Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, Avro Bölgesinde faiz oranlarının uzun bir süre çok düşük kalmaya devam edeceğini belirterek, "Faizleri daha fazla düşürmeye ihtiyaç olacağını tahmin etmiyoruz, ancak şartlar değişebilir" dedi. Draghi, faiz kararının açıklanmasının ardından Frankfurt'ta düzenlenen basın toplantısında, düzenli yapılan ekonomik ve parasal analizlere dayanarak, para politikası duruşuna ilişkin ayrıntılı bir inceleme yaptıklarını söyledi. Değerlendirmelerin sonucunda Yönetim Kurulu’nun fiyat istikrarı hedefine yönelik bir dizi tedbirler aldığını aktaran Draghi, açıklanan kapsamlı tedbir paketinin farklı enstrümanlar arasındaki sinerjiyi artıracağını ve enflasyonun yüzde 2'ye yakın seviyelere dönmesine katkı sağlayacağını dile getirdi. Bugün alınan kararlara ilişkin bilgi veren Draghi, anahtar faiz oranlarının düşürüldüğünü, varlık alım miktarının nisandan itibaren aylık 60 milyar avrodan 80 milyar avroya yükseltildiğini, varlık alım listesine yatırım yapılabilir nota sahip bankacılık dışı şirketlerin tahvillerinin de eklediğini ve hazirandan başlamak üzere 4 yıl vadeli 4 adet yeni uzun vadeli yeniden finansman operasyonları (TLTRO) ihalesi düzenleyeceklerini kaydetti. Draghi, ayrıca varlık alım programının en az 2017 yılının mart ayına kadar süreceği ve gerektiğinde daha da uzatılabileceği bilgisini paylaştı.
"Ekonomik toparlanma ılımlı hızda devam ediyor" Faiz oranlarının uzun bir süre daha düşük kalmaya devam edeceğine dikkati çeken Draghi, "İleriye baktığımızda mevcut fiyat istikrarı görünümünü dikkate alarak Yönetim Kurulu anahtar faiz oranlarının uzun bir süre için mevcut ya da daha düşük seviyelerde kalmasını bekliyor" ifadesini kullandı. Avro Bölgesi'nde ekonomik toparlanmanın ılımlı bir hızda devam ettiğini belirten Draghi, "Ancak gelişmekte olan ekonomilerdeki bastırılmış büyüme beklentileri, finans piyasalarındaki oynaklık, bazı sektörlerde gerekli bilanço ayarlamalarının yetersiz olması ve yapısal reformların yavaş uygulanması gibi nedenlerle bölgedeki toparlanma bastırılmaya devam ediyor" diye konuştu. Bölgenin ekonomik görünümüne yönelik risklerin aşağı yönlü olduğuna işaret eden Draghi, bu risklerin özellikle küresel ekonomideki belirsizlikler ve artan jeopolitik gerginliklerden kaynaklandığını dile getirdi.
Büyüme ve enflasyonda revizyonlar ECB personelinin mart ayına ilişkin makroekonomik projeksiyonlarını da paylaşan Draghi, Avro Bölgesinde bu yıl yıllık Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) artışının yüzde 1,7’den yüzde 1,4’e, 2017 için de yüzde 1,9’dan yüzde 1,7’ye indirildiğini bildirdi. Draghi, 2018 için ise yıllık GSYH artışının yüzde 1,8 olarak belirlendiğini dile getirdi Enflasyona ilişkin de revizyon yapıldığını aktaran Draghi, bankanın 2016 yılı için enflasyon tahminin yüzde 1’den 0,1’e, 2017 için de yüzde 1,6’dan yüzde 1,3’e düşürüldüğü bilgisini paylaştı. Draghi, 2018 için enflasyon tahmininin ise yüzde 1,6 olarak belirlediğini ifade etti. Para politikasının orta vadede fiyat istikrarını sağlamaya ve ekonomik faaliyeti desteklemeye odaklandığına dikkati çeken Draghi, para politikasının tam olarak meyvelerini toplamak için, diğer politika alanlarının da kararlı şekilde katkı sağlaması gerektiğini vurguladı.
"Negatif faiz oranlarına ilişkin tecrübeler çok olumlu" Draghi, konuşmasının ardından soruları cevapladı. Faizlerin uzun bir süre çok düşük kalacağına dikkati çeken Draghi, "Faizleri daha fazla düşürmeye ihtiyaç olacağını tahmin etmiyoruz, ancak şartlar değişebilir" diye konuştu. Negatif faiz oranlarına ilişkin tecrübelerin çok olumlu olduğunu belirten Draghi, bankacılık sisteminin toplam karlılığının negatif faiz oranlarından etkilenmediğini söyledi. Avro Bölgesinin deflasyonda olmadığını aktaran Draghi, "Eğer pes etseydik, reel borç değerini artıracak bir deflasyon olurdu" değerlendirmesinde bulundu.
ECB faizi sıfıra çekti Basın toplantısı öncesi ECB'den yapılan açıklamada, bankanın 16 Mart'tan geçerli olmak üzere mevduat faizini 10 baz puan düşürerek yüzde eksi 0,40'a, politika faizini 5 baz puan düşürerek yüzde sıfıra, marjinal borç verme faizini de 5 baz puan düşürerek yüzde 0,25'e çektiği bildirildi. ECB, 2014 yılının eylül ayındaki toplantısında ekonomiyi canlandırmak için radikal kararlar almış, yüzde 0,15 olan politika faizini yüzde 0,05'e, yüzde 0,40 olan marjinal borç verme faizini yüzde 0,30'a ve mevduat faizini yüzde eksi 0,10'dan yüzde eksi 0,20'ye çekmişti. Banka daha sonra 2015 yılı aralık ayındaki toplantısında ise mevduat faizini 10 baz puan düşürerek yüzde eksi 0,20'den yüzde eksi 0,30'a indirmişti.