yürütülecek
FAO Türkiye Temsilcisi ve Orta Asya Alt Bölge Koordinatörü Yuriko Shoji de projenin ağılıklı ekosistemler yaratmayı, çevre dostu tarımsal uygulamaları ve kamu kurumlarında bilgi seviyesini yükseltmeyi amaçladığını bildirdi.
Genel olarak Anadolu bozkır sistemleri üzerinde çalışacaklarını, projenin Konya Ovası'nda yürütüleceğini dile getiren Shoji, proje ile korumalı tarım, su kaynaklarının verimli kullanımı ve sürdürülebilir ormancılık gibi uygulamaların geliştirilmesinin öngörüldüğünü söyledi.
-Projenin bütçesi 3 milyon avro
AB Türkiye Delegasyonu Ekonomik ve Sosyal Kalkınma Bölüm Başkan Yardımcısı Virve Vimpari ise iklim değişikliğinin ilk olarak tarım sektörünü etkilediğini belirterek, Türkiye'nin çevre ve iklim politikaları konusunda ulusal ve uluslararası düzeyde her zamankinden daha fazla çaba gösterdiğini ifade etti.
FAO Avrupa ve Orta Asya'dan Sorumlu İklim Değişikliği ve Enerji Koordinatörü Reuben Sessa da projenin tanıtımına yönelik bir sunum yaptı. Sessa, projenin süresinin 24 ay, bütçesinin de 3 milyon avro olduğunu kaydetti.